Vatandaş soruyor; Neden sadece Karpaz?

103
reklam alani

Uzun süredir kamuoyu gündeminde olan Karpaz’daki izinsiz yapılar yerle bir oldu… Dipkarpaz’da Altın Kumsal’da izinsiz olarak yapılan Burhan Kalın’a ait Burhan Place ve Gültekin Erdoğan’a ait Teko’s Place’in restoranları dün sabahın ilk ışıklarında yıkıldı.

İskele Kaymakamlığı tarafından yürütülen yıkım işlemleri sırasında işletme sahipleri ve polis arasında arbede yaşandı.

Arbede sırasında Teko’s Place sahibi Gültekin Erdoğan fenalaşarak, hastaneye kaldırıldı.
Çevik kuvvet ekiplerinin de hazır beklediği bölgede yıkım işlemleri saatlerce sürdü.
Hatırlanacağı üzere her iki işletme sahibi hakkında yıkım kararı çıkan bungolavları verilen süre içerisinde Dipkarpaz’daki farklı bir bölgeye taşımıştı.

ÖLMEZ: “HER BUNGALOV İÇİN PARA ÖDEDİK, ŞİMDİ ELLERİMİZLE SÖKÜYORUZ”…

Sakinleştiricilerle ayakta kalan Burhan Place sahibi Burhan Kalın yetkililere ateş püskürdü, “Mademki ben suç işledim… Bana 25 yıldır ‘yap’ diyenler ne olacak? Birçok yetkili geldi. Her gelen, ‘Yemeğin güzel, plajın güzel ama odan da duş yok yap’ dedi… Yaptım… ‘Odan küçük olmuş’ dediler, yaptım… Klima tak dediler, taktım…” dedi…

Bölgede 27 yıldır hizmet veren, yıkım kararı nedeniyle de bungalovlarını taşımaya başlayan Livana Otel sahibi Mehmet Ölmez de yaşananlara tepki gösterdi,“Yıllardır, her bungalov için para ödedik, şimdi kendi ellerimizle söküyoruz” şeklinde konuştu.

İki farklı manzara…

Bölgede iki farklı manzara yaşanıyor.
Bir yanda yıkım devam ederken, bir yanda da haklarında yıkım kararı çıkan işletmelerin taşınması sürüyor.
Şu anda Livana Otel farklı bir bölgeye kaldırılıyor.

Yıkım sabah 06.00’da başladı…

Mahkemelerin taşınması için verdiği sürenin dolmasının ardından Kaymakamlık ekipleri, dün sabah saat 06.00 sıralarında yıkım için iş makineleriyle bölgeye gitti.
Çok sayıda polis ekibi bölgede hazır bekledi.

Yerle bir oldu…

Yıkım sırasında Kalın’a ait restoran, mutfak, bulaşıkhane, bar ve kahvaltı salonu, Erdoğan’a ait ise restoran yıkıldı.
Yıkım sonrasında işletmeler deyim yerindeyse yerle bir oldu…
Her iki işletmenin de yıkım öncesinde bungalovları olduğu gibi restoranı da taşımak için çalışmalara başladığı ancak zamanın yeterli olmadığı da görüldü.

Enkaz altında koltuk, televizyon…

Burhan’s Place’de yıkılan yapı içerisindeki eşyalar taşınırken, Teko’s Place’deki tüm eşyalar enkazın altında kaldı.
Gültekin Erdoğan’ın sahibi olduğu Teko’s Place’de ortaya çıkan manzara da yürek burktu, televizyon, koltuk, masa ve sandalyeler toza bulandı…

9 GÖZALTI…

Çevik kuvvet ekiplerinin hazır beklediği, İskele Kaymakamlığı tarafından yürütülen yıkım işlemleri sırasında işletme sahipleri ve polis arasında arbede yaşandı. Çıkan arbedede bir polis memuru darp edildi, 9 kişi gözaltına alındı. Mahkeme 7 kişiyi serbest bıraktı. Arbede sırasında Teko’s Place sahibi Gültekin Erdoğan fenalaşarak, hastaneye kaldırıldı.

Son zamanlarda Dipkarpaz özel koruma alanında bulunan işletmelerin yıkım haberleri ile gündeme gelen Karpaz vatandaşları, yıkım işsizlik sorunu ile boğuşurken, üst üste gelen yıkım haberleriyle de bölgeye adeta kilit vurulduğundan yakındı. Eşitlik ve adalet isteyen bölge halkı, “Bu işletmelere izin veren yetkililer neden yargılanmıyor? Diğer yasak inşaatlar neden yıkılmıyor da buraları yıkılıyor?” diye isyan etti.

YENİDÜZEN Gazetesi’nden Fehime ALASYA, Karpaz bölgesinde yaşayan vatandaşlarla konuştu, bölgede yaşanan yıkım olaylarını değerlendiren vatandaş isyan ederek, eşit hak arayışında olduğunu dile getirdi

Yapılan yıkım nedeniyle bölgenin de sessizliğe gömüldüğünden yakınan bölge esnafı ve vatandaşlar, yıkımın yaz ayları içerisinde olmasına ve bu tarz sansasyonel şekilde gelişmesine de tepki gösterdi.

“Her iki taraf da suçludur” diyen bölge halkı, hükümet yetkililerinin işletme sahiplerine onay vermesinin ardından tüm bunların yaşanmasını kınadı.

“Bu insanlara söz verildiği için işletmeler yapıldı. Bu insanlar kendi başına hareket etmedi” diyen vatandaşlar, siyasi rant uğruna işletmelerin kullanıldığını ifade etti.

Bölgedeki işsizlik oranının çok yüksek olduğuna değinen halk, gençlerin bu durumdan çok etkilendiğini savundu.

Yıkımın yapıldığı Altınkumsal bölgesinde çok yıldızlı otel inşası için izin verileceği söylentilerinin hakim olduğu Dipkarpaz’da herkes bu duruma tepkili.

İmar yasasında yapılan değişikliği de değerlendiren vatandaşlar, bölgenin butik işletmeler şeklinde, doğal yapıya zarar verilmeden yapılaşmasından yana hemfikir.

Otel inşaatlarına karşı olduğunu dile getiren Dipkarpazlılar, bu duruma karşın her mücadele için örgütlenmeye hazır olduğunu belirtti.

Karpaz sakinleri ne dedi? Karpaz sakinleri ne dedi? Karpaz sakinleri ne dedi?

Aşur Ölmez: “İzin veren de suçlu. Önce izni verdi sonra yıktı…”

Emirname kişilerin çıkardığı kanun değil midir? Bu bölge birilerine peşkeş çekiliyor. Yapılan yıkımlar da bölgenin birilerine peşkeş çekilmesi için arılan adımlardır. Bugün yıkılan yapılara hem orman dairesi hem de çevre dairesi izin vermişti. İlk önce bu işletmelere izin verenleri yargılamak lazım… İzin veren de suçlu. Önce izni verdi sonra yıktı…

Hamza Güleç: “30 yıldır buradayız, bu duruma tepkimiz ağır olur”

Yıkımın yapıldığı bölgeye 5 yıldızlı otel yapılacağı yönünde duyum aldık. Böyle bir şeye asla izin vermeyiz. 30 yıldır buradayız, bu duruma tepkimiz ağır olur. Bölge halkı olarak toplanıp elimizden gelen her şeyi yapmaya hazırız.

Fırat Borak: “Bölgede büyük oteller yapılmasını istemiyoruz”

Biz Dipkarpaz’da olduğu gibi diğer bölgelerde de eşit hak istiyoruz. Adanın başka yerinde yapılan yasak yapılar neden yıkılmıyor? Bölgede büyük oteller yapılmasını istemiyoruz, eko turizm yapılmalı… İmara açılsın ama bunlarda dikkate alınsın…

Hakan Kırboğa: “Yıkımdan dolayı bizim de zararımız büyük”

Girne’de büyük oteller yıkım kararı alınmıyor ama Dipkarpaz’da bu karar uygulanıyor. Yıkılan işletmelerin 25 yıllık izinleri var. Yıkımdan dolayı bizim de zararımız büyük. Ne turist ne vatandaş gelmeyecek. Yaz sezonunda yıkım yapılması çok yanlış bir karar…

Boran Erkan: “Yıkılan işletmeler 30 yıldır bölgede faaliyette bulunuyor. Şimdi mi yanlış yapı oldukları veya çevreye uymadıkları fark edildi?”

Yıkılan işletmeler 30 yıldır bölgede faaliyette bulunuyor. Şimdi mi yanlış yapı oldukları veya çevreye uymadıkları fark edildi? Bu duruma tepkiliyiz. İnsanlar kendi yerleri yapmak için canla başla uğraştı ama olmadı, izin vermediler. Bu bölgede herkes kendi yağıyla kendi ciğerini kavurmaya çalışıyorken bu tarz olayların da yaşanması, engellercesine hareket edilmesi çok üzücü. Bölge halkı olarak da bilinmelidir ki biz buraya yapılacak yıldızlı otellere, her yerin imara açılmasına şiddetle kaşıyız.

Recep Güngör: “İşlerimiz yıkım nedeniyle düştü, bölgeye gelen giden yok”

Ben iki tarafı da suçlu buluyorum. Bu insanlara söz verildiği için işletmeler yapıldı. Bu insanlar kendi başına hareket etmedi. İşlerimiz yıkım nedeniyle düştü, bölgeye gelen giden yok.
Yıkımın, sezon sonu yapılması gerekiyordu. Bölgeye otel yapılacağı söyleniyor, buna da şiddetle karşıyız.

Paylaş