Kıbrıs ve sondaj konusu detaylıca konuşuldu

28
reklam alani

NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı için Brüksel’de bulunan Türk DIşişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu toplantı öncesi Avrupa Parlamentosu’na giderek Parlamento Başkanı David Sassoli ile biraraya geldi.

Görüşme sonrası taraflar görüşmenin içeriğine ilişkin yazılı açıklama yaparken Avrupa Birliği (AB) tarafı ile Türk tarafının değerlendirmeleri arasında önemli farklar olduğu görüldü.

Sosyal medya hesabından görüşmeye ilişkin değerlendirmelerini paylaşan Sassoli AB’nin Barış Pınarı Harekatı’nı güçlü şekilde kınadığını, bu girişimin uluslararası hukukun kabul edilemez şekilde çiğnenmesi olarak görüldüğünü ve bölgedeki istikrarı tehlikeye attığını yinelediğini belirtti.

Göçmen meselesi ve Akdeniz’de sondaj konusunun da görüşüldüğünü aktaran Sassoli “Görüşmemizde Parlamento’nun bölgede devam eden insani krize ve göçmen krizine odaklanmaya devam ettiğinin altını çizerken, savaştan kaçan insanların AB’ye baskı yapmak adına politik kazançlar uğruna kullanılmasının kabul edilemez olduğuna vurgu yaptım” ifadelerini kullandı.

Sassoli ayrıca “Akdeniz’de devam eden yasa dışı sondaj çalışmalarına değindik ve bu konuda uluslararası hukuka da dayanarak Kıbrıs ile tam işbirliği içerisinde olduğunuzu yineledik” diye yazdı.

Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise sosyal medya hesabından pylaştığı mesajında “Brüksel’de AP Başkanı David Sassoli ile samimi ve yapıcı bir görüşme gerçekleştirdim” demekle yetindi.

Sassoli’nin sosyal medya paylaşımlarının ardından yeniden açıklama yapan Çavuşoğlu, “Avrupa Parlamentosu Başkanı’nın yüzüme karşı dile getiremediği hususları gerçekmiş gibi paylaşması AB’nin samimiyetsiz ve ikiyüzlü tutumunun yeni bir örneğidir. Avrupa halklarını temsil eden birinin AB kurumunda yapılan görüşmenin içeriğini çarpıtarak vermesinden hicap duyuyorum.” ifadelerini kullandı.

NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı için Belçika’nın başkenti Brüksel’de bulunan Mevlüt Çavuşoğlu, basın mensuplarına değerlendirmelerde bulundu.

Çavuşoğlu, toplantının 3-4 Aralık’ta Londra’da yapılacak NATO Liderler Toplantısı’na hazırlık mahiyetinde olduğunu belirterek, “(Toplantıda) Hemen hemen tüm konuşmacılar (Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel) Macron’un yaptığı açıklama, yani ‘NATO’nun beyin ölümü gerçekleşti.’ sözüne karşı NATO’nun halen canlı olduğunu ve bölgenin ve müttefiklerin güvenliği için en önemli teşkilat olduğunu, bundan sonra da önemini devam ettireceğini vurguladı.” diye konuştu.

Toplantıda bütçe ve diğer öncelikli konuların da gündeme geldiğini kaydeden Çavuşoğlu, “Biz de yaptığımız konuşmada özellikle NATO içinde dayanışmanın önemine vurgu yaptık ve terörle mücadelenin önemini, terör örgütleri arasında ayrım yapılmadan mücadelenin önemini vurguladık. Bu vesileyle de Barış Pınarı Harekatı’mızın önemini bir kere daha anlattık ki bu esasen sadece bizim için değil, NATO ittifakı için de önemli bir harekattı. Bundan sonraki süreçte atılması gereken adımları da değerlendirmiş bulunduk. Çalışma yemeğinde de bazı bölgesel konuları ve yeni ortaya çıkan tehditleri de gayriresmi bir ortamda ele alacağız.” dedi.

“TERÖRİSTLER CİRİT ATIYOR”

Bakan Çavuşoğlu, Brüksel’de bu sabah AP Başkanı David Sassoli ile bir görüşme yaptığını anımsatarak, “Planladığımız saatten daha uzun süren bir görüşme oldu çünkü birçok konuyu ele aldık. Yeni Karma Parlamento Komisyonu (KPK) kuruldu, ayrıca yeni raportör var. Bundan sonraki süreçte Avrupa Birliği (AB) ve AP ile ilişkilerimizdeki önemli konuları ele aldık. Bölgesel konuları ele aldık.” şeklinde konuştu.

Sassoli ile Suriye, göç, terörle mücadele gibi konuları ele aldıklarını ifade eden Çavuşoğlu, “PKK’lılar ve diğer teröristler, FETÖ dahil, AP’de adeta cirit atıyorlar. Bu konudaki düşüncelerimizi de kendileriyle paylaştık. Mültecilerin geri dönmesi, Kıbrıs ve Doğu Akdeniz konularını da bugünkü yaptığımız görüşmede uzun uzun ele alma fırsatı bulduk. Atılan tweetlerden de sizler de görüş ayrılığı ya da orada konuşulan ve konuşulmayanları da takip etmişsinizdir.” ifadelerini kullandı.

HIRVAT MEVKİDAŞINI 11 ARALIK’TA TÜRKİYE’DE AĞIRLAYACAK

NATO’daki ikili temaslarına da değinen Çavuşoğlu, bugün, İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve Hırvatistan Dışişleri Bakanı Grlic Radman ile görüştüğünü dile getirdi.

Çavuşoğlu, Bosna Hersek, Türkiye, Hırvatistan Üçlü Zirvesi’nin gerçekleştirilmesinin planlandığını, 11 Aralık’ta Hırvat mevkidaşını Ankara’da ağırlayacağını kaydetti.

“DİYALOG KANALLARININ AÇIK TUTULMASI ÖNEMLİ”

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo ile görüşmesinde hangi konuların ele alındığının sorulması üzerine Çavuşoğlu, Türkiye ile ABD arasında bazı konularda görüş ayrılığının devam ettiğini ancak diplomasi ve diyalog kanallarının açık tutulmasının önemli olduğunu söyledi.

Çavuşoğlu, ABD’li mevkidaşıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD ziyaretinde gündeme gelen konuları gözden geçirdiklerini, sözde Ermeni soykırım tasarısının Senato’da akim kalmasından dolayı duyulan memnuniyeti ilettiğini bildirdi.

“Sayın Cumhurbaşkanımızın söylediği gibi belki ziyarette her şeyi çözmedik ama sorunların kontrol dışına çıkmaması da her zaman önemlidir.” diyen Çavuşoğlu, Türkiye ile ABD arasında görüş ayrılığı bulunan konulardan birinin S-400 hava savunma sistemlerinin olduğunu anımsattı.

“S-400 KONUSUNDA ORTAK ÇALIŞMA YAPALIM’ DEDİK”

S-400 konusunda Türkiye’nin tutumunun ABD’li muhataplarına çok açık bir şekilde iletildiğini ifade eden Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu konuda önümüzdeki cuma Ankara’da bir toplantı gerçekleşecek ve önümüzdeki süreçte bu görüşmeleri devam ettireceğiz. Biz daha önce ‘S-400 konusunda ortak çalışma yapalım.’ dedik. Çünkü burada ABD’nin iddiaları ile bizim tespitlerimiz arasında fark var. O teklifimizi bir kere daha yineledik.”

Terör örgütü PKK/YPG’nin Suriye’deki ihlallerini de Pompeo ile görüştüğünü aktaran Çavuşoğlu, bu çerçevede Türkiye ile ABD arasında varılan mutabakatın önemli olduğunu belirterek, ancak mutabakatın gereğinin yerine getirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Çavuşoğlu, görüşmede mevkidaşına terör örgütünün kara propagandasına karşı doğru bilgileri de Türkiye’den alması gerektiğini söylediğini vurguladı.

Paylaş