Şahali, karkas et ithali gündemde olduğunu açıkladı.

44
reklam alani

 Şahali, Canlı hayvan ithalatının gerek besicilik gerekse süt üretimi bakımından sağlıklı bir durum olmadığını belirtti.

Özellikle hellim tescilini riske edecek hiçbir adımın atılmaması gerekmektedir. Bu konuda bir izinlendirme yapmayacağım. Ancak karkas et ithali gündemde olduğunu açıkladı.

Havadis TV’de Hüseyin Ekmekçi’nin sorularını yanıtlayan Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali, et fiyatlarındaki artışı değerlendirdi

 

Et ithali konusun da açıklamalarda bulunan Şahali ülkeye bugünkü koşullar dahilinde canlı hayvan ithalatının kesinlikle mümkün olmadığını bu konuda bir izinlendirme de yapmayacağını söyledi.

Erkut Şahali, karkas et ithalatını gündemlerine aldıklarını belirtti.

 

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali, dövizdeki artışa bağlı olarak üretim maliyetlerinde

ciddi bir artış olduğunu, dolayısıyla hayvan yetiştiriciliğinin çok masraflı hale geldiğini söyledi.

Buna bağlı olarak kasaplar ve eti pazarlayanlar açısından işletme giderlerinin de arttığını söyleyen Şahali,  “Artan maliyetler, et fiyatlarına yansıyor” dedi.

Et konusundaki en yoğun tartışmanın ise Güney Kıbrıs’taki fiyatlarla mukayese noktasında ortaya çıktığını söyleyen Şahali, “Burada bir yanılsama söz konusudur. KKTC sınırları dahilinde nitelikli karkas olmayan et ile Güney Kıbrıs’taki karkas fiyatını karşılaştırdığınızda arada neredeyse yüzde 30, 40’lık bir fark söz konusudur. Ama nitelikli etle nitelikli, karkas hali ile karkas hali kıyasladığınızda arada çok bir fark yoktur” dedi.

Şahali, bakanlığın bu hususta aşırı müdahalesinin ise piyasa dengesinin bozulmasına yol açabileceğini ifade etti.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali, ülkeye bugünkü koşullar dahilinde canlı hayvan ithalatının kesinlikle mümkün olmadığını belirterek bu konuda bir izinlendirme yapmayacağının altını çizdi.

Şahali, şunları söyledi: “Canlı hayvan ithali konusunda üretici çok istekli. Ancak burası bir ada ülkesidir ve canlı hayvan girişi risk barındırır. Canlı hayvan ithali bu ülkede mevcut bulunmayan bir hastalığın hata veya ihmal sonucu ülkeye girişine yol açabilecek bir durumdur. Öte yandan özellikle hellim tescili bakımından bu ülkeye canlı hayvan ithalatı süt üretiminde Kıbrıslılığı riske edebilecek. Dolayısıyla hellimin tescilinin koşullarından biri olan yerli ırkların sütünden üretilmiş hellim konusunda kuşku yaratacak bir duruma yol açabilir. Ben canlı hayvan ithalatının gerek besicilik gerekse süt üretimi bakımından sağlıklı bir durum olmadığını düşünüyorum. Özellikle hellim tescilini riske edecek hiçbir adımın atılmaması gerekmektedir.”

“Karkas et ithalatını gündemimize aldık”

Bakan Şahali, karkas et ithalinin ise gündemlerinde olduğunu belirtti.

Şahali, şu ifadelere yer verdi:  “Şunu da net olarak ifade etmem lazım; bakanlığın bunu salt ticaret odaklı olarak ele almak gibi bir şansı yoktur. Dolayısıyla bunun bir mevsimsel istatistik ve şuan tamamladığımız bir çalışma ileriye dönük olarak bir talep tahmin ıskalası hazırladık. Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği ile bu konuda bir giriş görüşmemiz oldu. Birbirimizin pozisyonunu anlamak konusunda. Bu ülkede yetiştiriciliğin korunması gibi bir zorunluluğumuz vardır. Dolayısıyla biz salt tüketicinin maddi menfaatlerini düşünerek piyasaya ürün girdisi sağlamakla yetinemeyiz. Yetiştiricinin maddi menfaatleri korunmadığı noktada bu ülkenin yarattığı her artı değer döviz çıktısı olarak yurtdışına gidecektir bu dengeyi gözetmek zorundayız.”

“Güneyden kuzeye sürekli bir kaçak et sevkiyatı var”

Et kaçakçılığı konusunda da bir takım değerlendirmelerde bulunan Bakan Şahli, şunları söyledi: “Güneyden kuzeye sürekli bir et sevkiyatı kaçak olarak gerçekleşmektedir. Üstelik kaçak olduğu için hijyen koşullarına çok da uyum göstermek gibi bir zorunluluk hissetmeden bu yapılmaktadır. Hayvan kayıt sistemindeki hayvan sayısındaki hareketlilik ile mezbahalardaki hareketliliği kıyasladığınızda aradaki farkı görebiliyoruz.  Bu fark da ülkeye canlı hayvanların da kaçak yollarla girdiğini gösteriyor.”

Paylaş