Rusya, Güney Kıbrıs denklemi.. Dr. Mehmet Çağlar: “Ortodoks kalkanı içinde çatışmazlar”

33
Dr. Mehmet Çağlar
reklam alani

Dr. Mehmet Çağlar, Ortodoks kalkanı içinde bulunan Güney Kıbrıs ile Rusya’nın birbiri ile derin bir çatışması olmayacağını öngördüğünü, esasen Rumların bir denge peşinde olduklarını söyledi. Çağlar, “Türkiye’nin KKTC’yi tanıdığını BM’ye bildirmesi gerekir” diyerek Erdoğan’ın BM’deki konuşmasının bu yönde bir adım olması temennisinde bulundu.

CTP eski Milletvekili, öğretim üyesi, Kıbrıs Postası Yazarı Mehmet Çağlar, “Türkiye’yi ortaya koyuyor Rusya ve yalnız değilim diyor. Erdoğan ile dostluğu olduğunu gösteriyor. Türkiye’nin bu ilişkiyi sağlıklı bir zemine oturtması önemlidir.” dedi.

Çağlar, “Türkiye’nin KKTC’yi tanıdığını BM’ye bildirmesi gerekir” diyerek Erdoğan’ın BM’deki konuşmasının bu yönde bir adım olması temennisinde bulundu.

Dünya konjekturünde bazı adımlar atılmazsa BM kararları dışında bir politika yürütüldüğü müddetçe Kıbrıs’ta doğrudan uçuş tanınma gibi konulara şüphe ile baktığını ifade eden Çağlar, FIR hattı meselesi ve konusunun da özel bir anlaşmazlık olduğunu hatırlatarak şöyle dedi;

“TÜRKİYE’Yİ ORTAYA KOYUYOR RUSYA VE YALNIZ DEĞİLİM, DİYOR…”

“Özellikle Rumların Ukrayna’ya silah satabiliriz demesi ve ABD’nin yanında olması ki bunun dışına çıkamaz. Bir yandan da Rusya ile de papaz da olmaz. Ortodoks kalkanı içindedir. Bunu da istemez. Ben tarihi perspektif içinde Ortodoks kalkanı içinde çatışabileceklerini düşünmüyorum. O dengeyi muhafaza etmek için bir politika yürüttüklerini görüyoruz. Türkiye’yi ortaya koyuyor Rusya ve yalnız değilim, diyor. Erdoğan ile dostluğu olduğunu gösteriyor. Türkiye’nin bu ilişkiyi sağlıklı bir zemine oturtması önemlidir. Batıyı da ürkütmeden… İhracatın yüzde 65’i Avrupa’ya yaptığını görüyoruz Türkiye’nin… Türkiye ve batı da birbirine muhtaç durumda ama yarın ne olacağını bilemiyoruz. Yurtta sulh cihanda sulh prensibiyle düşman yaratmadan özellikle komşu ülkelerle iyi ilişkilerle ileriye taşımak önemli olan…” değerlendirmesini yaptı.

Paylaş