Milletvekillerinin büyük bölümü, federal bir ortaklığı gerçekçi bulmuyor.

22
reklam alani

Özersay, Meclis’teki toplantı sonrası basına bir konsensusun varlığından bahsedildiğinden bir yanlış anlaşılmaya sebebiyet vermemek gerektiğini söyledi.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Teberrüken Uluçay, dün Cumhuriyet Meclisi’nde Kıbrıs konusunda ciddi bir konsensus olduğunu söylemişti.

Toplantıda ileriye yönelik nasıl adımlar atılması gerektiği ile ilgili görüşler getirildiğini,  düşüncelerin paylaşıldığını, milletvekillerinin soru işaretlerini dile getirdiğini, görüş ve önerilerin paylaşıldığını, soruların sorulduğunu ifade eden Uluçay, Cumhurbaşkanı’nın da tüm bunları samimi şekilde yanıtladığını kaydetti.

Toplantıda yol haritası üzerine konuşulduğunu ifade eden Uluçay, Cumhuriyet Meclisi olarak toplantıdan yarar gördüklerini, bu toplantıların ülke için en iyi şekilde yararlı olacağını söyledi.

“Görüş ayrılığı var mı?” sorusu üzerine Uluçay, Meclis’te Kıbrıs konusunda ciddi bir konsensus olduğunu vurguladı.

Uluçay, tüm siyasi partilerin “siyasi eşitlik, sonuç odaklı, takvim dahilinde ve ucu açık olmayan bir süreç” dışındaki bir süreci kabul etmediğini belirterek, bunun BM raporlarına da yansıdığını söyledi.

Özersay’dan Farklı düşüncelerimiz sürüyor açıklaması geldi.

Kapalı oturum olduğu için Meclisimizde dün yapılan konuşmalardan bahsedecek değilim. Ancak dünkü toplantı ertesinde basına bir konsensusun varlığından bahsedildiğinden bir yanlış anlaşılmaya sebebiyet vermemek için en azından şu kadarını söylemeliyim:

Meclisteki dört siyasi parti ve 50 milletvekilinin büyük bölümü, Kıbrıs Rum tarafının yönetimi ve zenginliği bizimle paylaşmaya hazır olmadığını, siyasi eşitliğimizi de içine sindiremediğini ve bu nedenle federal bir ortaklığın pek de gerçekçi olmadığını düşünüyor. İki siyasi parti ve bir grup milletvekili ise federasyonu tek gerçekçi çözüm yolu olarak görüp bu temelde müzakerelere devam edilmesi gerektiğini savunuyor. Bu iki ana eksenden her biri diğerinin tezini gerçekçi bulmuyor.

Öte yandan Kıbrıs Rum liderinin zamana oynayarak statükonun devamını sağlamaya çalıştığı yönünde en azından tüm siyasi partiler arasında bir konsensustan bahsedilebilir. Zaten bu hususlar, altı siyasi partinin kamuoyuna yaptıkları açıklamalardan da görülebilir.

Özetle çözüm zemini ve “nasıl bir ortaklık” tartışması açısından dünkü Meclis oturumunda siyasi partilerin görüşlerinde değişen bir şey olmadığını düşünüyorum.

 

Paylaş