Adli iş birliği ve Cezaevi

44
reklam alani

İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars ile Türkiye Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün görüşmesindeki gündemi adli iş birliği ve yeni cezaevi inşaatı oluşturdu.

İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars, Türkiye Adalet Bakanlığı ile iş birliğini en üst seviyeye çıkarmakta kararlı olduklarını söyledi.

Baybars, TC Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, İçişleri Bakanlığı’ndaki görüşmesinin başındaki konuşmasında, iki ülke arasında, tarihi ve kültürel bağ ile sevgi ve saygının mevcut olduğunu söyledi.

Baybars, KKTC’nin terörle mücadelede her zaman Türkiye’nin yanında olduğunu ve olmaya da devam edeceğini ifade etti.

İki bakanlık arasında Eylül 2018 de Ankara’da yer alan görüşmede adli yardımlaşma ve yeni cezaevi konularının ele alındığını kaydeden Baybars, bakanlıklar arasında işbirliğini en üst seviyeye çıkarmakta kararlı olduklarını söyledi.

GÜL: “ADLİ İŞ BİRLİĞİNİN İLERİ GÖTÜRÜLMESİ BAKIMINDAN ÖNEMLİ”

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ise iki ülke arasında her bakımdan gönül bağı bulunduğunu,  adli iş birliğinin ileri götürülmesi bakımından bugünkü toplantının önemli olduğunu söyledi.

Gül, adli iş birliği ve yeni cezaevinin yapımının esas gündem maddeleri olduğunu kaydetti.

ORTAK AÇIKLAMA

Görüşmenin ardından heyetler arası toplantıya geçildi, ardından da görüşmeyle ilgili ortak bir basın açıklaması gerçekleştirildi.

Basın toplantısında ilk sözü İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars aldı.

Baybars, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Türkiye Cumhuriyet, her zaman KKTC’nin yanında olmuş ve her konuda destek olmuştur. Kendilerine teşekkürü bir borç biliyorum. Geçtiğimiz Eylül ayında gerçekleştirdiğimiz Ankara ziyaretimiz kapsamında adli konularda işbirliği, suçla mücadele, suçluların nakil prosedürleri, uluslararası alanda insan onuruna yakışır yeni cezaevi inşaatının tamamlanması gibi konularda bir çalışma toplantısı gerçekleştirmiştik. Eylül ayından bu yana önemli adımları birlikte attık. Ülke hukukunun gelişmesi ve TC ile adli işbirliğimizin sağlam temeller üzerinde devam etmesi son derece önemlidir. Sayın Gül’e tekrardan çok teşekkür ediyorum. Yaptığımız çalışma toplantıları, ülkedeki sorunları gidermekte ve sorunların çözümü konusunda ciddi adımlar atmamıza vesile olmuştur.

Yeni cezaevinin hizmete 2020 başında geçmesi için gerekli adımların atılacağı noktasında yaptığımız istişareler son derece önemlidir.

Yine adli yardımlaşma ve işbirliğimizin ülkedeki suçların soruşturması, önlenmesi ve suçluların yakalanmasında zamanın hızına uyacak adımların atılması için, bürokratik adımların daha hızlı atılması konusundaki istişareler de çok önemlidir.

Burada bağımsız bir adli tıp kurulunun ülkemizde de kurulması noktasındaki taleplerimiz; hem TC’deki iş yükünü azaltmak hem de bağımsız kurul oluşturmak kapsamında bize desteklerini sunacağını söyleyen Sayın Bakanımıza da, heyetlerimize de tekrardan teşekkür ediyorum.”

Gül, basın toplantısında yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi:

“KKTC’de bulunmaktan büyük bir memnuniyet duydum. Sayın Bakanımıza çok teşekkür ediyorum. KKTC ile TC arasındaki dostluk ve kardeşlik bağı artarak devam etmektedir. Kendi geleceğimiz kadar KKTC’nin geleceğini de önemsiyoruz. Her tülü desteğimizi de sürdürmeye devam edeceğiz. Bugün de bu çerçevede bu konuları konuştuk.

Adli işbirliği konusunda çok değerli çalışmalar ortaya koyduk. İnfaz sistemi konusunda tecrübe paylaşımları ortaya koyduk. Adli tıp hizmetlerinin, adalet hizmetlerinin daha hızlı yerine getirilmesi, iki ülke arasındaki suçluların iadesi hızının daha da artması konusunda mutabakat vardık. FETÖ ile mücadele bağlamında TC’nin yanında duran ve FETÖ’ye karşı karar alarak FETÖ mücadelesine destek veren ilk ülke KKTC’dir. Teşekkürlerimizi bir kez daha ifade etmek isteriz. Hem idari hem yargısal konuda ortak mücadele sürmekte. Terörle mücadele otak mücadeleyle başarıya ulaşır. Adli işbirliğimizi daha da iyi bir noktaya taşıyacak konularda kararlar aldık hayata geçireceğiz.

Maraş KKTC’nin toprağıdır. Mevcut durumda KTC hükümetiin envanter çalışması başlattığını hepimiz biliyoruz ve bunu biz TC olarak destekliyoruz. Maraş ve Doğu Akdeniz konularındaki tüm haklarımızı korumaya ve KKTC hükümetinin aldığı kararların yanında olduğumuzu bir kez daha ifade etmek istiyorum.

Sayın Bakanımıza hoş misafirperverliğinden dolayı çok teşekkür ediyorum.”

Paylaş