“ASGARİ ÜCRET EN KISA SÜREDE BELİRLENECEK”

    41

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hamza Ersan Saner, Genç TV’de yayınlanan Didem Gürses’in hazırlayıp sunduğu “Siyaset Yemeği” Programına katılarak çalışma hayatı ve iş güvenliği ile ilgili açıklamalarda bulundu.

    reklam alani

     

    Bakan Saner, özellikle inşaat sektöründe riskli çalışma ortamlarının bulunduğunu belirterek, kendisininde iç mimarlık mesleğinden geldiğini, genel bir denetleme yapılacak olsa ülkedeki tüm inşaatların yarın itibari ile durdurulması gerektiğini söyledi.

    Yarın genel bir denetleme olsa ülkemizdeki tüm inşaatların durdurulması gerek 

    Bakan Saner şu anda KKTC’de mesleki denetim zorunluluğu olmadığını ve bu durumda iş sağlığı ve güvenliğinden bahsetmenin  abesle iştigal olduğunu belirterek şunları kaydetti;

    “Kişisel olarak mesleğim mimarlık iş sağlığı ve güvenliğini düşündüğümüzde dünyadaki iş portalları arasında en çok iş kazası olan meslek inşaat ile ilgili olan iş kolları. İnşaat sektöründe diğer meslek dallarına göre dört kat daha fazla riskli kazalar olabileceği ortada. Biz KKTC’de  İş sağlığı ve güvenliğinde hangi  noktada olacağımıza bakarsak ve ülke genelinde ciddi bir denetim yaparsak ülkedeki tüm inşaatları yarın itibari ile durdurmamız gerekiyor.  Ülkemiz genelinde örneğin beş bin adet inşaat varsa biz dört bin dokuz yüz doksan dokuzunu durdurmak zorundayız. Hal böyleyken denetim mi yapmak yoksa farklı yöntemlerle bu açığı kapatmak dahamı önemli buna bakmamız gerkiyor.

    “İnşaatların nasıl inşa edildiğini denetleyen bir merci yok”

    Eksiğimiz yapısal dönüşümler bizler iş sağlığı ve güvenliği konusuna odaklanırken inşa edilen binaların güvenliği konusunda kafa yormuyoruz. Yapı denetimi kontorlü yani bir inşaatın sağlıklı bir şekilde inşa edildiğini denetleyen bir merci yok. Toplum olarak mesleki denetim zorunluluğu olmayan bir ülkede iş sağlığı ve güvenliği konusundan bahsediyoruz.

    Çalışma Bakanı olarak herhangi bir inşaatta başımda kasketimle denetleme yapıyor gibi bir şova girme girişiminde bulunmayacağımı ve olayın yapısal bozuklukları üzerine gideceğimi belirtmek istiyorum.

    Meslekten gelen biri olarak tüzüklerimize baktığımda iş güvenliği ve yasası dahil incelemelerde bulunduğumda çok ciddi eksiklikler tespit etmiş bulunmaktayım. Tüzüklerde ciddi boşluklar var iş kazasına uğrayan herhangi bir vatandaşın dava dahi açmasına karşın hakkını savunamayacağı bir durum yaratılıyor. Öz eleştri yapmaz isek doğruyu bulamayız ve ülkemizde doğru adımlar atılamaz.

    “Tüzükler yeniden düzenlenecek”

    Göreve gelir gelmez bu konu ile ilgili sivil toplum örgütleri ile istişare ederek tüm paydaşlarla yapının denetlenmesi için biraraya geldik.  En kısa zamanda tüzükler yeniden düzenlenecek ve gerekli yaptırımlar hayata geçecektir.”

    E-Devlet sistemine geçiş işleri kolaylaştıracak

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak e- devlet sistemine geçiş için gün saydıklarını belirten Bakan Saner, yurt dışından ülkeye çalışmak için gelen kişilere çalışma izin kartı verildiğini, müracaat kısmında bilgisayar sistemi sayesinde çok daha kısa sürede işlerin ilerleneceğini kısa sürede bu hizmetlerin hayata geçeceğini açıkladı.

    “Sosyal sigortalar batmayacak”

    Sosyal Sigortaların durumu ile açıklamalarda bulunan Bakan Saner, dairede çok ciddi borçlar bulunduğunu, bu borçların nasıl oluştuğunun tespitini yaptıklarını, ancak bu kurumun batması gibi bir durumun söz konusu olmadığını, 2015 yılı sonu itibari ile 84 bin 793 aktif sigortalı sayısı olduğunu, 33 bin 363 emekli olduğunu, emekliyi çalışanın ödeme oranının ise 2. 54 olduğunu belirtti. Bu yıl ise çalışma affı gibi tedbirler nedeniyle sigorta mükellef sayısının 92 bin 917 ye geldiğini, emekli sayısının da 34 bin 707 ye çıktığını, bu yıl yapılan çalışmalar sayesinde sosyal sigorta  borçlarının düşük faizlerle kapatılması için destek alacaklarını borçların ödeneceğini İhtiyat Sandığında ise hiçbir sorun olmadığını, sosyal güvenlik sisteminde hiçbir sorun olmadığını vurguladı.

    Asgari ücret en kısa sürede belirlenecek

    Bakan Saner asgari ücret konusuna değinerek asgar iücret tespit komisyonu ile bu hafta yeniden toplanarak en kısa süre içerisinde ilgili taraflarında görüşlerini alarak halkın beklentileri ve hayat şartlarını göz önünde bulundurarak sonucun açıklanacağını, bu sene Temmuz ayında agari ücretin belirlenmesi gibi bir sürenin olmayacağını ifade etti.

    “Mart ayında kamuda çalışma saatleri değişiyor “

    Mart ayı itibari ile birlikte devletin çalışma saatlerinde bir değişikliğe gidileceğini belirten Bakan Saner, şu anda çalışma saatleri konusunda bir geçiş dönemi yaşandığını, hava şartları ve yaz sıcaklarını da dikkate alarak kamuda yeni bir çalışma saatinin mart ayında devreye sokulacağını açıkladı.

    Projeler için gerekli bütçe ayrıldı

    Saner en kısa zamanda iki tane yarışma projesi yapacaklarını, Lapta Bölgesinde huzur evi ile ilgili proje yarışması gerçekleştirileceğini, bakanlığın tüm daireleri ile bir arada olacağı bir çatı altında işlerin yürüyeceği bir kompleks projeleri bulunduğunu, Karpazda 18 yaş üstü engelli merkezinin kurulması, şiddet önleme ve denetleme merkezlerinin  olması ve engelsiz yaşam evi projesinin devamı  için gerekli bütçenin ayrıldığını söyledi.

    Tüm engellilerin maaşlarında artış olacak 

    Tüm engellilerin ve sosyal hizmetlerden maaş  alan özel gereksinimli  vatandaşların hayatlarını kolaylaştıracak ciddi bir projeleri olduğunu belirten Saner, bu ay maaşlarında bir artış olacağını, daha sonra ise başbakan ve maliye bakanlığı desteği ile çok önemli bir adım atılacağını sözlerine ekledi.

    Paylaş