Güney Kıbrıs’a silah ambargosunu kaldırmak, Türk yetkililerini cezalandırmak..

38
reklam alani

Amerikan Senatosu’nun güçlü iki ismi Roger Wicker ve Ben Cardin  Türkiye’de haksız şekilde tutuklu olan Amerikan vatandaşları ve diplomatik çalışanların, hapse atılmasında rol oynayan Türk yetkililerinin cezalandırması amacıyla Senoto’ya yasa tasarısı sundu.

Tasarı Cumhuriyetçi senatör Roger Wicker ile Demokrat senatör Ben Cardin tarafından ABD Kongresi’nde Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Komisyonu olarak da bilinen Helsinki Komisyonu’na sunuldu.

Yasa tasarısı, Amerikan vatandaşlarını ve ABD Konsolosluk çalışanlarının haksız tutuklanmalarında rol oynayan bütün Türk yetkilileri cezalandırılacağını söylüyor. Bu cezalar Türk yetkililerin ABD’ye girişinin yasaklanması ve ABD’deki malvarlıklarının dondurulmasını da içeriyor.

Yasa tasarısında Başkan Trump’a da seslenilerek, Türkiye’de yargı sürecinin yeniden adil hale gelmesi ve temel özgürlüklerin bütün vatandaşları yaygınlaştırılması için de çağrı yapılıyor.

Yasa tasarısı her iki parti üyeleri tarafından partiler üstü bir ortaklıkla hazırlanmış ve Dick Durbin, Marco Rubio ve Chris Van Hollen gibi güçlü senatörlerce de destekleniyor.

Diğer taraftan yine Senato’da Bob Menendez ve Marco Rubio tarafından bu kez D.Akdeniz’deki Yunanistan, İsrail  ve Güney Kıbrıs ile ABD’yi buluşturmayı amaçlayan güvenlik ve enerji işbirliği yasa tasarısı da sunuldu. Yasa Türkiye’ye S-400 uyarısı yaparken, ABD’nin diğer üç ülke ile yakında çalışmasını öngörüyor, Kıbrıslı ve Yunanlı yetkililerle siber güvenlik de dahil olmak üzere daha yakın işbirliğini öngörüyor.

Aynı yasa tasarısı Güney Kıbrıs Rum Kesimi’ne silah ambargosunu da sonlandırmayı öngörüyor ve Yunanistan’a askeri yardım sözü veriyor.

Yasa tasarısı Güney Kıbrıs, Yunanistan ve İsrail ile daha yakın işbirliği için askeri de dahil olmak üzere farklı alanlarda öneriler sunarken, Türkiye’ye ise F-35 jetlerinin, S-400 alındığı takdirde gönderilmemesini öngörüyor.

Kongre’deki ardı ardına gelen anti-Türkiye yasa tasarılarının işte en yüksek derecede Türk yetkililerin ziyaretinin ve ABD-Türkiye iş toplantılarının hemen öncesinde olması dikkatlerden kaçmıyor.

Türk delegasyonun  ziyaretinin S-400’ler, ve ABD ambargolarının konuşulduğu bir döneme rastlaması da dikkat çekici.

Geçtiğimiz haftalarda S-400’ler hakkında bir yasa tasarısı daha hazırlanmıştı.

Kongre liderleri, salı günü New York Times gazetesinde yazdıkları yazıda F-35’ler ile S-400’lerin birlikte olmayacağını, S-400 alındığı takdirde Türkiye’nin ambargolarla karşılaşacağının kesinliğinden bahsetmişlerdi.

Paylaş