Sucuoğlu: “Genel Sağlık Sigortası iki yıl içerisinde hayata geçecek”  

14
reklam alani

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faiz Sucuoğlu Radyo Güven’de yayınlanan Günün Nabzı programına katılarak yaptığı açıklamada, Genel Sağlık Sigortası’nın iki yıl içerisinde hayata geçeceğini ve ilgili yasal çalışmanın yapıldığını belirtti.

Sucuoğlu, Genel Sağlık Sigortasının KKTC’de 30 yıldır tartışıldığını fakat bir türlü hayata geçirilemediğini ifade ederek, “75 sayfalık yasamız hazır tecrübelerinden yararlanmak için Türkiye’ye gönderdik bu yasa ülkemiz için ciddi bir reformdur” dedi.

Bakan Sucuoğlu, Genel Sağlık Sigortası kapsamına girecek olan tüm özel hastaneler, klinikler ve tetkik merkezlerinden tüm KKTC vatandaşlarının faydalanabileceğini ifade etti.

Sucuoğlu, vatandaşların hekim seçme hakkının bir insanlık hakkı olduğunu vurgulayarak bu haktan Türkiye‘de de yararlanılacağını bunun bir siyasi irade gerektirdiğini belirtti.

Genel Sağlık Sigortasının hayata geçebilmesi için otomasyon sistemi üzerinde çalışmaların devam ettiğini de söyleyen Sucuoğlu, “Sosyal Sigortaların bu sistem için maddi kaynağı vardır. Yıllık sağlık fonuna toplanan para 400 milyon TL’dir bu para artık vatandaşların hekim seçme hakkı için kullanılacak” dedi.

Günün Nabzı programında, kayıt dışı iş yaşamı ile ilgili bilgileri de paylaşan Sucuoğlu “Hükümete gelir gelmez bir af yasası ile kayıt dışı yaşayan insanları kayıt altına almaya başladık. Bu kapsamda 3 haftalık bir süre içerisinde başvuru sayımız 2 bin kişiyi buldu” dedi.

Sucuoğlu, ülkede kaçak konumunda yaşayanların birçoğunun çalışma izni ile değil Turist vizesi ile geldiğini vurgulayarak bu kapsamda ileride bazı önlemlerin de alınacağını kaydetti.

Bakan Sucuoğlu  “Şu ana kadar 500 kaçak çalışan işçi kayıt altına girmiş bulunuyor, buna ek olarak başvurularda bin kişi Turist vizesi ile çalışıyor, 500 kişi ise öğrenci vizesi ile gelip çalışıyor tespitlerimiz bu yöndedir fakat Çalışma Bakanlığı olarak biz bu kişileri kayıt altına alamadık yeniden çıkış yapıp çalışma ön izni ile gelmediler” ifadelerini kullandı.

Paylaş