Akdoğan Belediyesi’nde 79 bin TL’lik yeni ‘yolsuzluk’ iddiası

44
reklam alani

Akdoğan Belediyesi’nin, Akıncılar Spor Kulübü’nün bilgisi dışında, kulüp adına yardım toplamaya kalkıştığı ortaya çıktı.

BELEDİYE YETKİSİ DIŞINDA YASA DIŞI ALIM YAPTI

Akdoğan Belediyesi’nin adı yeni bir yolsuzluk iddiasıyla gündeme geldi. 2015’te, Akdoğan Özgürlük Stadı’nın bakım-onarımı için Başbakanlık ile Akdoğan Belediyesi arasında protokol imzalandı. Protokol gereği, stat için mal-hizmet alımı Spor Dairesi, işçiliği ise belediye tarafından karşılanacaktı. Bu çalışma sırasında belediyenin, Akıncılar Spor Kulübü yetkililerinin bilgisi dışında, yasa dışı yolla, birçok iş yerinden kulüp adına fatura temin ederek, arkasına mühür vurup yetkisi dışında imzaladığı ortaya çıktı. Bu yolla toplam 79 bin 39 TL tutarında 9 adet fatura temin edildiği, 2 bin 200 TL’lik bir faturanın Spor Dairesi, 76 bin 839 TL’lik 8 faturanın ise kulüp adına düzenlendiği tespit edildi.

  “MÜHRÜ BİLGİMİZ DIŞINDA ALIP, KULLANDILAR”

Büyük yolsuzluk girişimi, fatura miktarı tahsil edilmek üzereyken, Akıncılar Spor Kulübü yetkililerinin ihbarı sonucu önlendi. Spor Dairesi ile Başbakanlık Denetleme Kurulu, konu hakkında araştırma ve soruşturma başlattı. Akıncılar Spor Kulübü Asbaşkanı Ayberk Besen, “Belediyenin, birçok işyerinden, kulüp adına faturalandırılmış malzeme alımı yaptığını duyduk. Belediyede meclis üyesi olan bir yönetim kurulu üyesinin, derneğe ait mührü, kulüp başkanı, benim ve yönetim kurulu üyelerinin bilgisi dışında, belediye başkanının kullanımına verdiğini öğrendim. Durumu Spor Dairesi ve Başbakanlık Denetleme Kurulu’na aktardık” dedi.

Sedef BOŞNAK     

Birçok projeyle ilgili milyonlarca liralık ödemelerde, mükerrer ve tahribatlı (sahtelenmiş) fatura tespiti üzerine Polis Genel Müdürlüğü’ne (PGM) bağlı mali polisin, kısa süre önce baskın yaptığı Akdoğan Belediyesi’nde, yeni yolsuzluk iddiaları ortaya çıktı.    Akdoğan Belediyesi’nin, Akdoğan Akıncılar Gençlik ve Spor Derneği (Akıncılar Spor Kulübü) yetkililerinin bilgisi dışında, emek ve malzeme alımına ilişkin birçok işyerinden, yasa dışı yolla, kulüp adına fatura temin ederek, arkasına mühür vurup yetkisi dışında imza attığı faturaların karşılığı olan 79 bin 39 TL’yi tahsil etmek için, Spor Dairesi’ne sunduğu öğrenildi.    Büyük yolsuzluk girişimi, bahse konu fatura miktarı tahsil edilmek üzereyken, Akıncılar Spor Kulübü yetkililerinin, ilgili devlet yetkililerine yaptığı ihbar sonucu önlendi.    Zamanında yapılan ihbar, hem Spor Dairesi’ni hem de Başbakanlık Denetleme Kurulu’nu harekete geçirdi.    Başbakanlık Denetleme Kurulu iddiaları doğruladı, gerekli araştırma ve soruşturmanın yapılabilmesi için, Hukuk Dairesi ve PGM’ye tespitlerini aktardıklarını belirtti.

Akdoğan Belediyesi’yle imzalanan protokol, tek taraflı fesih edildi

Başbakanlık Denetleme Kurulu, gerekli tedbir için düğmeye bastı ve titiz araştırması sonucu hazırladığı raporu, Polis Genel Müdürlüğü (PGM) ve Hukuk Dairesi’ne iletti.    Öte yandan, Başbakanlığın, Akdoğan Belediyesi ile Akdoğan Özgürlük Stadı’nın sportif amaçlı kullanılması ve idamesini sağlamak amacıyla, 29 Aralık 2015’te imzaladığı protokolü, protokole uyulmadığı gerekçesiyle, 18 Eylül 2019’da tek taraflı fesih ettiği öğrenildi.    Akdoğan Belediye Başkanı Ahmet Latif ile dönemin Başbakanı Ömer Kalyoncu arasında imzalanıp, 1 Ocak 2016’da yürürlüğe giren 11 maddelik protokolün, şartlara uyulmadığı gerekçesiyle, yasa gereği tek taraflı bozulduğu kaydedildi.

Besen: Mühür bilgimiz dışında vuruldu

Akdoğan Akıncılar Gençlik ve Spor Derneği (Akıncılar Spor Kulübü) Asbaşkanı Ayberk Besen, 2015’te, Spor Dairesi’ne Akdoğan Özgürlük Stadı’nın bakım ve onarımı için talepte bulunduklarını belirterek, bu talebe göre, Başbakanlık ve Akdoğan Belediyesi arasında bir protokol imzalandığını hatırlattı.    Besen, yapılan protokol gereği, Akdoğan Özgürlük Stadı’nın bakım, onarım ve idamesi için mal ve hizmet alımının Spor Dairesi tarafından, işçiliğin ise Akdoğan Belediyesi tarafından karşılanacağını söyledi.

Ayberk Besen, protokol gereği, belediyenin, sahanın tüm açık ve kapalı tesislerinin bakım, onarım ve idamesi ile su, elektrik, telefon, zemin bakımı ile müsabakalara hazır hale getirilmesi için çalışmalara başladığı sürede Spor Dairesi’nden, kulübe yardım yapıldığını öğrendiklerini ancak bu yardımların taraflarına ulaşmadığını iddia etti.

Besen, “Belediyenin, bakım ve onarım sırasında, birçok işyerinden, kulüp adına faturalandırılmış malzeme alımı yaptığını öğrendik. Belediyede meclis üyesi olan bir yönetim kurulu üyesinin, derneğe ait mührü, kulüp başkanı, benim ve yönetim kurulu üyelerinin bilgisi dışında, belediye başkanı Ahmet Latif’in kullanımına verdiğini öğrendim. Durumu Spor Dairesi ve Başbakanlık Denetleme Kurulu’na aktardık” dedi.

Bilgileri dışında, 26 Mart 2019-7 Mayıs 2019 döneminde, satın alınan mal ve hizmetlere ilişkin, toplam 79 bin 39 TL tutarında 9 adet fatura temin edildiğini kaydeden Besen, bu faturaların 1’inin Spor Dairesi, toplam 76 bin 839 TL değerindeki 8 faturanın ise kulüp adına düzenlendiğini anlattı.

Besen, fatura karşılığı kadar kulübe yardım yapıldığını ancak bu yardımların kendilerine ulaşmadığını kaydettikten sonra, 76 bin 839 TL’lik bahse konu faturaların arkasında, belediye başkanının imzasıyla, bilgileri dışında kulübün mührünün vurulduğunu ve bu faturaların ödenmesini sağlamak amacıyla Spor Dairesi’ne sunulduğunu ileri sürdü.

Orkun: İddiaları doğrular nitelikte tespitler var   

Başbakanlık Denetleme Kurul Başkanı Meftun Orkun ise, iddiaları doğruladı ve kurula yapılan ihbar üzerine gerekli araştırmayı yaptıklarını anlattı.    Başkan Meftun Orkun, iddiaları doğrular nitelikte tespitleri olduğunu belirttikten sonra, gerekli araştırma ve soruşturmanın yapılabilmesi için, Hukuk Dairesi ve PGM’ye tespitlerini aktardıklarına vurgu yaptı.

Paylaş