İNGİLTERE BASININDA KARLOV SUİKASTI

    13
    reklam alani

    Karlov cinayeti ve 1.Dünya Savaşını tetikleyen Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’nun veliahttı Arşidük Franz Ferdinand’ın öldürülmesiyle paralellikler kurulduğunu söyleyen Borger, buna karşın Türk ve Rus liderlerin ilişkilere gelebilecek zararı önlemek için hızla harekete geçtiğini belirtiyor.
    Borger uzmanların da liderlerin stratejik düşmanlarını suçlama konusunda ortak bir zemin bulduklarını söylediklerini aktarıyor. Yazıda görüşlerine yer verilen Mustafa Akyol, “Her iki taraf da kendilerini birbirlerine düşman etmek için girişilen bir Batı komplosu olduğuna inanıyor” diyor.
    Atlantik Konseyi adlı düşünce kuruluşundan Aaron Stein da, “Rusya ve Türkiye’nin bu krizi yönetmek için her türlü motivasyonu var. Halep’in zorla tahliyesi Rusya’nın savaştaki çabalarına yardımcı oluyor, Türkiye ise Kürt yayılmacılığını törpülemek amacıyla El Bab’da giriştiği hamleye Rusya’nın sessiz kalmasını sağladı.” diyor.
    Stein ayrıca, suikastın Rusya-Türkiye ilişkilerini daha asimetrik hale getireceğini söylüyor ve “Rusya’nın hep üstünlüğü vardı. Şimdi bu daha da arttı” şeklinde konuşuyor.
    ‘Her iki tarafta da krizi tırmandırma niyeti yok’
    Eski Türk diplomat Sinan Ülgen, suikastın Türkiye’nin Rus uçağını düşürmesindeki gibi bir krize yol açmayacağı ifade ederken, “Bu kez her iki tarafta da krizi tırmandırma niyeti yok. Tam tersine, ilk resmi açıklamalarda cinayetin Ankara ve Moskova arasındaki yakınlaşmayı hedef aldığı dile getirildi” diyor. Guardian’a konuşan Rusya Uluslararası İlişkiler Konseyi’nden Maksim Suçkov da Ülgen ile aynı görüşte.
    Saldırgan Mevlüt Mert Altıntaş
    Suçkov Franz Ferdinand suikastıyla paralellik kurulmasını yersiz buluyor ve “Erdoğan Putin ile zamanında ve etkili bir kriz diplomasisi yürütebilirse, ikili ilişkiler için ciddi bir sonuç ortaya çıkmayabilir. Şu anda Moskova ve Ankara’nın kaybedecek çok şeyi var” diyor.
    ‘Türkiye’deki baskıcı eğilim yoğunlaşabilir’
    İ gazetesi için bir analiz kaleme alan Kraliyet Birleşik Hizmetler Enstitüsü’nden Shashank Jodi de, Franz Ferdinand suikastı benzetmelerine karşı çıkıyor. Joshi, cinayet geçen yıl bu zamanlar, Türkiye bir Rus jetini düşürdükten hemen sonra işlenseydi, sonucun bir NATO üyesi ve bir nükleer güç arasında savaş olabileceğini belirtiyor. Ancak Joshi, son bir yılda Moskova-Ankara ilişkilerinin önemli ölçüde geliştiğini vurguluyor. Dikkat çeken satırlar şöyle;
    Katilin bir polis olması özellikle duyarlı bir nokta. Bir ülkenin yabancı diplomatları koruyamaması ciddi bir provokasyon. Türkiye güçlü bir duruş sergiliyor gibi görülmezse, Rusya geçen yılki gibi ekonomik ambargolar ve Türkiye’nin Kuzey Suriye’deki düşmanlarını desteklemek gibi bir misillemede bulunabilir. Ancak Erdoğan’ın Putin’le yeniden inşa ettiği ilişkilerini korumak için çok fazla nedeni var ve Suriye politikasında daha fazla ödün vererek Rusya’yı yatıştıracak. Saldırgan Rusya’nın Halep’te yaptıklarından bahsetse de. Ankara Belediye Başkanı şimdiden, suikastın Gülen hareketinin işi olduğunu söyledi. Şimdi daha da saldırgan bir tutuklama kampanyası görebiliriz. Türkiye bir süredir daha baskıcı bir yöne doğru gidiyordu ve dünyada en çok gazeteci hapseden ülke haline geldi. Bu son yaşananlar bu eğilimi daha da yoğunlaştırabilir, siyasi istikrarsızlığı daha arttırabilir, NATO’yu rahatsız edebilir ve Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki uçurumu daha da büyütebilir.”

    Paylaş