İktisat Bankası, 6 Temmuz 2022’ye ilişkin piyasa analiz raporunu yayımladı

10
İktisatbank Piyasa Analizi
reklam alani

KKTC İktisat Bankası, 6 Temmuz 2022’ye ilişkin piyasa analiz raporunu yayımladı. Raporda, “Küresel piyasaların acı eşiği test ediliyor. ‘Kaliteye kaçış’ isteği ivmelendi!” ifadelerine yer verildi.

İktisatbank’ın 1 Temmuz 2022’ye ilişkin Günlük Piyasa Analiz ve Yorumu şu şekilde:

Küresel mali piyasalar dün tabiri caizse korku tüneline girdi. Hemen hemen tüm finansal varlık sınıflarında büyük çaplı satışlar gördü. Bu minvalde, gemilerin sığındığı güvenli liman olan dolar, kaliteye kaçışla (flight to quality) ile sert değer kazanmaya başladı. Elbette bu fiyat davranışının arkasında resesyon fiyatlamasının da yattığını unutmamak gerekiyor. Enflasyon için “geçicidir” diyerek multi yılların zirvesine yükselmesine tanıklık eden merkez bankaları, geç kalmışlığın bugün acı bir şekilde bedelini ödeyip, bizlere ödetiyorlar.

Dün bu bağlamda yükselen küresel faizlerin yaratacağı durgunluk riskine karşı (resesyon) talebin de düşeceği beklentisi ile ekonomik durgunluk fiyatlaması daha da sert bir hâl aldı. Brent cinsi petrolün varil bir günde yüzde 12 düşerek 101 dolara seviyesine kadar geriledi. Bir dipnot düşmek gerekirse, petrolde yaşanan çöküş, Citigroup’un (resesyon olursa) Brent petrol için 65 dolar uyarısı yaptığı günde geldi. Ayrıca, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) Genel Sekreteri Barkindo, birçok alanda ciddi zorluklarla karşı karşıya kalan petrol ve doğalgaz sektörlerinin piyasada daralmaya neden olan yıllardır devam eden yetersiz yatırım sebebiyle “kuşatma altında” olduğunu söyledi. Doğalgaz için 6,55 usd/mmbtu seviyesinde yaptığımız aşağı yönlü uyarı sonrasında, dün doğalgazın da 5,30 seviyesine kadar gerilediğinin altını çizelim.

Paylaş