İktisatbank’ın piyasa analizi: ABD’de perakende satışlar beklentilerin üzerinde geriledi

3
İktisatbank Piyasa Analizi
reklam alani

İktisatbank, 16 Şubat 2024’e ilişkin piyasa analiz raporunu yayımladı. Raporda, “ABD’de perakende satışlar, Ocak’ta yüzde 0,8 ile beklentilerin üzerinde azaldı” ifadelerine yer verildi.

İktisatbank’ın 16 Şubat 2024’e ilişkin Günlük Piyasa Analiz ve Yorumu şu şekilde:

ABD’de açıklanan verilere göre bir gün iyi bir gün satıcılı seyreden piyasalar adeta tahterevalli misali bir aşağı bir yukarı savrulmaya devam ediyor. Takdir edeceğiniz üzere bütün oyun planı FED’den beklenen faiz indirimi üzerine kurulduğundan, açıklanan her veri de fiyatlama davranışı üzerinde belirgin mânâda baskı kuruyor.

Son dönemlerde ABD’de açıklanan güçlü istihdam ve enflasyon verileri ardından agresif faiz indirim beklentileri törpülenirken, satış baskısına maruz kalan piyasalar, akabinde Chicago FED Başkanı’nın açıklamalarında destek bulup hafta ortası kayıplarını telafi etmişti. Dün, bu sefer de beklentiyi karşılayamayan ABD perakende satışlar verisi sonrasında faiz indirin beklentileri yeniden yeşerirken, riskli varlıklara yönelik de risk iştahının canlandığını görüyoruz.

EUR/USD paritesi 1,0760 seviyesine toparlanırken, 2023 yılının son iki çeyreğinde ard arda küçüldüğü görülen ve teknik olarak resesyona (durgunluğa) giren İngiltere ekonomisine paralel GBP/USD paritesi 1,2570 seviyelerinde yatay seyretmeye devam etti. Yatırımcılar, bu yıl İngiltere Merkez Bankası’nın faiz oranlarını düşürme ihtimaline yönelik bahisleri de artırdığını görüyoruz. Geçen yılın sonunda beklenmedik bir şekilde Japonya da resesyona girerek dünyanın üçüncü büyük ekonomisi ünvanını Almanya’ya kaptırmıştı. İngiltere’de resesyonun kısa ömürlü ve sığ olmasına yüksek ihtimal tanıyoruz. Kısa vadede ise GBP/USD paritesinde daha da aşağı seviyeleri konuşmamak adına 1,2590 seviyesini (haftalık kapanış) önemsiyoruz.

Paylaş