AB;’nin, Türkiye’ye karşı aldığı yaptırımlar neleri içeriyor?

33
reklam alani

Avrupa Birliği (AB) Doğu Akdeniz’deki sondaj çalışmalarıyla ilgili Türkiye’ye karşı aldığı yaptırım kararını açıkladı.

Karar kapsamında fon kesintisi, üst düzey toplantıların şimdilik yapılmaması ve Avrupa Yatırım Bankası’nın Türkiye’ye yönelik mali yardım şartlarını yeniden gözden geçirmeye davet edilmesi bulunuyor.

Yaptırımlar neleri içeriyor?

AB dışişleri bakanlarının katılımıyla Brüksel’de düzenlenen Dış İlişkiler Konseyi toplantısının ardından yazılı açıklama yapıldı. Buna göre Brüksel’in Ankara ile Kapsamlı Hava Taşımacılığı Anlaşması için üst düzey görüşmeleri durdurması; Türkiye-AB Ortaklık Konseyi Toplantısı dahil şimdilik üst düzey toplantıların yapılmaması kararlaştırıldı. Avrupa Birliği Konseyi, Komisyon’un 2020 için Türkiye’ye ‘katılım öncesi yardımların’ azaltılması önerisini de onayladı. Bu kapsamda AB tarafından Türkiye’ye üyelik öncesi aktarılan destek fonlarında 146 milyon euro kesinti yapılacak. Avrupa Yatırım Bankası Türkiye’ye yönelik mali yardım şartlarını yeniden gözden geçirmeye davet edildi.

Durum yakından takip edilecek

Akşam geç saatlerde yapılan yazılı açıklamada “Türkiye’nin Kıbrıs açıklarında sondaj çalışmalarını sürdürmesinden dolayı durumun yakından takip edildiği ve gerektiğinde yeniden konunun gündeme getirileceği” ifade edildi.

Brüksel’de toplanan AB dışişleri bakanları Türkiye’nin “bu tür eylemlerden kaçınması ve komşuları ile iyi geçinmesi çağrısında bulunuyor. Uluslararası hukuka uygun davranarak, ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenliğine ve egemen haklarına saygı gösterilmesi talebinde bulunuyor.

Açıklamada haziran ayında Kıbrıs Rum Kesimi’nin baskıları üzerine Brüksel’de yapılan Avrupa Birliği liderler zirvesinde atılan adımlar hatırlatılıyor.

15 Temmuz darbe girişimi yıldönümü nedeniyle Ankara’nın talebi üzerine yaptırım açıklamasının ertelendiği ifade edildi.

“Faydası olmaz ters teper”

Geçtiğimiz günlerde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Doğu Akdeniz’deki sondaj faaliyetleri nedeniyle Avrupa Birliği’nin planladığı yaptırımlarla ilgili olarak, “AB’nin bu saçma sapan dayanışmasıyla böyle bir yanlışa girmemesi gerekiyor, Rum tarafına paylaşmayı öğretsinler, bize yönelik atacağı adımların bir faydası olmaz ters teper, oraya ilave adımlar atarız” sözleriyle Ankara’dan Brüksel’e karşılık verileceğini dile getirdi. Çavuşoğlu ayrıca, AB’nin yaptırım uygulaması halinde Doğu Akdeniz’de mevcut faaliyetlere ek olarak ilave adımların atılacağı uyarısında bulunmuştu.

Geçtiğimiz haziran ayında Avrupa Birliği devlet ve hükümet başkanları Avrupa Komisyonu’na Türkiye’nin Kıbrıs açıklarında yürüttüğü “yasadışı” olarak nitelendirilen sondaj faaliyetlerine önlem alması için görevlendirmişti.

Kıbrıs’ın çevresinde gerçekleştirilen doğalgaz arama faaliyetleri yıllardır bölgede tansiyonun yükselmesine neden oluyor.

Geçtiğimiz günlerde Türkiye’ye ABD ve Mısır’dan da uyarı gelmişti.

Türkiye, Fatih sondaj gemisi ile Doğu Akdeniz’de sondaj çalışmaları yaparken; Barbaros Hayreddin Paşa sismik araştırma gemisi ve Yavuz sondaj gemisiyle sismik araştırma ve sondaj çalışmalarını sürdürüyor.

TÜRKİYE’DEN TEPKİ

Türkiye Dışişleri BakanlığıAB Dış İlişkiler Konseyinin aldığı kararların Türkiye’nin Doğu Akdeniz‘deki hidrokarbon faaliyetlerini sürdürme yönündeki kararlılığını hiçbir şekilde etkilemeyeceğini bildirdi.

Bakanlık, AB üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarının katılımıyla dün Brüksel’de yapılan Dış İlişkiler Konseyi Toplantısında alınan kararlara ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, “AB Dış İlişkiler Konseyinin dün yaptığı toplantıda aldığı kararlar, ülkemizin Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon faaliyetlerini sürdürme yönündeki kararlılığını hiçbir şekilde etkilemeyecektir. Bu kararlarda, Kıbrıs Adası’nın doğal kaynakları üzerinde eşit haklara sahip Kıbrıs Türklerinden hiç bahsedilmemesi ve Kıbrıs Türkleri yokmuş gibi hareket edilmesi, AB’nin Kıbrıs konusunda ne kadar ön yargılı ve taraflı olduğunu göstermektedir.” ifadeleri kullanıldı.

Paylaş