FETÖ kamusal ve sivil alanda var, bazı işleri bazı kişilerin engellememesi için adımlar atıldı.

349
reklam alani

Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay, 15 Temmuz darbe girişiminin yıldönümü nedeniyle basın toplantısı düzenledi…

FETÖ yapılanması ve bu yapıya karşı sürdürülen çalışmalar hakkında bilgi veren Kanbay, TC ile KKTC arasında da sıkı işbirliğinin sürdüğüne işaret etti…

Örgütün 160 ülkeye yayıldığını belirten Kanbay, Türkiye’deki operasyonların tamamlanması ile yurt dışına yönelik çalışmalar başladığını söyledi.

“FETÖ belgelenmiş, tescillenmiş terör örgütüdür” diyen Kanbay, “Bu örgütün Kuzey Kıbrıs’a gelmediğini düşünmek saflık olurdu. FETÖ örgütü Kuzey Kıbrıs’ta kamusal alana da yerleşti. Gerekli takip yapılıyor. Buradaki bazı yapılandırmaların kendilerini tasfiye edip başka yerlere gittiğini görüyoruz. KKTC’deki adli ve asayiş makamları ile sıkı işbirliğimiz sürüyor.

Polis Genel Müdürlüğü’ne yönelik FETÖ soruşturmalarının da devam ettiğini belirten Kanbay, “Bazı tedbirler alındı. Bazı işleri bazı kişilerin engellememesi için adımlar atıldı. Ancak henüz daha mahkemeye yansıyan bir durum olmadı.”dedi

TC Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay, “FETÖ örgütün Kuzey Kıbrıs’a gelmediğini düşünmek saflık olurdu. FETÖ örgütü Kuzey Kıbrıs’ta kamusal alana da yerleşti. Gerekli takip yapılıyor” dedi.

Kanbay, “ FETÖ terör örgütü KKTC’de sadece polis ya da askeri değil sivil alana da yerleşti. Gerekli takip yapılıyor. Buradaki bazı yapılandırmaların kendilerini tasfiye edip başka yerlere, hatta Güney Kıbrıs’a gittiğini görüyoruz” diye konuştu.

Kanbay, yargılananlar ya da şüpheli isimler olduğunu, tam rakam veremeyeceğini söyledi.

“Polisin dinleme yapma yetkisi olmamasını bir eksiklik” olarak da nitelendiren Kanbay, bu yönde de hassasiyetini dile getirdi.

Kanbay, TC Lefkoşa Büyükelçiliği mensupları arasında herhangi bir şüpheli ya da suçlu saptanmadığı ancak bazı başka ülke büyükelçilikler içerisine sızmalar olduğunu anlattı.

Kanbay, KKTC yasalarında terör örgütü tanımı olmadığı için yargılamada sorunlar yaşandığını, gerek FETÖ gerekse PKK üyesi olabilecek KKTC vatandaşları ile ilgili soruşturmalarda sıkıntılar olduğunu söyledi…

15 Temmuz darbe yıldönümü nedeniyle şehit düşenler için düzenlenecek etkinlikleri de paylaşan Kanbay 15 Temmuz Pazar Günü sabah şehitler Anıtına çelenk konulacağını, gün boyu Bedesten’de fotoğraf sergisi olacağını, akşam da Selimiye Meydanı’nda bir anma gecesi düzenleneceğini anlattı.

Sorular üzerine Kanbay, yeni dönemde TC-KKTC ilişkileri ile ilgili olarak, siyasi ve diplomatik ilişkilerin zaten Dışişleri Bakanlığı ile devam ettiğini, ancak ekonomik ilişkilerle ilgili, daha önce Başbakanlık ya da Başbakan Yardımcılığının yetkili olduğunu, artık bu kurumlar olmadığı için, hazine ve dış yardımlar yetkisinin Cumhurbaşkanlığı’nın üstleneceğini söyledi.

Kanbay, Kıbrıs Konusunda ise BM tarafından atanan yeni geçici özel temsilcinin Eide gibi bir görevi olmayacağını, sadece nabız yoklamak için 23 Temmuz’da adaya gelmesinin beklendiğini söyledi.

Paylaş