Kıbrıs sorununda yeni fikirler de ortaya koyuyoruz.

26
reklam alani

Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Rum tarafının Batı Akdeniz’de ve Kıbrıs etrafında sondajlara başlamasına da göz yummuyoruz. KKTC’nin bize ruhsat verdiği alanlarda artık biz de sondaja başlıyoruz. Kim ne derse desin” ifadelerini kullandı.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu,  4. KYK Tematik Kış Kampları kapsamında  “Uluslararası İlişkiler Kampı” açılışında konuştu.

 

“KİM NE DERSE DESİN, KKTC’NİN BİZE RUHSAT VERDİĞİ ALANLARDA SONDAJA BAŞLIYORUZ”

Mevlüt Çavuşoğlu, Kıbrıs meselesini çözmek için Türkiye’nin üzerine düşeni yaptığını ayrıca yeni fikirler de ortaya koyduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti: “En son Crans-Montana’da federal bir çözüm için müzakereler başarısız olunca şimdi diğer seçenekleri de masanın üzerine koyan ve önceden ne yapacağımızı görüşelim, müzakere edelim, mutabakat sağlayalım ondan sonra müzakerelere başlayalım diyen ve tüm taraflarla gayri resmi temasları sürdüren bir ülkeyiz.

Amaç ne? Netice elde etmek, Kıbrıs sorununu barışçıl bir şekilde çözmek ama Rum tarafının Batı Akdeniz’de ve Kıbrıs etrafında sondajlara başlamasına da göz yummuyoruz. Orada Kıbrıs Türk halkının ve Türkiye’nin çıkarlarını güdüyoruz. Eskiden Barbaros Hayrettin Paşa giderdi, sismik araştırmalar yapardı ama şimdi bir platformumuz geldi, Alanya1 bölgesinde sondaja başladı, 2. platformumuz da önümüzdeki günlerde gelecek ve münhasır ekonomik bölgemizde ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) bize ruhsat verdiği alanlarda artık biz de sondaja başlıyoruz. Kim ne derse desin.”

ERMENİSTAN

Çavuşoğlu, şöyle devam etti: “Var olan bazı sorunları çözmek için girişimde olmamız gerekir. Sadece çıkarlarımızı gütmek yetmez. Bugün Karabağ problemini çözmediğimiz sürece Kafkasya’da istikrarın olmayacağı gibi Ermenistan ile de ilişkilerimizin normalleşmesi mümkün değil. O yüzden 2019 yılında inşallah bu konuları da biraz öncelik vereceğiz.

ELEKTRONİK SEÇİM SİSTEMİ

Çavuşoğlu, “İnşallah bir gün Türkiye de elektronik oya geçecektir. Bugün geçmese, yarın geçecektir ve geçmelidir. Bunun güvenli bir şekilde yapılması için artık teknoloji var. Yeter ki tüm partiler, Yüksek Seçim Kurulu beraber otursunlar, anlaşsınlar, modelleri incelesinler. Çünkü sandıkları uzaktan uzağa, bir yerden bir yere 6 saat uçakla, bin dolardan fazla bilet parasıyla… Ne gerek var. 500’den fazla seçmen yoksa sandığı da açamıyoruz. Misyonumuz yoksa açamıyoruz. Biz hazırız ama Yüksek Seçim Kurulu izin vermiyor. Onlar da iyileşecek ama bu hak var şimdi” diye konuştu.

AHISKA TÜRKLERİ

Mevlüt Çavuşoğlu, “Vatandaşlık isteyen 24 bin Ahıska Türkü’ne biz şimdi kanunla vatandaşlık veriyoruz. İşte Ukrayna’nın doğusunda ve çatışma bölgelerinde evlerini terk eden Ahıskalıların hepsini getirdik Erzincan’a yerleştirdik, iş verdik, ev verdik ve vatandaşlık verdik. Büyük devlet bunu yaparö dedi.

Paylaş