Lefke’den gelen su, Bostancı’ya da verilsin

144
reklam alani

Türkiye’den KKTC’ye getirilen suyun bahçelerine ulaşmasının 3 yılı aşkın bir süre alacağını öğrenen Bostancılı üreticiler büyük bir endişe içinde…

Bostancılı üreticilere göre bu 3 yıllık süre zarfı içerisinde su sorunu için bir çözüm üretilmemesi durumunda, bölgede ne bahçe ne de ağaç kalacak.

KIBRIS Ekonomi’ye konuşan Bostancı bölgesindeki Su Birliği başkanları, Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Su İşleri Bakanı ile yapılan görüşmede Türkiye’den gelen suyun bahçelerine ulaşması için yapılacak kazı çalışmasının 3 yıl süreceğini öğrendiklerini anlattı.

Diğer alt yapı çalışmalarıyla bu sürenin daha da uzayacağına işaret eden başkanlar, yetkililere seslenerek alternatif bir çözüm bulunmasını istedi.

Başkanlar, Lefke Barajı’ndan gelip Aydınköy’e kadar verilen suyun yaklaşık 3 kilometrelik hat çekilerek Bostancı’ya da verilmesini önerdi.

Aydın: Eskiden 15 ton su çıkıyordu, şimdi 5 ton

266. Su Birliği Başkanı Savaş Aydın, Türkiye’den gelecek suyun bahçelere verilmesi için yapılacak kazı çalışmalarının 3 yıl süreceğini öğrendiklerini söyledi ve bu durumun da kendilerinde ciddi bir endişe yarattığını söyledi. Aydın şu şekilde konuştu:

“Alt yapının hazırlanması ve suyun dağıtılması 4-5 yılı bulacak. Bölgemizde ciddi bir su sorunu yaşanmaktadır ve 4-5 yıl içinde bir alternatif üretilmemesi durumunda bahçelerimiz kuruyacaktır. Bölgemizdeki su oranı ciddi ölçüde azalmıştır. Geçmişte 550 ayaktan kuyu kazdığımızda 15 ton su çıkarıyorduk, şimdi ise 5 ton. Bir motor günde 10 dönüm suluyordu şimdi 5. Bu bizim için ciddi bir kayıptır. Lefke Barajı’ndan Aydınköy’e kadar gelen su hattına 3,5 kilometrelik ekleme yaparak bu suyu bize de yönlendirebilirler. Başka türlü tüm ağaçlar kuruyacak, bu bölgede üretim bitecektir. Ayrıca kazıp su bulamadığımız kuyular içinde 100 bin ile 150 bin TL arasında ödeme yapıyoruz. Maliyetlerimiz çok yüksek. Bu konuda da devlet bazı sübvansiyeler yapabilir.”

Üngüder: Alternatif bulunmazsa ağaç kalmayacak

267. Su Birliği Başkanı Selçuk Üngüder, bölgede ciddi bir su sorunu yaşanmakta olduğunu kaydetti ve  Türkiye’den gelen suyun bahçelere dağıtılmasının uzun bir süre alacağının altını çizdi. Üngüder şu ifadeleri kullandı:

“Bizim bu kadar bekleyecek zamanımız yoktur. Bir çözüm bulunmaması durumunda, kalan bahçeler de kuruyacak. Bu nedenle acil önlem alınması gerekir. Örneğin Lefke’den gelen su bize de verilebilir. Lefke’de kullanılmayan kapasite bize verilebilir. Biz zaten bu işten para kazanmıyoruz. Eskiden gelen işimizi var etme mücadelesi veriyoruz.”

Zaifoğlu: Lefke Barajı’ndan Bostancı’ya da su verilebilir

293. Su Birliği Başkanı Ekmen Zaifoğlu, Türkiye’den gelecek suyun bahçelere verilmesinin zaman alacağını belirtti ve bu nedenle bir çözüm üretilmesini istediklerini kaydetti. Zaifoğlu şu şekilde konuştu:

“Bu süreç yaklaşık 4 yılı bulacaktır. Bölgedeki bahçelerin kurumaması için acil bir çözüm üretilmelidir. Örneğin Lefke’den Aydınköy’e kadar gelen su hattı uzatılabilir ve bu sudan bize de verilebilir. Başka türlü buradaki ağaçlar hayatta kalamayacaktır. Ayrıca su hattı döşenirken de evlere ulaşacak su hattı ile bahçelere ulaşacak su hattı için eş zamanlı çalışılmalıdır. Yoksa bu iş daha da uzar.”

Kun: Bölgenin su oranı giderek düşüyor

293. Su Birliği Başkanı Kazım Kun, bölgede ciddi bir su sorunu olduğunu söyledi ve şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye’den gelen suyun bahçelerimize verilmesinin uzun bir süreç alacağını öğrendik. Bu nedenle bir çözüm üretilmesini istiyoruz. Örneğin Lefke’den gelen su bize de verilebilir. Bölgedeki su oranı giderek düşmüştür. Eskiden 550 ayakta kuyu kazdığımızda 15 ton su çıkarırken, şimdi 5 ton çıkarır olduk.”

Ceren Özbil Kıbrıs Gazetesi

Paylaş