Burak Maviş: Bu bozuk sistemi ayakta tutmaya çalışmakta zorlanıyoruz

5
Burak Maviş
reklam alani

KTÖS Genel Sekreteri Burak Maviş, eğitim sisteminin üzerine bir şey koyulacaksa altyapının iyileşmesi gerektiğini belirterek, “Bu bozuk sistemi ayakta tutmaya çalışmakta zorlanıyoruz” dedi.

Kıbrıs Türk Öğretmen Sendikası (KTÖS) “Eğitim Yılı Değerlendirmesi ve İhtiyaç Analizi” kapsamında bir basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında konuşma yapan KTÖS Genel Sekreteri Burak Maviş, “Gerek eğitim sorunları gerekse öğretmenlerin sorunları için basına minnettarız” ifadelerini kullanarak, bilimle raporlarla projelerle veri oluşturduklarının altını çizdi.

Burak Maviş, “Adanın kuzeyi bir alt yönetime dönüştü” diyerek, müdahalelerin olduğu bir süreçten geçildiğine değin.

Laik kavramının da saldırı altına girdiğini kaydeden Maviş, “İngiliz döneminde çıkarılan maarif kanunu ile eğitim yaygınlaştırıldı. 1935’de her köye bir okul açıldı ve karma eğitime geçildi” şeklinde konuşarak, gezi ve gözlemlere kızlar ve erkeklerin birlikte gittiğini söyledi.

Bu toplumun modernleşme yılında çok mücadele ettiğini özellikle belirten Maviş, “Öğretimi imamlara devretmek isteyen Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu’nu affetmeyeceğiz” dedi.

“BİLİMSEL ÇALIŞMALARLA DONATILAN TAM GÜN EĞİTİME DESTEK VERECEĞİZ”

“Bilimsel çalışmalarla donatılan tam gün eğitime destek vereceğiz” diyen Burak Maviş, pilot uygulamalarla örnek bir model ve süre geçirilmesi gerektiğine de değindi.

Özel eğitimde travma yaşadıklarını, 150 öğrenciye ise Eğitim Bakanlığı’nın yiyecek sağlayamadığını hatırlatan Maviş, “Öğretmenler, öğrencilerin altlarını değiştirdi. Hastanelerde her bir öğün için 211 TL ödüyorlar, hapishanelerde farklı şirket bunu 165 TL’ye sağlıyor” şeklinde konuştu.

Bakıcılık değil öğretim hizmeti verilecekse bunun 5,8 milyon TL’lik bir maliyeti olacağını kaydeden Maviş, sağlıklı tam gün eğitim için var olan sorunların çözülmesi gerektiğini söyledi.

“BU BOZUK SİSTEMİ AYAKTA TUTMAYA ÇALIŞMAKTA ZORLANIYORUZ”

Eğitim sisteminin üzerine bir şey koyulacaksa altyapının iyileşmesi gerektiğinin de altını çizen Maviş, bu bozuk sistemi ayakta tutmakta zorlandıklarını dile getirdi.

Maviş, “Okul yöneticileri ve okul aile birlikleri okul bütçesi ve tamiratlar için dilencilik yapıyor. Kalıcı çözümler üretemiyoruz” şeklinde konuşarak, kadın sağlığı için hazırlanan paketin bile cinsel içerikli olduğu için kabul edilmediğine değindi.

Maviş konuşmasına şu şekilde devam etti:

İlköğretimde sınıf ortalaması 25 üzerinde olan 23 okul var. Özelden devlete kaymalar var. Eylül ayında sayı artarsa sıkıntı yaşayabiliriz. Sınıf sayıları 25 üzeri olan okulları aileler talep ederse sıkıntı olacak. KTMMOB Başkanı ile birlikteydik. Depreme karşı riskli okullarla ilgili bakanlıktan bilgi alamıyoruz. 5 okul zaten boşaltıldı. Eğitim bakanlığı 70 mühendisle sözleşme imzaladı, 119 okulda çalışma yapılıyor. Yapılan testlerin ve röntgenler sonrası ihaleye çıkılması için bakanlığa başvurulacak. Eylül ayında deprem riski olan okullarda çalışma yapılsa bile Eylül ayına yetişmeyecek. Eğitim bakanlığı 300’e yakın prefabrik sınıf siparişi verdi…

Asgari ücretliler dahil olmak 2 ayda bir HP almak ise zaruridir. Vatandaşı korumak, eğitimi korumakla eşdeğerdir… Maliye Bakanlığı da gerekli çalışmaları yapmalıdır. Asgari ücret 216 TL vergiye dahildir… Tatar oraya oturduğundan bu yana bir aktör değiliz. Siyasi eşitlik temelinde kapsamlı adil iki toplumlu federal görüşmelerin yapılması için çağrıda bulunuyoruz.

Laiklikten, laik olmaktan Atatürk ilke ve inkılaplarından bir din tüccarı bir yobaz istedi diye vazgeçmeyeceğiz.”

Paylaş