Adalet Bakanlığının kurulmasını istemek, ülkenin sonunu istemekle eşdeğer

50
reklam alani

Adalet Bakanlığı kurulması önerisine yanıt veren Maliye Bakanı  Serdar Denktaş,“Adalet Bakanlığı kurup yargıyı oraya bağlamayı istemek ülkenin sonunu istemekle eşdeğer” dedi.

 

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda bütçe maratonu sürüyor.
Genel Kurul  bugün ilk olarak 56 milyon 568 bin 700 TL’lik Mahkemeler bütçesini ele alarak,  oy birliğiyle onayladı.

 

YDP Milletvekili Bertan Zaroğlu  Adalet Bakanlığı’nın kurulmasını istedi

Mali kaynak sorununun çözülmesi gerektiğine işaret eden Zaroğlu, altyapı eksiklikleri giderilmeden hizmetlerin çağdaş bir noktaya gelmesinin beklenemeyeceğini anlattı.

Pek çok yasal düzenlemenin çağın gerekliliğini karşılamaktan uzak olduğunu söyleyen Zaroğlu buna icra takiplerinde yaşanan sorunları işaret etti.
Yargının ülkedeki kurumlar arasındaki güven endeksinde en üst sırada olduğunu söyleyen Zaroğlu tüm sorunlara karşı böyle bir güvenin olmasının nedeninin yargı bağımsızlığının korunması olduğunu söyledi.

Mahkemelerde nitelikli ve liyakatlı insan kaynağı sorunu olduğunu söyleyen Zaroğlu bunun aşılamayacak bir sorun olmadığını ifade etti.

Yargıçlık mesleği için gerekli şartların mutlaka yeniden ele alınması gerektiğini söyleyen Zaroğlu yargıç olabilmek için “3 aileden birinin desteğinin şart olduğu” iddiası olduğunu, bu iddialar doğru ise sistemin çivisinin çıkmış olduğunu kaydetti.

Afrika gazetesi protestosu davasına da değinen Zaroğlu, ilgili davadaki süreci eleştirdi.

Barolar Birliği’nin icra sisteminde değişiklikler içeren yasa değişikliği çalışması olduğunu söyleyen Zaroğlu bunun bir an önce hayata geçmesini temenni etti.
Zaroğlu ülkede bir Adalet Bakanlığı kurulmasına ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

DENKTAŞ: “ADALET BAKANLIĞI KURUP YARGIYI ORAYA BAĞLAMAYI İSTEMEK ÜLKENİN SONUNU İSTEMEKLE EŞDEĞER”

Maliye Bakanı Serdar Denktaş da tasdik memurluğu konusunda yapılan konuşmaya işaret ederek sadece hukuk mezunu olan tasdik memurlarının hukuk bilgisi gerektiren anlaşmaları imzalaması konusunda düzenlemenin yapıldığını söyledi.

Hukuk sisteminin istisnalar dışında, son derece oturmuş, yerleşik, süratlendirilmesi gereken, gözü gibi  korunması gereken, örnek alınabilecek bir sistem olduğunu kaydetti.

Sistemi hızlandırma adına yapılabilecekler olduğunu kaydeden Denktaş, sistemin kendisini değiştirmenin yapılacak en büyük yanlış olacağını dile getirdi.

Mevcut sistemin oturmuş ve güzel bir sistem olduğunu söyleyen Denktaş, yargının siyasetten ayrı üçüncü bir güç olarak kalmasının önemine değindi.

Denktaş Adalet Bakanlığı kurup yargıyı oraya bağlamanın ülkenin sonunu istemekle eşdeğer olduğunu söyledi.

Sistemin hızlandırılması için hükümetin attığı adımlara işaret eden Denktaş, arabuluculuk uygulaması konusunda yaşanan gelişmelerden de bahsetti.
Yargının tartışılacağı yerin yasama ya da yürütme olmadığını kaydeden Denktaş, önce yargı mekanizmasının başkanının başka ülkelerin yargı müesseselerinin başındaki kişilerle oturup tartışması, sonra konunun yasama yürütmeye gelmesi gerektiğini belirtti.

Denktaş o yüzden Meclis çatısı altında Adalet Bakanlığı kurulması tartışmaları yapılmasına son verilmesini istedi.

Denktaş’ın konuşmasının üzerine yerinden söz alan Zaroğlu, Denktaş’ın “adalet bakanlığı kurup yargıyı oraya bağlamayı istemek ülkenin sonunu istemekle eşdeğer” sözleri üzerine ne kendisinin ne YDP’nin ülkenin sonunun gelmesini isteyemeyeceğini söyledi.

Denktaş bunun üzerine, o sözü Zaroğlu’nu ya da YDP’nin böyle bir şey istediğini öne sürmek için söylemediğini vurguladı.

TATAR

UBP Genel Başkanı Ersin Tatar da yargı bağımsızlığı dolayısıyla siyasilerin yargı konusunda konuşmasının istenmemesini anladığını dile getirerek, öte yandan örneğin Afrika gazetesi olayları gibi olayların toplumda büyük infial yarattığını söyledi.

Adalete olan güvenin önemine işaret eden Tatar, buna duyarlılık gösterilmesi gerektiğini belirtti.

Gönyeli’deki üst geçit konusunda yaşanan sıkıntıya işaret eden Tatar, oraya yapılan yatırımın yıkılmasının söz konusu olduğunu söyleyerek, “Ara emri neden zamanında alınmadı da bu kadar yatırım yapıldıktan sonra durum böyle oldu” diye sordu.

Tatar, KKTC’nin daha da gelişebilmesi için adalet sistemindeki sorunların çözülmesi gerektiğini söyledi.

Ara emirleri nedeniyle yol inşaatlarının durduğunu kaydeden Tatar bu konuda gerekli adımların atılmasını istedi.

Paylaş