Erdoğan: Libya’ya asker gönderme tezkeresini 8-9 Ocak’ta TBMM’den geçireceğiz

15
reklam alani

Türkiye Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Libya’da bazı ülkelerin bir savaş baronuna yardım ettiğini ancak Türkiye’nin meşru hükümetin yanında yer aldığını belirterek, Libya’ya asker gönderme tezkeresini ocak ayının 8’inde veya 9’unda TBMM’den geçireceklerini bildirdi.

Erdoğan, AK Parti Genel Merkezi’nde düzenlenen Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda, Libya’daki duruma ilişkin “Rusya 2 bin Wagner ile orada. Neymiş, güvenlik güçleriymiş, Sudan 5 bin. Bütün bunlar oluyor. Neyle oluyor, resmi yönetim mi bunlara davet çıkarıyor? Hayır, ‘Yaptık oldu’ diyorlar. Bununla da oraya şu anda girmiş bulunuyorlar.” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’nin ise mutabakat metnini imzaladığını, askeri güvenlik ve iş birliği anlaşmasını yaptığını, 8 ya da 9 Ocak’ta TBMM’den bunu da geçireceklerini ve davete icabet edeceklerini vurgulayan Erdoğan, “Onlar bir savaş baronuna yardım ediyor. Biz ülkenin meşru hükümetinin yanında davete icabet ediyoruz. Farkımız bu. Gerçi bunlar Mısır’da da ülkenin meşru hükümeti yerine darbeciyi desteklemişlerdi, hatırlayın. İnşallah Libya’da aynı ilkesizliği, aynı demokrasi ve hukuk düşmanlığını tekrarlamalarına izin vermeyeceğiz.” diye konuştu. 

Erdoğan dünkü Tunus ziyaretine değinerek, Cumhurbaşkanı seçilen Kays Said’e bu seviyedeki ilk ziyareti kendisinin yaptığını, baş başa ve heyetler halinde görüşmeler gerçekleştirdiklerini, iki ülke ilişkilerinin yanı sıra Libya meselesini de enine boyuna konuştuklarını anlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Libya’nın istikrarı konusunda hemfikir olduğumuz Tunus ile ülkedeki meşru hükümete siyasi destek vermek için iş birliği yapma kararını aldık. 1 Ocak 2020 tarihi itibarıyla Güvenlik Konseyi’nin Geçici Üyeliği’ni üstlenecek Tunus’un tavrı ve kanaatleri bizim için çok değerlidir. Türkiye olarak Tunus’un, Cezayir ve Katar ile Berlin Süreci’ne katılması konusunda ısrar ediyoruz. Sayın Putin, Boris Johnson ve Şansölye Merkel ile bu konuları paylaştım. Dedim ki bu 3 ülkenin Berlin Süreci’ne katılmaları özellikle de Libya’nın sosyopolitik yapısı açısından çok çok önemlidir. Bu üç ülke hem buraya kıyıdaş 2 ülke özellikle Tunus ve Cezayir, Katar’ın ise kültürel noktada ciddi manada ilişkileri var ama bu 3 ülke bu çalışmalara ve sürece katılırsa çok daha etkin olacaklardır dedik.

Şansölye ‘Bir değerlendireyim’ dedi. Gerek Boris Johnson gerekse Putin’in aynen bizim gibi düşündüklerini gördüm. Sayın Putin ‘Katılımcıları öğrenmem, hangi seviyede katılım var, bunları görmem, bilmem lazım’ dedi. Dün aldığım habere göre zannediyorum üst düzey noktasında seviyenin biraz düşük olduğunu öğrendiği için herhalde katılmayacak. Boris Johnson’ın da zannediyorum durumu öyle olacak. Biz de duruma göre kararımızı vereceğiz. Aksi takdirde şu ana kadar Sayın Kalın buraya katıldı yine Sayın İbrahim Kalın Bey ile bu süreci devam ettireceğiz.”

Tunus’un ülkedeki etkin aşiretleri ve bölge liderlerini bir araya getirerek, siyasi çözümü destekleme gayretini de olumlu bulduklarını, bu konuda da her türlü teşviği, desteği vermeye hazır olduklarını, Said’e ifade ettiklerine değinen Erdoğan, önümüzdeki dönemde Tunus ile her alanda çok daha derinlikli ve geniş iş birliği imkanları bulunacağına olan inancını dile getirdi. 

Paylaş