Gömü yerlerini birlikte ziyaret ettiler

48
reklam alani

Bazı Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum siyasi parti temsilcilerinden oluşan heyet ilk kez Güney Kıbrıs ve Kuzey Kıbrıs’ta kayıpların bulunduğu gömü yerlerini birlikte ziyaret etti.

Heyet önce 11 Kıbrıslı Türkün bulunduğu Pile yakınlarındaki Oroklini köyündeki kuyunun olduğu yeri, ardından ise Mehmetçik(Galatya) gölünde Kıbrıslı Rumların bukunduğu bir gömü yerini ziyaret etti.

 

İki gömü yerine ziyaretler, İki Toplumlu Kayıp Yakınları ve Savaş Kurbanları “Birlikte Başarabiliriz” isimli sivil toplum örgütü ile Güney Kıbrıs ile Kuzey Kıbrıs’tan siyasi partiler için ara bölgede toplantılar düzenleyen Slovak Büyükelçiliği işbirliğinde düzenlendi.

SKODA

Slovak Büyükelçi Jan Skoda, toplantılara katılan Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum siyasi partilerin mutabık kaldığı ortak açıklamayı her iki ziyarette de okudu.

Açıklamada, iki toplumlu Kayıp Şahıslar Komitesi’nin 1963, 1964 ve 1974 olaylarında, sivil veya askeri kayıp olarak listelenenlerin bulunması ve kimliklerinin tespit edilmesi çalışmalarını; kayıp yakınlarının acılarına merhem olmak adına destekledikleri kaydedildi.

Açıklamada, kayıp arama çalışmalarına yardımcı olabilmek adına, gömü yerleriyle ilgili bilgisi olanlara bu bilgileri Komite ile paylaşma çağrısında bulunuldu.

Açıklamada, Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum siyasi partilerin, kayıplarla ilgili her iki tarafta, kayıpların anısına resmi bir adım atılması gerektiği zamanının geldiği kanaatinde olduğu belirtildi ve bu çerçevede, Kıbrıs olaylarında hayatını kaybeden Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar için ortak bir anıt ve kayıpların anılması için bir gün belirlenmesi çağrısında bulunduğu kaydedildi.

ULUDAĞ

Sivil toplum örgütü adına Oroklini’de konuşma yapan araştırmacı gazeteci Sevgül Uludağ, Oroklini’de kuyuya atılan 11 Kıbrıslı Türk’ün 14 Mayıs’ta Larnaka’dan çalıştıkları Dikelya üssüne otobüsle giderken kaçırılarak öldürüldüğünü, bu olaydan 2 gün önce de Mağusa’da iki Yunanlı ile dönemin polis müdürünün oğlunun öldürülmesi olayının gerçekleştiğini anlattı.

Uludağ, Mağusa’daki hadise üzerine Oroklini’de kuyuya atılanlar da dahil toplamda 30-40 Kıbrıslı Türk’ün kaybolduğunu belirtti.

Kayıpların 2006 ve 2007’de yapılan kazılarda çıkarıldığını ve 2009’da defnedildiğini kaydeden Uludağ, bazı Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum kadınların Sınırı Aşan Eller Hareketi altında kuyunun olduğu yere zeytin ağacı diktiğini, her yıl kayıp yakınlarının bölgeye zeytin ağacı dikmesi için yardımcı olduklarını kaydetti.

Uludağ, Oroklini köyünden Yeni Kuşak isimli sivil toplum hareketinden Eleni Michael’in süreç içerisinde yardımlarının olduğunu kaydetti.

Eleni’ye, kuyuda bulunan kayıplardan Kamil Dimililer’in oğlu Celal Dimililer tarafından insani yardımları için plaket verildi.

MEHMETÇİK

Sevgül Uludağ, Mehmetçik gölünde birinde 11, birinde de 6 Kıbrıslı Rum’a ait kemiklerin olduğu iki toplu mezar bulunduğunu, bunların Mehmetçik’te esir olarak tutulan Kıbrıslı Rumlara ait olduğunu, gölde başka kayıpların bulunup bulunmadığını bilmediklerini anlattı.

Kayıplar arasında kardeşi ve babası da bulunan Christina Pavlu Solomi Patça, Galatya’daki kayıpların bulunması için Selda Şafak ve ailesinin çok katkısı olduğunu belirterek kendisine teşekkür plaketi takdim etti.

SARIÇİZMELİ

Mehmetçik Belediye Başkanı Cemil Sarıçizmeli, toplumlar arası çatışmalarda kayıp olarak listelenen Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumların bulunup kimliklerinin tespit edilmesi çalışmalarının çok anlamlı olduğunu, bu çalışmalarının kayıp yakınlarına kısmen bir rahatlama getirdiğine inandığını söyledi.

Benzer çatışmaların bir daha ne adada ne de başka bir yerde yaşandığını görmek istemediğini kaydeden Sarıçizmeli, Kıbrıs sorununa da bir çözüm bulunması temennisinde bulundu.

Ziyarete, Slovak Büyükelçisi Jan Skoda, Kuzey Kıbrıs’tan Cumhuriyetçi Türk Partisi, Toplumcu Demokrasi Partisi, Birleşik Kıbrıs Partisi, Yeni Kıbrıs Partisi; Güney Kıbrıs’tan Emekçi Halkın İlerici Partisi(AKEL), DİSİ, Sosyal Demokratlar Hareketi (EDEK), Birlikte Başarabiliriz Hareketi temsilcileri katıldı.

Paylaş