Kathimerini: Görüşmeleri etkilemesi mümkün gelişmeler yaşanıyor

16
reklam alani

Kathimerini gazetesinin manşetinde yer alan bir haberde, “uluslararası sahnede, müzakereler yeniden başladığında, görüşmeleri etkilemesi mümkün gelişmeler yaşandığı” ifade edildi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın, sınır kapılarının açılması konusu etrafında dönen şeylerle bağlantılı olarak erken seçim için hazır olduğunu ifade etmesinin, Kıbrıs sorununu yeniden gündeme getirdiği yorumunda bulunan gazete, Rum hükümetinin ise uluslararası toplumun bir kısmında oluşturduğu ve Kıbrıslı Türklerle ilgili olarak kayıtsız olduğuna dair görüntüyü her şekilde bozmak istediğini savundu.

Rum hükümetinin bu amaçla iş birliği ve uzlaşma hareketlerinde bulunduğunu ileri süren gazete, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis’in, Kıbrıslı Türklerin AB’nin çok yıllık mali çerçevesindeki ödeneğinin azalmamasını istemesinin bunun göstergesi olduğunu iddia etti.

Pandemi sürecinin ele alınmasının Cumhurbaşkanı Akıncı’yı seçimlerden hemen önce politik anlamda güçlendirdiğini savunan gazete, en büyük meselenin ise uluslararası sahnenin değişmesine bağlı olarak, müzakerelerin hangi ortamda gerçekleştirilmesinin beklendiği olduğuna işaret etti.

Atina ile Ankara arasında önümüzdeki aylarda sıcak bir olay yaşanmasına dair yoğun endişeler bulunduğunu yazan gazete, diğer bir taraftan, AB’nin ise pandeminin ele alınmasına ve krizin içte yol açtığı şeylere odaklanmakta olduğunu belirtti.

ABD’nin (tutumunun) ise göze çarptığını yazan gazete, ABD’nin “Türk provokasyonlarını önemsememekle kalmayıp, Libya’yla ilgili olarak Ankara’yla yeni anlaşmalar yapma konusunda hareket ettiğini” kaydetti.

Gazete, tüm bu gelişmelerin, Kıbrıs ve müzakerelerin yeniden başlamasına ilişkin arayışlar açısından, bir “gelişmeler dominosu” meydana getirebileceğini ekledi.

KUSİOS: “SICAK BİR OLAYDA TEK SİLAHIMIZ DİPLOMASİ”

Politis gazetesinde yer alan bir habere göre, Rum Hükümeti Sözcüsü Kiriakos Kusios ise Yunanistan ile Türkiye arasında artan gerilim konusunda yaptığı açıklamada, sürekli analizler yapıldığını ve hükümetin önündeki olguların sürekli gözden geçirildiğini söyledi.

Açıklamasında sıcak bir olay yaşanması ihtimalinde ortaya çıkacak sonuçların hesaplanmasının mümkün olmadığını dile getiren Kusios, bundan ötürü, konunun gerek Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, gerekse Yunanistan Başbakanı tarafından, hem Avrupa, hem de uluslararası düzeyde çok güçlü bir şekilde ortaya konduğunu dile getirdi.

Gazete Kusios’un, endişelenmenin ve olguların analiz edilmesinin yeterli olup olmadığı konusundaki ısrarlı sorulara ise “Ne yapmamızı istiyorsunuz, Türkiye’ye mi saldıralım?” şeklindeki sorunun yanıt olup olmayacağını merak ettiğini de aktardı.

Kusios, sözlerinin sonunda “Kıbrıs Cumhuriyetinin tezlerinin diplomasi aracılığıyla ortaya konduğunu ve gerekli tüm faaliyetlerde bulunulduğunu” sözlerine ekledi.

Paylaş