III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Gazetecilere yönelik saldırılar basın özgürlüğünü tehlikeye atıyor

5
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi
reklam alani

Ülkede yapılması gerekenlere ilişkin kararlar üreten gençlerin katılımıyla gerçekleşen III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi raporunda, gazetecilere yönelik saldırı ve yadırgamaların, basın özgürlüğünü tehlikeye atan en ciddi darbelerden biri olduğu belirtildi.

Rauf Raif Denktaş Kültür ve Kongre Sarayı’nda 12-13 Ağustos 2023 tarihleri arasında düzenlenen III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi’nde 242 gencin görüşlerine başvuruldu.

Ülkede yapılması gerekenlere ilişkin kararlar üreten ve öneri sunan gençler, ekonomi ve enflasyon noktasında görüşlerini ortaya koydu.

Kıbrıs Postası’nın ‘basın özgürlüğü ve tarafsızlığı’ konu başlığıyla ilgili yaptığı incelemede, basın organları ile gazetecilere yönelik yadırgamaların olması, basın özgürlüğünü tehlikeye atan unsurlar içinde olduğu bildirildi.

Raporda, KKTC’de medya kurumları ile basın organlarının belli bir siyasi hareketin çizgisinde olduğuna dikkat çekilirken, devlet basın organlarının tarafsız olması gerektiğine vurgu yapıldı.

Devlet medya organı olan BRTK ve TAK’ın özgür olmadığı öne sürülürken, tarafsız kalmaya çalışan basın kuruluşlarının ise Kuzey Kıbrıs’ın iki farklı siyasi görüşü tarafından saldırı altında olduğuna dikkat çekildi.

Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi raporunda, basın taraflılığının sebebiyet verdiği toplumsal kutuplaşmanın engellenmesi gerektiğini bu görevinde hem bireylere hem de merkezi otoritelere düştüğü kaydedildi.

KKTC’de özgür tartışma ortamının sağlanabilmesi için eğitim sisteminde geliştirici düzenlemeler ve siyasi partilerin demokratikleşmesiyle mümkün olabileceğine dikkat çekildi.

Raporda, oy çokluğu ile KKTC’de basın özgürlüğü olmadığına karar verildi.

Paylaş