DAÜ TV’de korona virüsü masaya yatırıldı

48
reklam alani

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehtap Malkoç’un moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Bilimsel Sağlık” adlı televizyon programına bu hafta DAÜ Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi ve Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Levent Eker konuk oldu. Söz konusu programda COVID-19 ve Salgından Korunma Yöntemleri ele alındı. Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı Bulaşıcı ve Salgın Hastalıklar Dairesi eski başkanı ve birçok salgında ekip lideri olarak görev almış olan Yrd. Doç. Dr. Levent Eker, toplumu bilgilendirmek amacıyla programda açıklamalarda bulunarak, COVID-19 virüsünün 60’ın üzerinde ülkeye yayıldığını, 86 bin vaka bulunduğunu ve virüs nedeniyle 3 binin üzerinde ölüm meydana geldiğini ifade etti.

 

Hastalığın İlk Belirtisi Nedir?

Yrd. Doç. Dr. Eker, COVID-19’un Koronavirüs ailesinin bir alt üyesi olduğunu açıklayarak, diğer ikisinin ise SARS ve MERS salgınları olarak tanımlandığını bildirdi. COVID-19’un SARS ve MERS’e göre daha hızlı bulaştığını ancak ölüm oranının daha düşük olduğunu kaydeden Yrd. Doç. Dr. Eker, tanısı konulan COVID-19’un solunum ve temas yoluyla bulaştığını vurguladı. Yrd. Doç. Dr. Eker; “Hasta kişiler öksürme ve hapşırma sonrası ellerini çeşitli nesnelere değdiriyorlar. Sağlıklı kişi de bu nesnelere dokunup, daha sonra ellerini gözüne ve yüzüne temas ettiriyor. Buna temas yoluyla bulaşma diyoruz” dedi.  Hastalığın ilk belirtisinin yüksek ateş ve kuru öksürük olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Eker, bu durumu hapşırma ve en son da nefes darlığının izlediğini belirtti.

 

Karantina ve İzolasyon Nedir?

Bulaşma riskini önleyebilmek için devletlerin bazı önlemler aldığını kaydeden Yrd. Doç. Dr. Eker topluma, “Paniklemeyin, panik davranışlar yanlışı da beraberinde getirir. Umursuz davranmayın ve doğru kaynaklardan bilgilenin” mesajını verdi. Şüphesi bulunan bireylerin, ateş ortaya çıktığı zaman bunu kuru öksürük de takip ediyorsa, bir sağlık kuruluşuna başvurmalarını, şikayetlerini son 14 günlük seyahat geçmişlerini de bildirerek paylaşmalarını tavsiye etti.  COVID-19’un kuluçka döneminin 2-14 gün olduğunu dile getiren Yrd. Doç. Dr. Eker, söz konusu dönemde, henüz belirti bile olmadan virüsün bulaşıcılığının mümkün olduğunu söyledi. Yrd. Doç. Dr. Eker, karantina ve izolasyon terimlerine de açıklık getirdi. Yrd. Doç. Dr. Eker şüpheli bireylerin teşhis konulmasa bile 14 gün süreyle karantinaya alındığını, tanısı konulan hastaların tedavi edilinceye kadar devlet tarafından hastanede gözetim altında tutulmasına ise izolasyon dendiğini kaydetti.

 

“Seyahatlerinizi Erteleyin”

Yrd. Doç. Dr. Eker, alınması gerek bazı önlemleri de sıraladı, “Seyahatlerinizi zorunlu olmadıkça erteleyiniz. Uçak yolculuğunda sadece hastalık belirtisi olanlar maske takmalıdır. Maske takarken burun kapalı olmalı ve maskenin bir defa kullanılıp daha sonra bir çöpe atılması gerekmektedir.” dedi. Öte yandan temas yoluyla bulaşma riskine karşı ellerin de doğru bir şekilde sık sık yıkanması gerektiğini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Eker, programda doğru el yıkamayı detaylı bir şekilde tanımladı. Söz konusu programda Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin, COVID-19 virüsüne karşı almış olduğu bir dizi önlemlerden de bahsedildi. Alınan önlemler kapsamında, enfeksiyonun Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne ulaşması durumunda tüm öğrencilerin ve personelin korunmasına yardımcı olmak için “COVID-19 Farkındalık Komitesi” kuruldu ve etkin hale getirildi. Komite, COVID-19’un önlenmesi konusundaki farkındalığı ve bilgiyi artırmak amacıyla bir bilgilendirme semineri düzenledi. Ayrıca halkı bilgilendirmek adına broşürler yayınladı. Bilimsel Sağlık programının söz konusu bölümü 9 Mart 2020 Pazartesi günü, 17.00-17.45 saatleri arasında, BRT3 kanalında yayınlanacak.

Paylaş