İktisat Bankası, 29 Temmuz 2022’ye ilişkin piyasa analiz raporunu yayımladı

7
İktisatbank Piyasa Analizi
reklam alani

KKTC İktisat Bankası, 29 Temmuz 2022’ye ilişkin piyasa analiz raporunu yayımladı. Raporda, “Ay sonu etkisi ile volatilite artabilir. ABD’de PCE enflasyonu takip edilecek” ifadelerine yer verildi.

İktisatbank’ın 29 Temmuz 2022’ye ilişkin Günlük Piyasa Analiz ve Yorumu şu şekilde:

FED’in hafta ortası enflasyona karşı savaş açtığını ve teslim olmayacağını âdeta ‘müjdeleyerek’ gereğini yapacağının sinyalini vermesi ve beraberinde güçlü istihdam piyasasına işaret ederek resesyon riskini zayıf görmesi, hisse senedi piyasaları önderliğinde küresel çapta iyimserliğe neden olmuştu.

Her ne kadar dün ABD’de açıklanan 2Ç dönemi GSYİH büyüme verisinin beklentilerden büyük bir sapma göstererek eksi yüzde 0,9 gelmesi ilk etapta biraz moralleri bozsa da, etkisi kısa sürede göz ardı edildi. İki dönem üst üste negatif büyüme (ilk dönem yüzde -1,6) yaşayan ABD, kitabi manada teknik resesyona girdi. Lâkin, istihdam piyasasının canlılığı ve beraberinde resesyona NBER’in karar veriyor olması (NBER – Ulusal Ekonomik Araştırma Bürosu) onun da sadece büyüme verisine bakmaması; istihdam verisini de dikkate alması nedeniyle piyasalar “ABD resesyona girdi” haberine çok da takılmadı.

Büyüme verisinden ziyade, dün devasa şirketler arasında ilk sıralarda yer alan Apple ve Amazon bilançoları mercek altında idi. Her ikisinin de tahminlere oranla daha kuvvetli gelen finansal tabloları ve ileriye dönük beklentileri, borsaların adeta yelkenlerini şişirerek dün gecenin de yüzde 1’in üzerinde yükselişle tamamlanmasına neden oldu. Bilanço sezonu geçtikten sonra “beklenti alınır, gerçekleşme satılır” prensibinin yeniden çalışma ihtimalini yüksek gördüğümüzün altını çizelim.

FED her ne kadar resesyon kelimesini kullanmaktan imtina etse de, parasal sıkılaşma yönünde izlediği ve dozu artan politikası, ister istemez ekonomide bir noktada ivme kaybına neden olacağını düşünüyoruz. Bu minvalde, ABD dolarının piyasa faizi olan 10 yıllık tahvil getirisi önemli bir destek seviyesi olarak gördüğümüz yüzde 2,71’in bu sabah altına geriledi. Haftanın da bu şekilde tamamlanması, daha da aşağıda yüzde 2,58 seviyesine varan bir düşüşün önünü açabilir.

Paylaş