Devlet okulunda kaliteli öğrenim almasını isteyen veliler isyanda.

65

Hem 9 Eylül İlkokulu çevresinde yaşayan vatandaşlar, hem de çocuklarının devlet okulunda kaliteli öğrenim almasını isteyen veliler her yıl 9 Eylül İlkokulu’na kayıt için adeta birbirleriyle yarışıyor.

reklam alani

Okul yönetimi talebin fazlalığından yakınırken, kayıt yaptıramayan veliler kızgın.

VELİLERLE YÖNETİM ARASINDA GERGİNLİK

9 Eylül İlkokulu’nda Haziran ayında yaşanan kayıt krizi, dün de yaşandı. Okula çocuklarını kaydetmek için giden veliler, kontenjanın dolduğunu öğrenince çileden çıktı. Ciddi gerginliklerin yaşandığı okulda veliler, çocuklarının okula kayıt edilmeyeceğini öğrenince isyan etti

“KALİTELİ EĞİTİM VAR”

 Velilerin bazları, diğer devlet okullarına göre eğitim kalitesinin 9 Eylül İlkokulu’nda üst düzey olduğunu ifade ederek okulun tercih edilmesindeki en önemli sebebin bu olduğunu ifade etti. Öte yandan bu bölgede kalan vatandaşların çocukları da hakları olmasına rağmen okula kontenjan doluluğu nedeniyle kayıt olamadı

“120 KONTENJANA 200 TALEP VAR”

 9 Eylül İlkokulu Müdür Muavini Sevay Kalkan, 4 sınıfta toplam 120 yeni kayıt öğrenciyi okula almayı planladıklarını ancak talebin 200 kişiyi geçtiğini söyledi. Kalkan:  Haziran ayındaki kayıt sürecinde bu yılki kotamıza çok yaklaştık. Şimdiki kayıt döneminde ise en fazla 7-8 öğrenci alabilecekken başvuru sayısı 30’u geçti

Havadis’ten Bertuğ TOPAL’ın haberine göre; İlkokullarda kayıtların ikinci döneminde sıkıntılar da aynı tempoda devam ediyor. Özellikle Lefkoşa’da velilerin en çok tercih ettiği ilkokullardan bir tanesi olan 9 Eylül İlkokulu’nda kayıt yaptırma işlemlerinde sinirler oldukça geriliyor.

9 Eylül İlkokulu’nun bulunduğu bölgedeki popülasyonun her geçen yıl biraz daha artması nedeniyle hem okul yönetimi hem de çocuklarını okula yazdırmak isteyen vatandaşlar ciddi sorun yaşıyor.

Birçok veli çocuğunun kaydını yaptırmak için 9 Eylül İlkokulu’na koşarken, okul yönetimi ile ciddi tartışmalar yaşanıyor.

Okul yönetimi bu yıl için 4 yeni birinci sınıf açtıklarını ve bu sınıflarda ilk başta 24 öğrencili bir sınıf düzeni planladıklarını ifade etti. Aşırı yoğunluk ve Eğitim Bakanlığı’nın telkinleri sonucu her sınıf için 24 sayısını 30’a çıkardılarını kaydeden okul yönetimi, sınıflara 30’dan fazla öğrenci almamakta kararlı.

Sıkı önlemler alındı

9 Eylül İlkokulu’nun ülkedeki devlet okulları arasında eğitim kalitesi yönünden en önde gelen okul olarak bilinmesi nedeniyle, bölgede yaşamayan bazı vatandaşların da çocuğunu bu okula kaydetmek istemesi sorun çıkarıyor. Okul yönetimi bu durumu önlemek adına ciddi önlemler almış durumda. Yönetim, kayıt için adeta elektrik faturasından su faturasına her türlü belgeyi istiyor.

Velilerle yönetim arasında gerginlik

9 Eylül İlkokulu’nda Haziran ayında yaşanan kayıt krizi, dün de yaşandı. Okula çocuklarını kaydetmek için giden veliler, okulun kayıt sayısı ve kontenjanının dolduğunu öğrenince çileden çıktı. Ciddi gerginliklerin yaşandığı okulda veliler, çocuklarının okula kayıt edilmeyeceğini öğrenince isyan etti.

Özellikle kirada kalan aileler çocuklarını okula kaydettirmede sıkıntı yaşadı. Bölgede kirada kalıp, elektriği üzerine almayan aileler, isimleri kayıtlı elektrik faturası gösteremedi. Okul yönetimi ise ne ikametgah belgesi ne de ailenin ev sahibi ile yaptığı sözleşmeyi kabul etmedi.

 “Kaliteli eğitim var”

Velilerin bazları, diğer devlet okullarına göre eğitim kalitesinin 9 Eylül İlkokulu’nda üst düzey olduğunu ifade ederek okulun tercih edilmesindeki en önemli sebebin bu olduğunu ifade etti. Öte yandan bu bölgede kalan vatandaşların çocukları da hakları olmasına rağmen okula kontenjan doluluğu nedeniyle kayıt olamadı.

“Başka okula almıyorlar”

Veliler, ikamet adreslerinin 9 Eylül İlkokulu’na uygun olması gerekçesiyle çocuklarını bu okula kayıt ettirmek isterken, “çocuğumuzu bu okula kayıt edemeyeceğimizi anlayınca diğer okullara gittik. Ancak diğer okullarda da bölgemizin diğer okullara uygun olmaması gerekçesiyle yeninde 9 Eylül İlkokulu’na gitmemizi söylediler” dedi.

Veliler de yönetim de haklı

9 Eylül İlkokulu’nda her yıl yaşanan bu sıkıntılarda hem veliler hem de okul yönetimi haklı. Veliler hem çocuklarının daha kaliteli bir okulda öğrenim görmesini hem de evlerine yakın bir yerde eğitim almasını isterken, okul yönetimi de ciddi popülasyon nedeniyle sınıflardaki öğrenci sayısının artmamasını istiyor.

 Kalkan: “24 olan sayı 30 oldu”

9 Eylül İlkokulu Müdür Muavini Sevay Kalkan, velilerin hem bu bölgede ikamet etmelerinden hem de okulu öğrenim kalitesinden dolayı çocuklarını 9 Eylül İlkokulu’na yazdırmak istediklerini ifade ederek okulun her sınıf için alabileceği maksimum sayının 30 olduğunu belirtti.

Kalkan, okul yapılırken pilot okul olarak yapıldığı için 24’er kişilik sınıflar yapıldığını kaydederek Daha sonra zaman içinde bu sayının 30’a kadar çıkarıldığını belirtti.

“Her yıl aynı sıkıntıyı yaşıyoruz”

Kalkan, her yıl bu sıkıntıyı yaşadıklarını kaydederek “Bazı velilerimiz gidiyor ve bir ev kiraladığını gösteriyor. Başka bir yerde oturuyor ama buradan da bir ev kiralıyor. Elektrik ve su fatura belgelerini de tamamlayıp bize geldiği zaman bütün yasal belgeleriyle biz o çocukları da okula almak durumunda kalıyoruz. Çünkü biz burada her velilin gerçekten oturup oturmadığını bilemeyiz” dedi.

“120 kontenjana 200 talep var”

Kalkan, bu yıl da bir miktar çocuğu okula alamama gibi bir durum oluştuğunu söyledi. Kalkan, 4 sınıfta toplam 120 yeni kayıt öğrenciyi okula almayı planladıklarını ancak talebin 200 kişiyi geçtiğini söyledi.

Kalkan sözlerini şöyle tamamladı: “Haziran ayındaki kayıt sürecinde bu yıl almamız gereken çocuk sayısına çok yaklaştık. Şimdiki kayıt döneminde ise en fazla 7-8 öğrenci alabilecekken başvuru sayısı 30’u geçti. Şu anda bir okul yapmaya başlamak lazım. En erken zamanda bu okulu yapmazsak önümüzdeki yıl bu talep çok daha fazla olacak.”

Paylaş