Çavuşoğlu: “Hafter tarafı yarın sabaha kadar süre istedi”

27
reklam alani

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un da katılımıyla Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti lideri Fayiz Serrac ve Libya Ulusal Ordusu lideri Halife Hafter arasında görüşme gerçekleşti.

6 saat süren görüşmenin ardından Çavuşoğlu ile Lavrov basın toplantısı düzenledi.

Çavuşoğlu, Libya’da BM nezdindeki meşru Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başbakanı Fayiz es-Serrac ile Libya’nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter arasında ateşkes imzalanması konusundaki çabalarından ve bugünkü toplantılara ev sahipliğinden ötürü Rusya’ya teşekkürlerini ileten Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 8 Ocak’ta yaptıkları çağrı doğrultusunda Libya’daki taraflar arasında bir ateşkes imzalanması için Rus heyetiyle gün boyu çalıştıklarını söyledi.

Çavuşoğlu, “Neticede muhtemel bir ateşkesin modelitelerini içeren bir taslak metin ortaya çıkardık. Bu metin üzerinde özellikle Hafter tarafından gelen değişiklik önerilerini de uzlaşı anlayışıyla dikkate aldık.” dedi.

Nihai hale geldikten sonra Serrac ve Libya Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Halid el-Mişri’nin metni imzalayarak Türk tarafına teslim ettiğini bildiren Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

“Hafter tarafı ise yarın sabaha kadar, Rus dostlarımızın bize söylediğine göre, süre istediler. Yarın sabah Hafter tarafı da bu metni imzalarsa daha önce girişimimiz ve iki başkanın çağrısı sonucunda sözlü olarak ateşkese uyacaklarını ilan eden Serrac ve Hafter tarafı yazılı bir şekilde bu taahhüdünü yerine getireceklerdir. Ondan sonra ateşkesin devamı ve siyasi sürecin hızlanması, Berlin ve BM çabaları dahil, neticeye ulaşılması için biz Rusya ile çalışmaya devam edeceğiz.”

Çavuşoğlu, metni imzalayan Serrac ve Mişri’ye teşekkürlerini iletti, siyasi sürecin devam etmesi için Rusya ile çalışmaya devam edileceğini belirtti.

Libya Temsilciler Meclisi Başkan Danışmanı: Biten Libya görüşmesinde anlaşma imzalanmadı

Libya’nın doğusundaki Tobruk’ta bulunan Libya Temsilciler Meclisi’nin Başkan Danışmanı el-Safi ise, Moskova’daki görüşmenin sona erdiğini ama hiçbir anlaşmanın imzalanmadığını belirtti.

General Halife Hafter tarafından desteklenen Libya Temsilciler Meclisi’nin Başkan Danışmanı Hamid el-Safi, “Libyalı taraflar arasındaki görüşme, bir anlaşma imzalanmadan sona erdi” dedi.

Paylaş