Euro 20 yaşında; reformlar kapıda

25
reklam alani

Avrupa’da eleştirilerin odağında bulunan Euro para biriminin 20. yıldönümü kutlanıyor. Genel anlamda başarılı bir proje olarak kabul edilen Euro, ticari ve finansal işlemlerde geniş çapta kullanıldı.

Uzmanlar Euro para biriminin ayakta kalabilmesi için Avrupa Birliği ülkeleri arasında daha fazla dayanışma gerektiğini belirtiyor. Euro 19 Avrupa Birliği ülkesinin resmi para birimi konumunda. Avrupa Merkez Bankası’nin verilerine göre Euro Bölgesi’nde her gün yaklaşık 340 milyon kişi Euro kullanıyor.

Avrupa Merkez Bankası’nın bir araştırmasına göre 19 ülkeyi kapsayan Euro Bölgesi’nde yaşayan insanların yüzde 74’ü bu para biriminin Avrupa Birliği’ne, yüzde 64’ü ise ülkelerine faydalı olduğunu düşünüyor. Bu sonuç Avrupa Birliği genelinde popülist partilerin yükselişine rağmen elde edildi.

Ticari ve finansal işlemlerde yoğun olarak kullanılan Euro, Dolar’ın hemen arkasında dünyada en çok kullanılan ikinci para birimi konumunda bulunuyor.

AB içinde derin görüş ayrılıkları var

Avrupa Birliği ülkeleri ekonomileri arasında var olan derin eşitsizlikler, AB bütçe dayanışmasının yeterli olmaması, risk ve yatırımlar konusunda birlikte hareket edilmemesi Euro’nun belini büküyor. Yunanistan’daki ekonomik kriz Güney ve Kuzey Avrupa Birliği ülkeleri arasında Euro para birimine yönelik eleştirilerin artmasına neden oldu.

Euro piyasaya ilk sürüldüğünde sert politikalardan dolayı başarısız olacağı öngörülüyordu. Euro’nun kullanıldığı ülkelerde çeşitli ürünlerde fiyat artışı yaşanabileceği düşünülüyordu.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi 2012 yılında krize son verilmesi için “Euro’yu kurtarmak için ellerinden geleni yapacaklarını” belirtti.

Euro para biriminin eksik yönlerini düzeltmek için siyasi anlamda şu ana kadar fazla bir şey yapılamadı. 19 Avrupa Birliği ülkesinin hızla değişen dünya ekonomisi karşısında henüz açık ve net bir stratejisi bulunmuyor.

Paylaş