Yıldırım, Çipras’la Kıbrıs’ı konuştu.

77
reklam alani

Türkiye Başbakanı Yıldırım, “Yunanistan Başbakanı Çipras’a gerginliklerden uzak kalınmasının iki ülke ilişkileri açısından daha hayırlı olacağını açık sözlülükle ifade ettik.” dedi.

Yıldırım, ”Kıbrıs Adası civarında petrol hidrokarbon araştırmaları teşebbüsünün doğru iş olmadığını, Ada’daki çözümün nihayetlendirilmeden bu tür girişimlerin ve özellikle itilaflı alanlarda sürdürülmesinin olumsuz sonuçlara sebep olacağını Çipras’a ifade ettim.” dedi

Yunanistan Başbakanı Çipras ile yaptığı görüşmeye ilişkin de bilgi veren Yıldırım, “Ege Denizi, Yunanistan ile aramızda bir dostluk denizi olmalıdır. Ege’de iki ülkenin paylaşacakları, ayrışacakları konulardan daha fazladır. Ege’nin Türkiye ve Yunanistan’ın refahı için daha verimli bir şekilde kullanılmasının gerekli olduğunu düşünüyoruz. Ege’de zaman zaman baş gösteren gerilimler, sorunlar yeni değil. Çipras’a her türlü sorunu diyalogla çözebileceğimizi, gerginliklerden uzak kalınmasının iki ülke ilişkileri açısından daha hayırlı olacağını söyledim. Sahada birtakım karşılıklı ithamlar var. İhlallerin gerek havada, gerek denizde, karasularında yapıldığına yönelik bir gerginlik veya çatışma riski tek taraflı olmaz. Bir ihlal varsa karşı tarafta da ihlal olur. Bu ihlallerin olmaması için sadece Türkiye’nin dikkatli olması gerekmiyor. Yunanistan’ın sahadaki aktörleri de daha dikkatli olmalı. Hukuka uygun olarak hareket etmeleri, itilaf alanlarından uzak durmaları gerekir. Son günlerde Kardak kayalıklarıyla başlayan bu gerilimde bazı ihlaller olmuş ve karşılık verilmiştir. Bundan sonrası daha sakin, sürekli iletişim hattının açık olmasıyla siyasi ve diplomatik alanda çözülmesi yönünde bir mutabakata vardık” diye konuştu.

Yunanistan ve Türkiye’nin Genelkurmay Başkanlarının Brüksel’de bir görüşme yapacağına dikkat çeken Yıldırım, görüşmeye ilişkin şunları söyledi:

“İki ülkenin Genelkurmay Başkanlarının görüşmesi önceden kararlaştırılan bir konuydu. Son günlerde sahada yaşanan gerginliklerden dolayı Yunanistan Başbakanı bu görüşmenin NATO marjında Brüksel’de yapılmasının daha doğru olacağı yönünde bir teklifte bulundu ve bunu kabul ettik. Önümüzdeki aylarda Mayıs ayında NATO Genelkurmay Başkanları toplantısı olacak. Bu çerçevede iki ülkenin Genelkurmay Başkanları bir araya gelerek sahadaki bu sorunların daha da tırmanmaması için gerekli tedbirleri konuşmuş olacaktır. Eğer konuşmazsanız yanlış kanallardan yanlış bilgiler devreye girer. Bunun sonucu da her iki taraf için arzu edilmeyen bir noktaya gelebilir. Kıbrıs Adası civarında petrol hidrokarbon araştırmaları teşebbüsünün doğru iş olmadığını, Ada’daki çözümün nihayetlendirilmeden bu tür girişimlerin ve özellikle itilaflı alanlarda sürdürülmesinin olumsuz sonuçlara sebep olacağını Çipras’a ifade ettim.”

Paylaş