Tarım Bilimleri öğretim üyesi Mustafa Erayman: “Pandemide teknolojik ürünle doyamayacağımız anlaşıldı”

4
Mustafa Erayman
reklam alani

Tarım Bilimleri ve Teknolojileri öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Erayman, tarımda da en önemli meselenin sürdürülebilirlik olduğunu vurgulayarak “Çiftçilerimizin en önemli dikkati bu olmalı… Fizibilite çalışmaları, proje bazında hareket tarzı… Doğal tarımın da belli sınırları var…” dedi.

Tarım-Bilimci Prof. Dr. Mustafa Erayman, tarımda da en önemli meselenin sürdürülebilirlik olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Mustafa Erayman, tarımda da en önemli meselenin sürdürülebilirlik olduğunu vurgulayarak “Çiftçilerimizin en önemli dikkati bu olmalı… Fizibilite çalışmaları, proje bazında hareket tarzı… Doğal tarımın da belli sınırları var…” dedi.

“KIBRIS SU FAKİRİ DİYEBİLECEĞİMİZ BİR ORTAMDA AMA ORTA UZUN VADEDE ATILACAK ADIMLAR VAR”

Katıldığı TV programında konuşan Tarım Bilimleri ve Teknolojileri öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Erayman şöyle konuştu;

“Pandemide teknolojik ürünlerle karın doymayacağını anladık ki tarımın önemi pandemi ile pekişti.

Teknolojiyi de tarımdan ayırmak mümkün değil… Bilim-felsefe de tarım ile başlar. Yönetişim bilimi de tarım ile başlamıştır.

Kıbrıs su fakiri diyebileceğimiz bir ortamda ama orta uzun vadede atılacak adımlar var. 50-60 bine yakın büyükbaş hayvan yetişiyo ülkedir. Hellim kültürü var. Hayvancılığın itici gücü de bitkiler… Tarım geçmiş kadim yıllarda bu şekilde neşvü nema buluyor; Hayvansal atıkların tarımda kullanılabildiği anlaşılınca ormanların kesimi azalıyor, meralarda tarla dönemi başlıyor. Münavemeli tarım dediğimiz her yıl mono ürün değil, değişik bitkilerle toprağı zenginleştirme… Tarımda biyo-çeşitliliğinde artırılmasında kritik bu…

Dünya tarım ekonomisi 8-10 bitki üzerinden dönüyor…

Alternatif ürünleri her zaman bir potansiyel olarak diri tutmak bizim için çok önemli…

‘TARIMDA KAR MARJI DA AZALDIĞINA GÖRE ‘VERİMLİLİK’ ÜZERİNDE DURMAMAMIZ LAZIM’

Tarımda kar marjları azaldı o yüzden verimlilik üzerinde durmamamız lazım bunun içinde bilimsel gerçeklerden hareket etmemiz lazım. 10 ton su yerine 12 verirseniz bu zarar hanenize… Tarımda verimlilik az girdi ile en çok ürün. Tarımı bir endüstri olarak düşünmek lazım, sevip okşamak için yetiştirmiyoruz elbette seviyoruz ama yatırım yapıyoruz.

200 dönüm arazi varsa bir traktör lazım. 1 milyonun altında değil herhâlde bu traktör. Devasa yatırımlar gerektiriyor bunun için optimum en uygun arazi… Sürdürülebilirlik her konuda en önemli kavram… Çiftçilerimizin en önemli dikkati bu olmalı… Fizibilite çalışmaları, proje bazında hareket tarzı… Doğal tarımın da belli sınırları var…”

Paylaş