Yetkililer açıklama yaptı: Yangın kontrol altına alındı

90
reklam alani

Kalavaç ile Alevkayası arasındaki ormanlık alanda, bugün 16:30 sıralarında yangın çıktı.

Yangına itfaiye, orman dairesi, sivil savunma ekipleri tarafından müdahale ediliyor.

Lefkoşa Kaymakamı İbrahim Basri, yangının kontrol altında olduğunu ve sosyal medyada iddia edildiği gibi yaralanma veya havan mermisi patlaması olmadığını vurguladı. Basri, TAK’a yaptığı açıklamada, yangının 20-30 dönümlük bir alanda sürdüğünü, ilerlememesi için tüm önlemlerin alındığını kaydetti.

Basri, Orman Dairesi, Sivil Savunma, İtfaiye ve Polis Müdürlüğü üst düzey yetkililerinin de olay yerinde olduğunu, söz konusu kurum ve kuruluşların gerekli tedbirleri aldıklarını kaydetti.

Bu arada Polis Basın Subaylığı açıklamasında, arazinin sarp oluşunun ekiplerin müdahalesini zorlaştırdığı ancak yangının çevre emniyetinin alındığı ve yaklaşık 20 dönümlük arazi içerisinde yangının kontrollü bir şekilde sürdüğü kaydedildi.

Açıklamada, “Arazinin sarp oluşu ve bölgede atış alanı bulunduğundan dolayı olası patlamamış mermiler bulunması ihtimali göz önünde bulundurarak müdahale edilemiyor. Şu ana kadar 3 ayrı patlama meydana geldi. Yangının Alevkayası yönüne doğru ilerlememesi için gerekli tedbirler alınmıştır” denildi.

Polis, ekiplerin tedbir amaçlı olarak sabaha kadar bölgede kalacağını da kaydetti.

FIRAT

Bu arada Orman Dairesi Müdürü Altay Fırat, BRT’ye açıklamasında yangının kontrol altında olduğunu ve Kalavaç köyünü boşaltmayı gerektirecek bir durum bulunmadığını vurguladı.

Orman Dairesi Müdürü Altay Fırat, Kalavaç-Alevkayası arasında bugün yaşanan yangına hem de yangın helikopteri ihtiyacı tartışmalarıyla ilgili açıklama yaptı. Alevkayası’ndaki yangının kontrol altına alındığını söyleyen Fırat, yangın helikopterinin de ivedi ihtiyaçlarımızdan olmadığını belirtti.

Orman Dairesi Müdürü Altay Fırat, Kalavaç-Alevkayası arasında bugün yaşanan yangına dair telefonla bağlandığı BRT’ye açıklamalarda bulundu.

İtfaiye ve Orman Dairesi ekiplerinin organize çalışmasıyla yangının kısmen kontrol altına alındığını belirten Fırat, çevre belediyelerin de söz konusu sürece katkı yaptıklarını söyledi.

Hava sıcaklığının bugün yılın maksimum değerine ulaştığını ve yangının da bundan kaynaklı bir tutuşma neticesinde meydana geldiğini belirten Altay Fırat, çok derin bir vadinin içerisinde, bazı iddiaların aksine ormanlık değil; makilik bir alanın kontrollü şekilde yanıp söneceğini belirtti.

Yangın helikopteri…

Her yaz gündeme gelen ‘yangın helikopteri satın alınması/kiralanması gerekliliği’ sorunsalıyla ilgili bir soru üzerine bu konuya da değinen Fırat, ‘‘Bunu daha önce de belirttim; Türkiye Orman Genel Müdürü, henüz yakın geçmişte buradaydı. Türkiye, bu konuda çok yakın iletişim içerisinde olduğumuz, üstelik coğrafi açıdan sadece 70 kilometre kuzeyimizde ve bütün bir Akdeniz’de, Kaş’tan Hatay’a kadar tam 28 adet yangın helikopteri konuşlandırmış bir ülke. Yangın helikopterimizin olmasını tabiî ki isteriz fakat bu platformun, günlük 2.500-3.000 dolar bandında bir idame gideri var. Ayrıca yangın helikopteri, daha önceki pek çok yangında da tecrübe edildiği üzere, bütün yangınlara tam performansla müdahale edemiyor. Bu tarz unsurlar ancak havadan ekstra soğutma desteği yapıyor ve şayet çok büyük bir yangın söz konusuysa faydalı olabiliyorlar. Böylesi bir durumda da Türkiye’nin vereceği desteğe biraz önce değindim. Örneğin Kalavaç-Alevkayası arasında ve çok derin bir vadide halen yaşanan yangında da görüldüğü üzere, yangın helikopteri bazı durumlarda efektif kullanılamıyor, ki yer ekiplerimiz de şimdiye değin %90’ın üzerinde bir başarıya imza attı’’ ifadeleriyle, Orman Dairesi’nin söz konusu konuya yaklaşımını bir kez daha netleştirdi.

‘‘Korkacak bir durum yok’’

Kalavaç’ın boşaltılacağına dair duyumlar aldığını da sözlerine ekleyen Fırat, ‘‘Böyle bir eylem planı söz konusu değil. Yangın, büyük ölçüde kontrol altına alındı. İnsanlar rahat olsun’’ notuyla sözlerine son verdi.

 

Paylaş