Üniversiteler büyük bir tehlikeye sokuldu, yeterli öğrenci yurdu yok

28
reklam alani

Meclis Başkanı Teberrüken Uluçay başkanlığında toplanan Meclis Genel Kurulu güncel konuşmalarla devam ediyor.
Genel Kurul’da ilk olarak Halkın Partisi Milletvekili Gülşah Sanver Manavoğlu, “Ülkemizdeki Üniversitelerin Ekonomimiz İçin Önemi ve Bu Sektörü Geliştirmek İçin Acil Olarak Yapılması Gerekenler” konusunda güncel konuşma yaptı.

MANAVOĞLU
Manavoğlu, üniversitelerin ülke ekonomisine yaptığı katkıya işaret ederek, üniversitelerin önemli kaynaklar sağladığını ve birçok başka alanları da beslediğini ifade etti.
Geçmişte verilen yurt teşviklerine değinen Manavoğlu, yurt yatırımlarında yeterli planlamanın yapılmadığını, bir çok bölgede yurt eksiği olduğunu, bazı yerlerde ise fazla olduğunu , aynı plansızlığın üniversitelerin izinleri verilirken de yapıldığını kaydetti.

Manavoğlu, çok doğru giden bir sektörün son yıllarda çok büyük bir tehlikeye sokulduğunu ifade ederek, bu gelinen noktadan sonra başka hata yapma lüksü olmadığını, bu gelinen noktayı doğru yola sokmak için çalışmalar yapılması gerektiğini vurguladı.
Hesapsızca verilen izinlerin sıkıntı yarattığını, şu anda ülkede faaliyet gösteren 19 üniversite olduğunu ve 17 tane de faaliyete başlamayı bekleyen üniversite bulunduğunu, esas sıkıntının bu 17 üniversiteye ne olacağı olduğunu belirtti.

Manavoğlu, bunun yanında 3 tane de komitede bekleyen üniversite bulunduğuna işaret ederek, gerektiğinde üniversite izinlerinin iptal edilebilmesi gerektiğini söyledi.
YÖDAK’a çok büyük görevler düştüğünü belirten Manavoğlu, YÖDAK’ta artık damıtılmış üyeler olması ve üyelerinin sık sık değiştirilmemesi gerektiğini kaydetti.

ÖZYİĞİT
Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit de, eğitimin bir ülkenin geleceğini şekillendiren bir yapı olduğuna işaret ederek, her alanda sürekli eğitime ihtiyaç olduğunu vurguladı.
Eğitimin planlı bir şekilde yapılıp desteklenmesinin önemine işaret eden Özyiğit, eğitimde en önemli noktaya gelinen üniversitelerin ülkenin sosyo ekonomik gelişimi ve kültürel yapısına ciddi katkılar sağladığını söyledi.

Üniversitelere yapılacak yanlış bir adımın herkesi üzeceği, bu sebeple de atılacak her adımın iyi düşünülmesi gerektiğine işaret eden Özyiğit, ülke üniversitelerini daha cazip hale getirmek için daha fazla ve el birliği ile çalışılması gerektiğini belirtti.
Üniversite izinleri konusuna işaret eden Özyiğit, “YÖDAK izin vermedi, bakanlık izin verdi” yönündeki eleştiriler için, göreve geldikleri günden bu yana üniversite açma izni vermediklerini, önceki başvuruları da titizlikle incelediklerini aktardı.
Özyiğit, “Netkent Üniversitesi” ile ilgili iddiaları da yanıtlayarak, YÖDAK’ın Aralık ayında izin için aldığı bir ara emri kararı olduğunu, ülkede bir üniversite kurulması için gerekli tescillerin yapılıp başvurulması ve prosedürlerin yerine getirilmesi gerektiğini aktardı.
Özyiğit, kendisine göre ya prosedürün tamamlanması ya da altının doldurulması gerektiğini, ancak, bu konuda yargının aldığı bir karar olduğunu ve bakanlığın da yargının bu kararına saygı duymak durumunda olduğunu kaydetti.

Paylaş