Çaluda’nın dokunulmazlığının kaldırılması için özel komite..

63
reklam alani

Cumhuriyet Meclisi’nde, Danışma Kurulu’nun oy birliğiyle kabul ettiği UBP Milletvekili Aytaç Çaluda’nın yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin özel bir komite kurulması, oy çokluğuyla onaylandı.  Karar, 26 kabul oyuna karşılık 18 ret oyuyla alındı.

Yedi üyeli bir komite kurulması ve komitede CTP’den Fazilet Özdenefe ve Salahi Şahiner; UBP’den Oğuzhan Hasipoğlu, Ersan Saner ve Ersin Tatar ile HP’den Gülşah Sanver Manavoğlu ve Jale Refik Rogers’ın yer alması da oy çokluğuyla kabul edildi.

ERHÜRMAN: “GÖREVİNİ KÖTÜYE KULLANMA İDDİASIYLA DOKUNULMAZLIĞIN KALDIRILMASI TALEBİ VAR”

Konuyla ilgili söz alan Başbakan Tufan Erhürman, iç tüzüğün yasama dokunulmazlığına ilişkin maddesini okudu.

Erhürman, Başsavcılığın talebi üzerine Çaluda’nın dokunulmazlığının kaldırılmasının talep edildiğini söyleyerek, Başsavcılığa Çaluda hakkında emir verme girişiminde bulunmadığını, bunun ispatlanması halinde tüm görevlerinden istifa edeceğini söyledi.

Başsavcılığın Çaluda hakkında görevini kötüye kullanma iddiası ile ilgili dokunulmazlığın kaldırılması talebinde bulunduğunu söyleyen Erhüman, ad-hoc komitenin tüm evrakları inceleyeceğini ve Çaluda’yı dinleyeceğini, isnadı ciddi bulursa gerekçeli rapor düzenleyip bunu Meclis Genel Kurulu’na aktaracağını belirtti.

Erhürman, geçtiğimiz yıllarda Anayasa değişikliği hazırlandığını, yasama dokunulmazlığını yumuşatan bir maddeyi de içerdiğini ancak bu Anayasa değişikliğinin reddedildiğini hatırlattı.

Talep edilenin Çaluda’ın suçlu bulunması olmadığını söyleyen Erhürman, Çaluda’nın kendini mahkeme huzurunda anlatmasına olanak sağlanmanın en doğrusu olduğunu belirtti.

ÖZGÜRGÜN: “MİLLETVEKİLLERİNİ TARTIŞTIRMAMAK GEREK, BUNA BAŞLANIRSA SİSTEM DEĞİŞİMİNE KADAR GİDİLEBİLİR”

UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, Anayasa değişikliğinin halktan ret oyu aldığını söyleyerek buna saygı duymak gerektiğini belirtti.

Dokunulmazlığın halk iradesini ortadan kaldırmamak için var olduğunu belirten Özgürgün, yargıdan gelecek taleplerde çok dikkatli olunması gerektiğini, milletvekillerini tartıştırmamak gerektiğini, buna başlanırsa o zaman sistemin değişimine kadar gidilebileceğini kaydetti.

“Gelinen nokta, oluşturulan hava yanlıştır” diyen Özgürgün, milletvekillerinin çok ciddi ihmali olmadığı takdirde dokunulmazlığının kaldırılmasının ve tartışılmasının doğru olmadığını söyledi.

ARIKLI: “ÇALUDA BİRİLERİNE YARDIMCI OLDU, KİMSEYİ KIRMADI… BÖYLE BİR SEBEPTEN BİR MİLLETVEKİLİNİN DOKUNULMAZLIĞINI KALDIRMAK İSTEMEK DOĞRU DEĞİL”

YDP Başkanı Erhan Arıklı, her siyasi partinin vatandaşa verdiği sözü tutması gerektiğini söyleyerek, Özersay’a yönelik, “sinekle uğraştığı, bataklığı bir kenara bıraktığı” görüşünü savundu.

Arıklı, Başsavcılık’ın önünde milyon dolarlık şaibelerin olduğu dosyaların beklediğini belirterek, Başsavcılık’a bu dosyalarla ilgili ne yapıldığının sorulması gerektiğini belirtti.

“Aytaç Çaluda birilerine yardımcı oldu, kimseyi kırmadı” diyen Arıklı, böyle bir sebepten bir milletvekilinin dokunulmazlığını kaldırmak istemenin doğru olmadığını, Meclis’in itibarına sahip çıkılması gerektiğini kaydetti.

Arıklı, şu anda milletvekili olmayan iki kişi hakkında yapılan başvurulardan ne sonuç elde edildiğini de sordu.

Arıklı, “YDP’nin oyu ret olacaktır” dedi.

ÖZERSAY: “MECLİS’İN İTİBARI DOKUNULMAZLIKLARLA İLGİLİ DEĞİL… VATADAŞIN BEKLENTİSİ YASAYA UYGUN DAVRANILMASI”

Daha sonra söz alan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı, Halkın Partisi Genel Başkanı Kudret Özersay, Meclis’in itibarının dokunulmazlıklarla ilgili olmadığını söyledi.

Yürürlükteki yasalara uyulmasına gerektiğini dile getiren Özersay, iç tüzüğe uygun şekilde davranıldığını, vatandaşın beklentisinin dokunulmazlıkların kaldırılması ve yasaya uygun davranılması olduğunu belirtti.

“HP ESKİ ULAŞTIRMA BAKANLARIYLA İLGİLİ SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU”

Özersay, eski ulaştırma bakanlarıyla ilgili HP’nin suç duyurusunda bulunduğunu ve takibinin de yapılmakta olduğunu kaydetti.

Mali polisin ilgili bakanlığa giderek bilgi talep ettiğini ve bilginin polise verildiğini, tahkikat doyasının devam ettiğini söyleyen Özersay, olayın peşinin bırakılmayacağını söyledi.

Özersay, polisin süreci ileri götürmekte olduğunu, şu anki bakanın da iş birliği yaptığını ifade etti.

Toplumsal bir sorunla ilgili bir süreç bulunduğunu, bir yerden başlamak gerektiğini dile getiren Özersay, sorunları halının altına itmemek, bir yerden başlamak gerektiğini belirtti.

Özersay, iddiaya ilişkin sürecin ileri taşındığını, masumiyet karinesine inandıklarını, bunun kişisel bir mesele olarak algılanmadığını, bir yerden başlama iradesini ortaya koyduklarını ifade etti.

Özersay’ın konuşmasının ardından oylama yapıldı ve UBP Milletvekili Aytaç Çaluda’nın yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin özel bir komite oluşturulması kararı, 26 kabul 18 ret oyuyla alındı.

7 ÜYELİ KOMİTE

Genel Kurul’da daha sonra oluşturulan komitenin üye sayısının 7 olarak belirlenmesine ilişkin karar gündeme geldi.

ÖZGÜRGÜN

UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün bu esnada konuşma yaparak, Meclis’in bugün bir ilk yaşadığını söyledi.

Özgürgün, karara ret oyu vermelerinin nedenlerinden birinin, komite üye sayısının şekillenmesiyle de ilgili olduğunu belirterek, sonucun ne olduğunu bildikleri bir komitenin kurulduğunu söyledi.

ARIKLI

YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı da Özersay’ın sosyal medya hesabından paylaştığı konuyla ilgili iletiye atıfta bulunarak Özersay’ın 21 Mayıs’ta attığı iletiden görülenin, tüm prosedürün zaten o tarihte belirlendiğinin görüldüğünü savundu.

ÖZERSAY

Yerinden söz alan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, salonda bulunan her milletvekilinin kendi iradesiyle kendi kararını verdiğini söyledi.

Doğru olanın verilen sözü tutmak olduğuna işaret eden Özersay’ın yerinden konuşması, tepkiye neden oldu.

Bunun üzerine kürsüye çıkan Özersay, sosyal medya ortamında yazdığı şeyin, milletvekillerinden hangilerinin komiteye dahil olacağı konusunda verdikleri isimlerle ilgili olduğunu, bunun Genel Kurul’da onaylanmak kaydıyla geçerli olacağını hatırlattı.

Özersay, birilerinin bam teline basılmamış olsaydı, dokunulmazlık konusunda bu kadar ses çıkarılmayacağını söyledi.

ÖZGÜRGÜN

UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün de bunun üzerine kürsüye çıkarak, Özersay’a “Biraz bekle, bana iki günde laf atamazsın. Daha dün bir bugün iki. Biraz iş yap” dedi.

Meclis’in ciddi şekilde yıprandığını kaydeden Özgürgün, Özersay’ın sosyal medya hesabından yazdığı şeylerin tehdit mahiyetinde olduğunu savundu.

Bunun üzerine Özersay da, yazdıklarının verilen sözü tutma bağlamında olduğunu kaydetti.

Konuşmasını sürdüren Hüseyin Özgürgün “Bugün açtığınız yol sadece Çaluda meselesi değil” diyerek komite aritmetiğinde sorun olduğunu dile getirdi.

Özgürgün, milletvekillerine haksızlık yapıldığına inandığını dile getirerek ret oyu vereceklerini tekrarladı.

Özgürgün’ün konuşmasının ardından komite üye sayısına ilişkin karar oy çokluğuyla kabul edildi.

Daha sonra komite üyelerinin belirlenmesine ilişkin kararı onaya sunuldu. Oy çokluğuyla onaylanan karara göre komitede CTP’den Fazilet Özdenefe ve Salahi Şahiner; UBP’den Oğuzhan Hasipoğlu, Ersan Saner ve Ersin Tatar ile HP’den Gülşah Sanver Manavoğlu ve Jale Refik Rogers yer alacak.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda bugün UBP Milletvekili Aytaç Çaluda’nın yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin özel bir komite kurulması ele alındı.

İlk konuşmayı yapan UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, bir milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılmasının basit bir mesele olmadığını ve halkın seçip, meclise gönderdiği milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılmasının çok da alışılmış bir durum olmadığını kaydetti.

Özgürgün, parlamenter sistemin uygulandığı bir ülkede, dokunulmazlığın kaldırılmasındaki sakıncalara işaret ederek, “O zaman işler, demokrasinin ve halkın iradesinin sorgulanacağı noktaya gelecek” dedi.

Kendilerinin bu konuyu yıllarca tartıştığını belirten Özgürgün, bir milletvekilinin dokunulmazlığının ortadan kaldırılması için halkın seçtiği insanların çok ağır bir suç işlemiş olduğunun meclis tarafından ortaya konulması gerektiğini kaydetti.

Özgürgün, çok ağır bir suç olmadan bunun yapılmak istenmesini eleştirerek, halkın seçtiği vekile bu kadar kolay bir şey yüklememek gerektiğini belirtti. Meclis’in de bundan zarar göreceğini ifade eden Özgürgün, dokunulmazlık konusunun 1-2 kişi için değil, tüm milletvekilleri için yapılması gerektiğini ancak Anayasa’nın buna izin vermediğini vurguladı.

Anayasa’ya göre, çok ağır bir itham ve suçüstü durumu varsa dokunulmazlığın kaldırılması gibi bir durumun söz konusu olduğuna dikkat çeken Özgürgün, Anayasa’da halkın iradesinin dışına çıkamama adına buna yer verildiğini savundu.

Meclis’te bu konunun gündeme getirilmesinin bile yanlış olduğunu ifade eden Özgürgün, böyle bir komitenin kurulmasına dahi, meclis aritmetiği de ortadayken, karşı olduklarına işaret etti.

Özgürgün, bu isteme karşı çok net bir ret oyu vereceklerini vurguladı.

ARIKLI: “ORTADA ETİK OLMAYAN BİR DURUM BULUNUYOR”

YDP Milletvekili Erhan Arıklı da Anayasa’nın ilgili maddesinin çok açık olduğunu ve milletvekilinin çok ağır bir suç işlemeden yargılanamayacağını belirtti. Bir milletvekilinin mahkemeye çıkarılmaması gibi bir olayın sözkonusu olmadığını ifade ederek, ortada etik olmayan bir durum bulunduğunu kaydetti.

Halkın Partisi’nin seçim öncesinde halka verdiği taahhütleri hatırlatan Arıklı, şu anda müşavirlik konusunda çok ciddi anomaliler olduğunu savunarak, “Düşünülmeden bir yasa yapılıyor, sonra çok ciddi sıkıntılar yaşanıyor” deniliyor. Arıklı, yargı sistemine de değinerek, yargının çok sıkıntılı bir durumda olduğunu savunarak, eleştirilerde bulundu.

Arıklı, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay’ın komite konusunda bir sosyal paylaşımda bulunduğunu ve bu paylaşımda açık tehdit olduğunu ileri sürerek, komiteden çıkacak sonucun belli olduğunu savundu.

Arıklı, parti olarak tutumlarının net olduğunu belirterek, böyle palyatif bir konuda Meclis’in meşgul edilmesini doğru bulmadıklarını kaydetti.

ULUÇAY: “BAŞSAVCILIK’TAN DOKUNULMAZLIK KONUSUNDA DOSYA GELDİ”

Bu arada, Arıklı’nın konuşması sırasında milletvekilleri arasında sözlü tartışmalar yaşandı. Tartışmalar devam ederken söz alan Meclis Başkanı Teberrüken Uluçay, dokunulmazlık konusunda Başsavcılıktan gelen bir dosya geldiğini belirtti.

Uluçay, “Bu noktada dokunulmazlık konusunda bir özel komitenin kurulması gündeme getirildi. Konu budur” dedi.

ÖZERSAY: “MECLİS BİR YARGILAMA FAALİYETİ YAPMAYACAK”

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı, HP Genel Başkanı ve Milletvekili Kudret Özersay, dokunulmazlığın ne şekilde kaldırılacağının, her okuyanın içinde ne olduğunu anlayabileceği Anayasa ve Meclis İç Tüzüğü’nde yer aldığını ve farklı bir uygulamanın söz konusu olmadığını vurguladı.

Özersay, Özgürgün’ün “kürsü dokunulmazlığı olması gerekir” şeklindeki sözleriyle ne istediğini daha açık bir şekilde tarif etmesini istedi.

Bugün mecliste tartışılan konunun hükümetten gelmiş bir şey olmadığını vurgulayan Özersay, komite konusunun, Anayasa’da yazılan, iç tüzükte yer alan ve savcılıktan gelen taleple alınacak bir kararla alakalı olduğunu vurguladı ve “Bunu kimse göz ardı etmesin” dedi.

Kudret Özersay, sosyal medya paylaşımından “açık tehdit” diye söz edilmesinden duyduğu rahatsızlığı dile getirerek, “Verilen bir sözün tutulması ne zamandan beri utanılacak bir şey oldu” şeklinde devam etti. Özersay, doğal olanın verilen bir sözün tutulması olduğunu vurguladı.

Koalisyon ortaklarının bir sıkıntısı olmazken, YDP’nin sıkıntısının ne olduğunu soran Özersay, dokunulmazlığın kaldırılması konusunda siyasi irade ortaya koyacakları konusunda söz verdiklerini, sosyal medya paylaşımında da verdikleri sözü tutacaklarını kamuoyuna hatırlattıklarını kaydetti.

Sonucu önceden ilan etmediğini vurgulayan Özersay, Meclis bir yargılama faaliyeti yapmayacağını, savcılığın kendine göre yeterli sebep bularak getirdiği konuda, Meclis’in yargılama yapılıp yapılmaması yönünde bir karar alacağını söyledi.

“ANAYASA VE İÇ TÜZÜK NET”

Dokunulmazlığın kaldırılması konusunda Özgürgün’ün söylediklerine katılmadığını ifade eden Özersay, Anayasa’da dokunulmazlık ve iç tüzük konusunda yazılanların net olduğunu vurguladı.

Özersay, “Demokrasi ve halkın iradesine ters bir şey yapılmıyor çünkü Meclis yargılama yapmayacak” dedi.

Özersay, YDP Milletvekili Arıklı’nın yargı konusunda söylediklerini de eleştirerek, yargı konusunda söylenen sözler konusunda dikkatli olunması gerektiğini vurguladı. Özersay, HP’nin görüşünün kimin milletvekili olduğuna bakılmaksızın, Meclis’e başsavcılıktan bir yazı gelirse, dokunulmazlığın kaldırılması yönünde olduğunu ifade ederek, milletvekilinin dokunulmazlığı kaldırıldığında, milletvekilliğinin sona ermeyeceğini de hatırlattı.

Koalisyon protokolü içerisinde sadece bu konuda değil, karşılıklı bir takım taahhütler içine girildiğine işaret ederek, neyin yapılıp yapılmayacağının hatırlatılmasında ne gibi bir sakınca olduğunu soran Özersay, yaşanan sözlü tartışmalar sonunda, Özgürgün’e “dokunulmazlıklar konusunda fikriniz mi değişti” diye sordu.

Dokunulmazlıkların kaldırılması yönünde vatandaştan gelen yoğun bir beklenti bulunduğunu ifade eden Özersay, hangi milletvekili ile ilgili olursa olsun dokunulmazlığın kaldırılması konusunda aynı çerçevede tavır koyacaklarını açıkladı.

Özersay, konuyu kişi özelinde ele almadıklarını vurgulayarak, dokunulmazlık konusunda kararın yargı tarafından verileceğini, çekinilecek bir şey yoksa komiteye herkesin evet demesi gerektiğini söyledi.

DENKTAŞ: “DOKUNULMAZLIK KONUSUNDA ANAYASA VE İÇ TÜZÜĞÜN GEREKLERİ YERİNE GETİRİLDİ”

Maliye Bakanı Serdar Denktaş, bilgi eksikliğinden kaynaklanan suçlamanın herhangi bir siyasetçinin en büyük düşmanı olduğuna dikkat çekerek, geçmişte kendisinin dokunulmazlığının kaldırılması için talepte bulunulduğunu ancak bunun ret edildiğini anımsattı.

Dokunulmazlıklar konusunda geçmişte yaşanan bazı olaylar hakkında örnekler veren Denktaş, dokunulmazlık konusunda Anayasa ve iç tüzüğün gereklerinin yerine getirildiğini söyledi.

Dokunulmazlığın kaldırılmasının, suçlu çıkarılması anlamına gelmediğini vurgulayan Denktaş, karar organının mahkeme olduğunu ve kişinin, suçu ispat edilene kadar suçsuz olduğunu kaydetti.

Denktaş, Arıklı’nın dile getirdiği müşavirlik konusuna da değinerek, mağduriyet yaşayan müdürlerin mağduriyetlerinin giderildiğini kaydetti.

Meclis’in kendi kendine dokunulmazlığı kaldıramayacağına işaret eden Denktaş, “Aklanma yeri mahkemedir. Kendim için de elim havada olacaktır” dedi.

ÖZYİĞİT: “DOKUNULMAZLIK DEDİĞİMİZ ZIRH SUÇ İŞLEME DOKUNULMAZLIĞINA DÖNÜŞMEMELİDİR”

Milli Eğitim ve Kültür Bakanı, TDP Milletvekili Cemal Özyiğit, bu olaya bir değişim olarak bakılması gerektiğini söyleyerek, vatandaşların da siyasal konularda düşüncelerini ifade edebilmesi gerektiğini belirtti.

“Dokunulmazlık dediğimiz zırh suç işleme dokunulmazlığına dönüşmemelidir” diyen Özyiğit, adli makamların bu milletvekilinin yargılanması amacıyla talepte bulunduğunu, bu yolunun açılması gerektiği ihtiyacı ortaya çıktığını ve bunun sağlanmasının şart olduğunu kaydetti.

Özyiğit, “Herkes yaptığının bedelini ödeyecek.  Değişim başlıyor. Herkes buna hazır olsun” dedi.

Özyiğit, ülkede 40 yılda kurulan düzenin siyasilerin yargılanmaması yönünde olduğunu belirterek, hükümetin verdiği ortak sözün “Artık yapanın yanına kalmayacak” yönünde olduğunu belirtti. Özyiğit, hata yapan için de yargı yolunun açılacağını ve bunun başka yolunun olmadığını söyledi.

ÇALUDA: “TÜM MİLLETVEKİLLERİN DOKUNULMAZLIKLARI KALDIRILSIN”

UBP Milletvekili Aytaç Çaluda da, bütçe görüşmeleri sırasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından gündeme getirilen dosyanın, yolsuzluk iddiaları içerdiğini söyledi.

Halkın hükümeti başarısız bulduğunun ortada olduğunu savunan Çaluda,  “Şahsıma yönelik bir linç ve toplumda algı operasyonu yapılıyor. Vicdanım rahattır, alnım açıktır” dedi.

Çaluda, yolsuzluklar üzerine gidilmesi isteniyorsa önce toplumu rahatlamak için bir ad-hoc komite kurulması önerisinde bulunarak, 100’ün üzerine siyasi ve üst düzey kamu görevlisi hakkında yolsuzluk dosyası bulunduğunu savundu.

Aytaç Çaluda, tüm milletvekillerin dokunulmazlıklarının kaldırılması çağrısında bulundu.

Yolsuzluk dosyasındaki iddialara da değinen Çaluda, çalışma izinlerinin eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sonay Adem döneminde hazırlanmış tüzükle verildiğine işaret ederek, 2009’da  atandığında prosedürde değişiklik yapmadığını, aynı işlemleri devam ettirdiğini belirtti.

2013’te geçici hükümet döneminde Adem’in görevi Aziz Gürpınar’a devrettiğini ve eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Şerife Ünverdi, kendisi ve bir başka kişiyle ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunulacağının açıklandığını kaydeden Çaluda, seçimler öncesinde yapılan bu suçlamaların siyasi olduğunu söyledi.

Bu konuyla ilgili o dönem polise ifade verildiğini söyleyen Çaluda, yapılan uygulamalarla ilgili bilgi verdi.

Rüşvet yiyerek veya menfaat için yaptığı hiçbir faaliyet olmadığını dile getiren Çaluda, devletin uygulamalarla para kaybetmediğini tam tersine kazanç sağladığını belirtti.

Çaluda, eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Gürpınar ile ilgili bazı iddialarda bulundu.

Beş altı yıl bekleyen dosyanın, seçime 10 gün kala, “siyasi baskı yapıldığını” söylenerek polis tarafından gündeme getirdiğini iddia eden Çaluda, yapılan işlemlerde insan haklarını gözettiğini, şahsi menfaat elde etmediğini söyledi.

Başbakan ve Başbakan Yardımcısı’na seslenerek, araştırmalara toplumun zihninden çıkmayan bazı olaylardan başlanması gerektiğini söyleyen Çaluda, hava yollarıyla ilgili dosyaların, yasal olmayan şekilde verilen arazilerin, Peyakı batıranların, hellim dosyalarının yargıya gönderilmesi gerektiğini savundu.

Yargılanmaktan korkmadığını dile getiren Çaluda, tüm yolsuzluk dosyalarının tozlu raflardan çıkarılıp gündeme getirilmesini istedi.

 

Paylaş