Taşkent Köyü yakınlarına düşen bir cisim patlamaya yol açtı

68
reklam alani

Sabaha karşı Taşkent Köyü yakınlarına düşen bir cisim patlamaya yol açtı. Patlamanın meydana geldiği bölgeden alevler yükselirken, güvenlik ekipleri ve itfaiye kısa bir süre sonra bölgeye intikal etti. Güvenlik güçleri bölgeye kimsenin yaklaşmasına müsade etmedi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay ile Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan bölgede incelemelerde bulundu.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, bu olayın Kıbrıs’ın etrafında devam eden savaşın kötü etkilerinden biri olduğunu kaydetti. Barış ve istikrarın önemine işaret etti.

Başbakan Ersin Tatar ise, patlamanın yerleşim bölgelerinde meydana gelmemesinin büyük bir şans olduğunu bildirdi. Tatar, Güvenlik Kuvetleri’nin olay bölgesinde incelemelerini sürdürdüklerini vurguladı.

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Özersay Özersay, Twitter üzerinden yaptığı ilk açıklamada, “Bu akşam meydana gelen patlamaların sebebi cephanelik veya bize ait bir helikopter ve benzeri bir hava aracı değildir. Olay yerinde asker, polis ve itfaiye inceleme yapıyor.” bilgisini verdi.

Özersay, incelemelerin ardından yaptığı açıklamada da “İlk bulgular patlamaya neden olan cismin niteliğinin ya patlayıcı taşıyan bir hava aracı ya da doğrudan doğruya bir patlayıcı (füze) olduğuna işaret etmektedir. Parçalar üzerindeki yazılar ve diğer emareler kısa süre sonra tam olarak ne olduğunu anlamamıza yardımcı olacak niteliktedir. Herhangi bir can kaybı veya yaralı yoktur. İtfaiyemizin çalışmasıyla yangın kontrol altına alınmıştır. Memleketimize ve Halkımıza büyük geçmiş olsun.” İfadesini kullandı.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan da, düşen cismin uçak ya da insansız hava aracı olmadığını ancak bir füze olabileceğini, gün doğduğunda enkaza ait parçaları daha net görebileceklerini ve daha sağlıklı bir tespitte bulunulabileceğini söyledi

Taşkent köyü yakınlarına sabahın ilk saatlerine düşen ve füze olduğu sanılan cisim, büyük korku yarattı. Cismin düştüğü yerde yangın çıktı.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan, üst düzey askeri yetkililer ve diğer yetkililer bölgede inceleme yaptı.

Ülkenin birçok bölgesinden duyulan kuvvetli patlama sesi, panik yarattı.

Sesin, Taşkent yakınlarına düşen cisimden kaynaklandığı anlaşıldı. Yangın da çıkan olay yerinde, polis ve güvenlik ekipleri önlem aldı. Yangın itfaiyenin müdahalesiyle söndürüldü.

Düşen cismin üzerinde Rusça yazılar olduğu belirtildi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, aldığı ilk bilginin ardından basına yaptığı açıklamada,“Bu bizim topraklarımızda kaynaklanmayan bir durumdur. Bu ne cephanelik patlaması ne de benzer başka bir şeydir, bu olay, bölgemizdeki savaşın bizim payımıza düşen kötü etkilerinden biridir” ifadelerini kullandı.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan da, düşen cismin uçak ya da insansız hava aracı olmadığını ancak bir füze olabileceğini, gün doğduğunda enkaza ait parçaları daha net görebileceklerini ve daha sağlıklı bir tespitte bulunulabileceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Akıncı ise cismin düştüğü noktada incelemelerde bulunmasının ardından yaptığı ikinci açıklamada,bölgeye düşen büyük bir parça olduğunu ancak tam olarak ne olduğunu söylemek için çok erken olduğunu belirtti.

Cismin bir askeri gereç olduğunu, bir füze ya da insansız bir hava aracı olabileceğini kaydeden Akıncı, meskun bölgeye düşmemiş olmasının büyük bir şans olduğunu dile getirdi.

Yaşanan bu olayla birlikte bölgede barış ve istikrarın öneminin bir kez daha ortaya çıktığını ifade eden Akıncı, kalıcı bir barışa ulaşabilme için herkesin elinden geleni yapması gerektiğinin altını çizdi.

GÜVENLİK UZMANI ABDULAH AĞAR TAŞKENT’TEKİ PATLAMAYI DEĞERLENDİRDİ: EN GÜÇLÜ OLASILIK S-200 VEYA S-30

 Asker ve güvenlik uzmanı Abdulah Ağar, Taşkent yakınlarında meydana gelen patlamayı değerlendirdi.  Ağar, fotoğraflara bakıldığında birkaç farklı seçeneğin akla geldiğini söyledi. Ağar, kuyruk yapısına bakıldığında, en güçlü olasılık olarak hava savunma sistemine ait S-200 ya da S-300 füzesinin akla geldiğini vurguladı.

Abdullah Ağar TAK’a yaptığı açıklamada, Taşkent’te patlamaya neden olan seçenekleri değerlendirdi.

Abdulah Ağar, fotoğraflara bakıldığında akla birkaç farklı seçeneğin geldiğini vurguladı.  Ağar, “en güçlü olasılık hava savunma sistemine ait S-200 ya da S-300 füzesi olması” dedi.  Ağar, bu füzelerin Suriye’den İsrail uçaklarına yönelik fırlatılmış olabileceğini kaydetti.

Abdullah Ağar, parçaların ikinci olasılık olarak bir Scud füzesine ait olabileceğini de belirtti.   Ağar, parçaların bir seyrüsefer füzesinin yakıt tankı, ya da insansız hava aracına ait olma olasılıklarını ise daha zayıf seçenekler olarak değerlendirdi.

Abdulah Ağar, parçaların üzerindeki yazıların önemli olduğunu, bununla birlikte düşüş istikameti ve menzilinin de, füzenin yapısına ilişkin kesin bilgileri verebileceğinin altını çizdi.

BAŞBAKAN TATAR: “TAŞKENT’TEKİ OLAYLA İLGİLİ İNCELEME SÜRÜYOR”

“İLK FIRSATTA DETAYLI AÇIKLAMA YAPILACAK”
Başbakan Ersin Tatar, Taşkent’te dün gece yaşanan olayla ilgili incelemelerin sürdüğünü bildirdi.
Tatar, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Taşkent köyümüz ve ülkemiz dün gece havada patlayan ve füze olduğu üzerinde durulan bir cismin düşmesi ve yangın çıkması dolayısıyla ciddi bir tehlike atlatmıştır” ifadelerini kullandı.
Güvenlik güçleri ve Anavatan Türkiye’nin olayla ilgili incelemelerini sürdürdüğünü kaydeden Tatar, patlamalar ve yangının, herhangi bir can kaybına neden olmamasının kendilerini memnun ettiğini, ilk fırsatta gereken daha detaylı açıklamanın yapılacağını belirtti.
Başbakan Tatar, halka ve özellikte Taşkent köyüne geçmiş olsun dileklerini iletti.
Başbakan şu sıralarda Taşkent’te incelemelerde bulunuyor.

Paylaş