Tarım Dairesi, ZEYSAN’nın iddialarını yalanladı.

44
reklam alani

Tarım Dairesi, ithal edilen zeytinyağı ürününün menşeinin, Türkiye Cumhuriyeti olduğunu ve TC Tarım ve Orman Bakanlığı’nda onaylı, akredite olan Hatay Gıda Laboratuvar Müdürlüğü’nde istenilen tüm analizlerin, daire kontrolünde yaptırılarak, sonuçların müspet çıkmasıyla izin verildiğini açıkladı.

Tarım Dairesi, Zeytinyağı Üreticileri ve Sanayiciler Derneği’nin (ZEYSAN) basında yer alan iddialarına atfen yaptığı yazılı açıklamada, ülkede 2018 yılı zeytin ürünü rekoltesinde, % 50 ve altında bir üretim gerçekleşmesi nedeniyle üründen elde edilen zeytinyağı üretiminde de aynı oranda bir düşüş baş gösterdiğine dikkat çekildi.

Rekoltedeki düşüşün, ülke coğrafyasında eşit dağılım göstermediği işaret edilen açıklamada, Girne ve Güzelyurt ilçelerinde üretim normale yakın seyrederken, Mesarya, İskele ve Karpaz bölgelerinde çok az bir üretim olduğunun dairenin çalışmaları sonucunda tespit edildiğine işaret edildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Bu amaçla Bakanlar Kurulu, 11 Aralık 2018 tarihinde “Esnaf Zanaatkarlar ve Üreticiler Pazarlama Kooperatifi Ltd. Şirketi”ne 25 tona kadar Bakanlığımızın koyacağı kayıt ve şartlara uygun olarak, “natürel sızma zeytinyağı ve natürel birinci zeytinyağı” ithal izni vermiştir. Bakanlar Kurulu kararlarında, bu kayıt ve şartlar belirlenmiştir.

Bu sebeple ön izin verme makamı olarak Dairemiz, zeytinyağı ithalinde Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenmiş olan kriterleri dikkate alarak, ithal yetkisi verilen kooperatiften ürünün ithalinde istenilen tüm belgeler sağlandığından dolayı, 19 Aralık 2018 tarihinde sınır kontrol noktalarımızdan ülkemize girişine izin vermiştir.”

 

ZEYSAN’ın açıklamsı:

Kıbrıs Postası’na konuşan ZEYSAN Başkanı Ziya Sezeyşöyle dedi; “Fabrikaların tümü çatımız altında üyemiz… Yerli üretimin temsilcisi olarak olup bitene karşıyız. Ülkemizde son dönemde 10 Bin ağacın üzerinde dikim yapan ciddi üretici sayısı da artmışken sektörün geleceğini tehlikeye atacak herşeye karşı duracağız. Ayrıca belirtmek gerekir ki biz bugüne dek de devletten destek almadık. Bu iznin bir defaya mahsus olduğu söyleniyor ancak bu net değil. Devamının da geleceğe benziyor. Bu bizi daha da endişeye sevk ediyor… Biz sanayici olarak kime güveneceğiz. Güvenmiyoruz!”

“BU DEVLET ELİYLE TÜCCAR YARATMA GİRİŞİMİDİR”

“Bu tek kelime ile tamamen devlet eliyle tüccar yaratma girişimidir. Bu işi bilen biri için alınmaması gereken bir karar olduğu nettir. ‘Sanayicinin sorunlarını da bu yolla çözeceğiz’ deniyor. Bu tamamen aldatmaca… Karpaz’daki üretici için bir nefes deniyor ki bu da doğru değil. Karpaz’da zaten beş yıldır üretim yok. Seneye yine yağ yok denip ithalinin önü açılacak…”

“BİZ BU KARARI ALACAĞIZ, SEVABI DA GÜNAHI DA BİZİM’ DEDİLER, SADECE TEBLİĞ ETTİLER”

Sezey bu durumun ilk olarak sanayici nezdinde fark edildiğini üreticide tedirginliğin artığının altını çizdi.

Sezey şöyle dedi; “Ayrıca bu karar üretici de bir motivasyon kaybına da neden oldu. Kahve pişirmek değil bu..Bir ağaca senelerce emek veriliyor. En büyük yanlışlardan biri de halen süren bir yağ üretimi var fabrikalarda… Bu sürerken karar alınıyor.

Bizi iki hafta önce çağırdılar ve tamamen figüran yerine koydular. ‘Biz bu kararı alacağız, sevabı da günahı da bizim’ dediler. Yani üreticiye bir tür rapor, tebliğ  verdiler danışma, istişare yok.  Böyle bir yaklaşım kabul edilebilir mi!… Kesinlikle bu ithalata karşıyız”

“GELEN YAĞ SURİYE’DEN KAÇAK YAĞ… TÜRKİYE’DE SATILMASI DAHİ YASAK”

ZEYSAN Başkanı Ziya Sezey, verilen ithalat izninin haftası dolmadan Mağusa Limanına gelen tonlarca zeytinin de Suriye’den gelen “kaçak yağ” olduğunu, verilen ön iznin de mallar geldikten sonra verildiğini, ortada çoktan ayarlanmış bir organizasyon olduğunun açık olduğunu daiddia ederek “Suriye’den gelen bu kaçak yağın Türkiye’ye girmesi ve satılması yasak ve komik fiyatta” ifadelerini kullandı.

Paylaş