Dönmez, Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin arama çalışmalarını sürdüreceğini söyledi

25
reklam alani

Hem ABD’ye hem Kıbrıs Rum Kesimi’ne enerji konusunda uyarılarda bulunan Türkiye Enerji Bakanı Dönmez, Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin arama çalışmalarını sürdüreceğini söyledi

Dönmez ABD’nin İran’a uyguladığı yaptırımların hukuka uygun olmadığını belirtiyor. Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de arama çalışmalarını sürdüreceğini de vurgulayan Dönmez, “Bu bölgede yüksek bir hidrokarbon potansiyeli olduğu düşüncesindeyiz. İlkinde bulamazsak ikincisinde, üçüncüsünde, buluncaya kadar aramaya kararlıyız” diyor.

 İkinci gemimiz de filomuza katıldı. Onun da üzerinde gerekli donanımlar tamamlandıktan sonra en kısa sürede yine Doğu Akdeniz’de arama faaliyetlerine başlayacak. Fatih, sondajlarına devam ediyor.

 Milliyet’ten Abdullah Karakuş bu gelişmeleri Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile konuştu.

Denklem dışı olmayız

– Rum tarafının Türkiye’nin arama çalışmalarına tepkisini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Biz özellikle hep Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin hak ve menfaatlerinin arkasında olduk.

Bundan sonra da destek olmaya devam edeceğiz. Kıbrıs Rum Yönetimi’nin oldubittiye getirerek tek taraflı ilan ettiği bu sahalarda bazı şirketlere arama üretim hakkı vermesini doğru bulmadığımızı, orada yaşayan Türk toplumunun haklarının da adilane bir şekilde gözetilmesi gerektiğini vurguladık.

Bizim pozisyonumuzda, tezlerimizde yanlışlık yok. Biz Kıbrıs Rum Kesimi’ne bu hatadan dönmeleri çağrısında bulunuyoruz. Türkiye’yi, Doğu Akdeniz’de denklemin dışında tutma çabalarını görüyoruz.

Ama Türkiye’nin bu denklemin dışında tutulmasının başta bölge ülkeleri olmak üzere kimseye faydası yok.

Ayrıca denklemin dışındaki tüm formüller hayalci formüller. Biz öteden beri kendi ekonomik sahamızda arama – üretim faaliyeti yapacağımızı söyledik. Kimsenin malı, mülkü ve kaynağında gözümüz de yok.

– Türkiye aramaya devam edecek mi?

Türkiye Petrolleri’nin hem kendi münhasır ekonomik bölgemiz, hem de KKTC hükümetinden almış olduğu arama üretim ruhsatları var. Bu ruhsat sahaları üzerinde hukukun kendilerine vermiş olduğu her türlü hakkı tavizsiz korumaya ve iş planına uygun arama üretim faaliyetine kararlılıkla devam edecektir.

Bu bölgede yüksek bir hidrokarbon potansiyeli olduğu düşüncesindeyiz. Tabii aramadan bulunmuyor.

Örneğin, İngiltere 1970’li yıllarda 150’ye yakın sondaj kuyusu açtı ve sonunda buldu. Norveç onlardan sonra başladı ve 30-35 kuyu açtıktan sonra buldu. Her tür bilimsel çalışmayı yaptıktan sonra en yüksek potansiyelin olduğunu düşündüğümüz lokasyonlarda bu keşif sondajlarının kararını veriyoruz.

İlkinde bulamazsak da ikincisinde, üçüncüsünde, buluncaya kadar aramaya kararlıyız.

– Türkiye genelinde yeni keşif var mı?

Paylaş