İktisatbank’ın piyasa analizi: TCMB’nin döviz pozisyonunda yaşanan değişim 273 milyon dolar arttı

6
İktisatbank Piyasa Analizi
reklam alani

İktisatbank, 25 Mart 2024’e ilişkin piyasa analiz raporunu yayımladı. Raporda, “TCMB’nin döviz pozisyonunda yaşanan değişim 273 milyon dolar arttı” ifadelerine yer verildi.

İktisatbank’ın 25 Mart 2024’e ilişkin Günlük Piyasa Analiz ve Yorumu şu şekilde:

Geride bıraktığımız haftaya TCMB’nin damga vurduğunu söyleyebiliriz. Yerinde, nicelik kadar niteliğini de kuvvetli adımlar sonrasında Türk mali piyasalarında var olan türbülans veya panik havasının da önüne geçilmiş oldu. Gelin birlikte değerlendirmeye çalışalım. TCMB’nin 500 baz puan faiz artırımı yaparak 1 hafta vadeli repo ihale faizini (politika faizi) yüzde 45 seviyesinden yüzde 50 seviyesine yükseltmesi sonrasında, borç alma ve borç verme faiz oranlarını da (faiz koridorunun alt ve üst bandı) +/- 150 baz puandan +/-300 baz puana getirdi. Böylelikle, TCMB, bankaların likidite ihtiyaçlarını gidermek için bazen politika faizinden (yüzde 50) fonlama yapmayıp, faiz koridorunun üst bandını yani yüzde 53 seviyesini göstererek aslında efektif anlamda 5 baz puandan da fazla bir faiz artırımına gitmiş oldu. 

Cuma günü ortalama fonlama maliyeti, yüzde 50 seviyesinden olan politika faizinin oldukça üzerinde ve yüzde 52,75 seviyesine gerçekleşti (aşağıda TL Ref faiz oranı grafiğine bakabilirsiniz). TCMB’nin spekülasyonu önleyecek, paranın maliyetini artırıcı ve elbette geçen haftalardaki miktarsal sıkılaştırma adımlarını da hep birlikte değerlendirirsek, USD/TRY kuru, Para Politikası Kurulu (PPK) öncesi 32,40’lı seviyelerden işlem görmesi ardından karar sonrası 31,75 seviyesine kadar gerilemiş ve Cuma günü 32 seviyesinin etrafında denge bulmuştu. Elbette, eski tecrübeler hemen unutulmuyor… Karar sonrası kur cephesinde yaşanan sert düşüşü TCMB’nin döviz satışı ile ilişkilendirenler olsa da, sayıların dili ile konuşursak, analitik bilançoya göre TCMB’nin net döviz pozisyonunda yaşanan değişimin 273 milyon dolar artış yönünde olduğunu görüyoruz. 13 günlük kesintisiz düşüş ardından yaşanan ilk artışın kura müdahale olmadığını gösteriyor.

Paylaş