Toplu taşıma şirketleri: Araçlarımız büyütülecek kadar eski değil.

896
reklam alani

Ülkemizde yıllardır süren toplu taşımacılık sorunu, gün gittikçe büyüme devam ediyor. Toplu taşıma araçlarıyla Lefkoşa-Güzelyurt ve Güzelyurt-Lefke güzergâhı arasında yolculuk yapan vatandaşlar, bu bölgede taşımacılık hizmeti veren şirketlere ait araçlardaki eksikliklerin giderilmesini ve Lefkoşa’dan yapılan seferlerin akşam saat 18.00’den sonra yapılmasını istiyor. Lefkoşa-Gazimağusa ve Lefkoşa-Girne hatlarında da ciddi sorunlarla karşılaştıklarını iddia ediyor.

Vatandaşlardan gelen şikâyetler üzerine açıklama yapan Akva şirketi ile Çimen Dolmuşları’nın yetkilileri, araçlarında büyütülecek kadar eksiklerin olmadığını belirterek, bu işi hiçbir devlet katkısı olmadan yaptıklarını, yolculardan gelen şikâyetleri dikkate alıp gerekenleri yapacaklarını söylediler. Yetkililer, hükümetin öğrencileri taşıma ücretlerini zamanında ödemediğini anımsatarak, bunların yaşanmasında ne bizim nede yolcuların hiçbir sucu yok. Bir tek suçlu varsa; o da devletin kendisidir” iddiasında bulundular.

Özbahadır: Devlet katkısı almadan hizmet veriyoruz

Akva Şirketi Koordinatörü Yusuf Özbahadır, kendi araç filolarının ülke standartlarının üstünde, Avrupa ülkeleri standartlara sahip olduğunu savunarak, şu an mevcut 62 araçtan en yaşlısının 2005 model olduğunu söyledi. Hiçbir devlet katsı almadan bu işi yaptıklarını belirten Özbahadır, sübvansiye olmadan ayakta durmanın zor olduğunu söyledi. Özbahadır, yurtdışından 30 bin liraya getirttikleri bir araca, 20 bin lira vergi ödediklerini hatırlatarak, bunun da kendileri için çok büyük bir maliyet olduğunu ifade etti.

Özbahadır, filodaki 62 araçtan şu an için 4-5 tanesinin klimasının bozuk olduğunu belirterek, bu arızaları en kısa sürede gidermeye çalışacaklarını söyledi.

Özbahadır, araç seferlerinin artırılması ve Lefkoşa’dan saat 18.00’de yapılan son seferin geç saatlere çekilmesiyle ilgili kısa bir süreden beridir test seferlerinin konulduğunu, bunlardan olumlu sonuçlar alınmasının ardından da bu seferlere başlanacağını anlattı.

Şeker: Adresten adrese taşımacılık kalkabilir

Çimen Dolmuşları Direktörü Tamer Şeker de yolcuların, Çimen Dolmuşları’nın saate bir sefer yapmasına rağmen saatlerine uymadığı yolundaki iddialarını yalanlayarak, bunların gerçeği yansıtmadığını, araçlarının zamanında kalktığını ve araçlarının hepsinin de klimasının çalıştığını söyledi. Şeker, zaman zaman bazı gecikmelerin yaşanmasının nedeninin, yolcuyu adresten alıp adrese bırakmalarından kaynaklandığını savundu.

Şu an Güzelyurt bölgesinde iki firmanın taşımacılık yaptığını ve bu sorunların yaşanmaması için, ‘kooperatifleşmeye gidilmesi’ gerektiğini ifade eden Şeker, bu konuda diğer firmaya teklifte bulunduklarını ve görüşmelerinin devam ettiğini, bir sonuç alınması halinde sorunların kısa sürede çözüleceğini belirtti.

Şeker, son olarak adresten adrese yolculuktan dolayı yaşanan gecikmelerin devam etmesi durumunda ise bu uygulamayı kısa bir süre içinde kaldırmayı düşündüklerini de vurguladı.

Dana: Klimasız aracımız yok şikâyetleri anında hallediyoruz

Lefkoşa-Gazimağusa hattında sefer yapan MLS şirketi sorumlusu Ali Dana, şu an sefer yaptıkları araçların tümünün klimalı olduğunu belirterek, müşterilerinde gelen her türlü şikâyeti değerlendirerek anında soruna müdahale ettiklerini söyledi.

Taşımacılık yapan firmaların hiçbirinde sıfır aracın bulunmadığını da değinen Dana, firma olarak şu anda 2003 ve üstü modellerle taşımacılık yaptıklarını kaydetti. Araçların terminalde yolcuların yoğunluğuna göre her 20 dakikada bir kalktığını anlatan Dana, taşımacılık anlamında eksikliklerinin bulunduğunu yüzde 100 olmasa da yüzde 80 başarılı olduklarını kaydetti.

Yosma: Tek kabahat devletin

Girneliler Seyahat İşletme Direktörü Selahattin Yosma ise ülkede çok zor bir iş yaptıklarını ve herkesi memnun etmekte zorluk yaşadıklarını belirtti. Yosma, 16 Haziran’da okulların tatile çıktığını ancak, Nisan ayından bu yana devletin kendilerine hiçbir ödeme yapmadığını aktardı.

Toplam 28 araçla Lefkoşa-Girne arasında karşılıklı seferler yaptıklarını anlatan Yosma, araçların 8’inde klimaların bozuk olduğunu geriye kalan 20’sinde ise herhangi bir sıkıntının bulunmadığını söyledi.

Devletten katkı alamadıkları gibi, öğrenci taşımacılığından doğan alacaklarının dahi ödenmediğine değinen Yosma, “Kazandığımız üç kuruşluk parayla mazot mu alalım, şoför mü ödeyelim, parça mı değişelim, yoksa klima mı takalım?” diye sordu. Yosma son olarak, kabahatin ne firmalarda nede vatandaşlarda olduğunu belirten Yosma, tek kabahatin devleti yönetenlerde olduğunu iddia etti.

Topaloğlu: Bu konu sürdürülebilir bir devlet politikası gerektirir

KAR-İŞ Başkanı Fuat Topaloğlu ise toplu taşıma ücretleri ve çalışma saatlerinin Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı İzin Kurulu tarafından yol güzergâhı uzunluğu hesaplanarak belirlendiğini belirtti.  Topaloğlu, ulaşımla ilgili yaşanan sıkıntıları uzun yıllardır gerekli birimlere ilettiklerini, ancak şimdiye kadar herhangi bir düzenlemenin yapılmadığını aktardı.

Fuat Topaloğlu, “Toplu taşımada ciddi ve sürdürülebilir bir devlet politikası gerekir. Ulaştırma Bakanlığı, bu sorunu tek başına çözemez. Devletin ve diğer paydaşlarında katkı koyması gerekir. Ülke şartlarına göre, toplu taşıt ağının geliştirilerek ileriye götürülmesi gerekir. Köylerde toplu taşımacılık bitmiştir. Toplu taşımacılığa ‘en büyük darbeyi’ üniversiteler ile özel okullar vuruyor. Çünkü öğrencilerden, etkinlik parası adı altında alınan ücretlerle öğrenciler taşınmaktadır” dedi.