Özyiğit: Okulları uyarıyoruz, kayıt ücreti diye bir şey alamazsınız.

38
reklam alani

 

“Okul kayıt ücreti diye bir şey söz konusu olamaz. Okulları uyarıyoruz. Hükümet olarak 2019 mali yılından itibaren okullara bütçe aktarılması için bütçe gerçekleştirecek” diyen Özyiğit,  velilerin anormal bir ücret varsa bu konudaki şikayetlerini bakanlığa iletmelerini ve denetleyeceklerini iletti.

“TÜRKİYE’NİN VARLIĞI BİZİM İÇİN YADSINAMAZ BİR GERÇEKLİLİK”

Kıbrıs Postası’ndan Ulaş Barış’a gündemi değerlendiren Özyiğit, mesele burada ki hükümetler elbette Türkiye’nin varlığı bizim için yadsınamaz bir gerçeklilik. Birlikte karar almakta kaçınılmazdır. Biz hükümet kurulduktan sonra bir önceki hükümetin yarım bıraktığı bir bütçeyi aldık. Bunu revize ederek meclise taşıdık ve mecliste uzun maratondan sonra bütçe konusu kapandı. Biz bütçe maratonundan sonra Türkiye’deki muhataplarımızla görüşmeye çalıştık. Türkiye’de şu an farklı bir rejim söz konusu… Cumhurbaşkanlığı sistemi var. Medyaya yansıyan haberler ve KKTC’ye geldikten sonra Türkiye Milli Eğitim Bakanı aradı ve üzüntülerini belirtti.” İfadelerini kullandı.

“ÖĞRENCİLERE MAKUL ŞARTLARDA ÖĞRENME OLANAĞI SAĞLAMAMIZ GEREKİYOR”

YSK sonuçları hakkında konuşan Özyiğit, “Geçen yıl 20 bin kontenjan ayrılmıştı. Bu yıl 17 bin kontenjan ayrıldı. Mesele buraya gelecek öğrenci sayısıdır. Bu çerçeveden hareket etmek lazım. Dövizin hareketli olduğu dönemde, Kıbrıs’ta ciddi bir hayat pahalılığı vardır.  Ev kiralarıyla ilgili bazı tedbirler aldık. Stopaj oranını da düşürerek bazı tedbirler alınmasını istedik. Türkiye’de son yıllarda üniversite sayısı hızla artmaktadır. YKS sınavına katılımı 1 milyon 200 bin yerleştirme alan ve 500 bin öğrenci de tercih yapmadı. Şimdi bu ek yerleştirmelerde tercihlerin yapılmasını istiyoruz. Daha çok Türkiye kamoyuna seslenmemiz lazım. Ulaşım ise istenilen düzeye taşınmamıştır. Uçak bilet fiyatları anormal düzeydedir. Türkiye’de Kıbrıs ile ilgili olumsuz bir propaganda var. Bizim de kendimize bir çeki düzen vermemiz ve öğrencilerimize daha makul şartlarda öğrenme olanağı sağlamamız gerekiyor. Gelecek olan öğrenciler, bizim fahri temsilcimizdir. Bizim birer evladımızdır. Burada alacak eğitimi, kalacakları yeri, ulaşacakları herhangi bir eğlence ya da benzeri koşullarda bizim tanıtımımız için çok önemlidir” şeklinde konuştu.

“ÖĞRENCİ AFFI ONAYLANACAK”

Öğrenci affı konusunda ise Özyiğit, Bakanlar Kurulundan geçti meclis gündemine gitti ve onaylanacak. Devamsızlıktan, notlardan veya bir takım sıkıntılardan dolayı bu af gelecektir. Yüz kızartıcı suçlar dolayısıyla ülkeden gönderilmemiş olanlara değil, genel çerçevede olan öğrencilere ekonomik veya devamsızlıktan dolayı ilişiği kesinlere bir af geliyor ve o öğrencilerimizi aramızda görmek istiyoruz.

“KALİTEYİ YUKARIYA TIRMANDIRMAK İSTİYORUZ VE BUNU İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

Kolejlerin durumu hakkında konuşan Özyiğit şunları söyledi:

“Kolejlerin iptal edilmesi bana göre doğru değil. Giriş yöntemleri ile ilgili arayışlar sürmektedir. Bazı derslerin göz ardı edilmesini getiriyor. Herkes yarış içerisine giriyor. Doğru bir yaklaşım değil. Diğer okullarda kolejler kadar değerlidir. Kaliteyi yukarıya tırmandırmak istiyoruz ve bunu için çalışıyoruz. Kolejlere giriş konusunu soruşturuyoruz, yeni metotlar üreteceğiz. Kolejler doğru okullardır, giriş yöntemi ve kolej müfredatın içeriğinin incelenip sorgulanması gereklidir.

Devlet okulları ile ilgili de düzenlemeler yaptıklarını söyleyen Özyiğit, “Bazı düzenlemeler yaptık. Alsancak’ta bir binada bir tek müdürlü ilkokul müdürümüz vardır. Birini tamamen okul öncesine çevirdik, diğeri de tamamen ilkokul oldu iki ayrı müdürlük tarafından. İskele’de de okul öncesi bölüm vardı onu da ayırdık. 23 Nisan İlkokul Okulunda biz bu yıl farklı uygulama yaptık. Okul binalarına ve kapasitesine göre anaokul ve ilkokullarda sokak bazından kapsam alanı belirledik Buna alana sadık kalınması için okul müdürüne talimat verdik. Anafartalar lisesinde de yoğun bir katılım var ortaokul bölümünde başka tarafa aktaracağız. Partizanlığı önlemek için kolları sıvadık, biz okul müdürlerimiz vasıtası ile denetleme gerçekleştireceğiz” dedi.

“DEVLET OKULLARINDAN ÖZEL OKULLARA GEÇİŞLER FAZLA”

KKTC’de devlet okullardan özel okullara geçişlerin fazla olduğunu bildiren Özyiğit, “Ben devletçiyim. Öncelikle devlet okulları diyoruz.  Bu nedenle devletteki eğitim kalitesini özel okullardaki kaliteye ulaştırmaya çalışıyoruz. Özel okulları ortadan kaldırmak değil niyetimiz, tatlı bir rekabet olsun istiyoruz. Öğrenci harçlarını makul bir seviyeye çekerlerse öğrenci sayısını koruyabilirler. Aksi takdirde bu geçiş artacaktır. Yine de bir miktar öğrencimizin devlete kayacağını düşünüyoruz” sözlerini kaydetti.

Girne’ye yapmayı planladıkları iki okul olduğunu fakat ekonomik nedenlerle şu anda gerçekleştiremediklerini vurgulayan Özyiğit, “Biz yine de bu eksiklikleri tamamlamak için canla başla çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

Özyiğit açıklamalarına şöyle devam etti:

“İlkokul, anaokulu ve lise müdürleriyle Perşembe gününe kadar bir toplantı gerçekleştireceğiz.  Eksiklikleri, ihtiyaçları ve şikayetleri değerlendireceğiz.  Cuma günü de basın toplantısı yaparak halka aktaracağız.”

“GELİN EĞİTİM ADINA ELİNİZİ UZATIN”

Eskilere göre çok önemli gelişmeler var. Okullarda açılan bölümler yenileniyor ve açılan bölümlerde de ihtiyaçlar çoğalıyor. Olanakların daha fazla artırılması gerekiyor. Eskiye göre iyi ama yeterli değil. Ek çalışmaların yapıldığını kaydeden Özyiğit, pek çok okulumuzda AB fonlarına müracaat ederek, alınan destekle ihtiyaçlar karşılanıyor. Gelin eğitim adına elinizi uzatın, bütçemizi artıralım hep birlikte yatırım yapalım.”

Özyiğit, “Belki istediğimiz her şey yolunda diyemedik. Eğitim bizim için her şeyden önceliklidir. Okulda çalıştığım yıllarda eylül aylarında bir heyecan hissederdim. Bütün okulların ve öğrencilerin sıkıntılarını içimde hissediyorum. El ele, kol kola girerek velilerle, sendikalarla öğrencilerimizi kucaklayacağız ve hep birlikte güzel günlere ulaşmak için canla ve başla çalışacağız.” şeklinde konuştu.

Paylaş