“İçişleri Bakanlığı çok büyük bir bakanlık ve bu bakanlıkta görev yapmak zor”

21
reklam alani

2020 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’nı ele alan Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu İçişleri Bakanlığı bütçesini görüşmeye devam ediyor.

CTP Milletvekili Asım Akansoy, İçişleri Bakanlığı’nın çok büyük bir bakanlık olduğunu ve bu bakanlıkta görev yapmanın zor olduğu görüşünü dile getirdi.

Bakanlığın çalışmalarına bakıldığında, bir geçmişten kalan işler ve bir de acil ihtiyaca karşı atılması gereken adımlar olduğunu söyleyen Akansoy, hükümet programının İçişleri Bakanlığı ile çok iddialı işler ortaya koyulmadığını söyledi.

Bakanlığın faaliyet raporundan örnekler veren Akansoy, yurttaşlık konusuna değinerek, Bakanlar Kurulu kararıyla toplam 167 kişinin bu dönemde vatandaş yapıldığını; bunların 157 tanesinin Türkiye, 10 tanesinin de diğer ülke vatandaşları olduğunu söyledi.

Vatandaşlık alanların sayısının, eş ve çocuklarla birlikte 505’e çıktığını ifade eden Akansoy, Bakanlar Kurulu kararıyla vatandaşlıkların neyi kapsadığını öğrenmek istediğini sordu.

Yeni bir yurttaşlık yasası ihtiyacı konusunun her dönem dile getirildiğini ancak bunun söylemlerde kalmasının kendileri için yeterli olmadığını vurgulayan Akansoy, gerekçesi ne olursa olsun bu yurttaşlık yasasının bir an önce hayata geçmesi gerektiğini vurguladı.

“Bu yasanın geçmesi konusunda irade ortaya koymanız gerekiyor” diyen Akansoy, Bakanlar Kurulu kararıyla verilen vatandaşlıklar konusunun yeniden ele alınması gerektiğini, açık ve net düzenlemelerle konunun tanımlanması gerektiğini söyledi.

Akansoy, “Sizden gerekçe beklemiyoruz. Biz sizden artık bir takvim bekliyoruz ki hep birlikte size destek verelim, bu sorunu önümüzden temizleyelim” dedi.

Belediyeler Yasası’nın Meclis’e sevk edilmesi sorumluluğunun İçişleri Bakanlığı’nda olduğunu ve bu konunun Ekim 2019’da Meclis’e sevk edilmesi gerektiğini vurgulayan Akansoy, belediyelerin sürdürülebilir bir yapıya kavuşabilmesi için ilgili yasaların geçirilmesi gerektiğine işaret etti.

Yerel yönetimlerin güçlendirilmesinin önemine işaret eden Akansoy, belediyelerle ilgili iki güçlü yasanın geçirilmesi halinde, gerekirse belediyelerin birleştirilmesiyle ilgili hamlenin bir sonraki döneme bırakılabileceğini söyledi.

Kırsal kesim arazileri ve sosyal konut projesi konusuna da değinen Akansoy, ülkede bir kırsal kesim arazisi kaosu olduğunu söyledi. Akansoy, kırsal kesim arazisi ve konut sayısı hakkında bilgiler istedi.

Sosyal konut projelerinin ne gibi bir proje doğrultusunda yapılacağını soran Akansoy, sosyal konut projesi kapsamında öncelikle vizyonun saptanması, sosyal adaletsizliğe sebep olmayacak şekilde hazırlanması gerektiğini vurguladı.

Bu ülkenin en önemli konularının başında imar hukukunun geldiğini söyleyen Akansoy, herkesin Girne’nin geldiği durumdan rahatsız olmasına rağmen, Girne’nin bugün bu hale nasıl geldiğinin sorgulanmadığını söyledi.

İmar planı denilen meselenin vizyon olmadan ortaya konulamayacağını, bunun da kamu yararına olması gerektiğini vurgulayan Akansoy, bu işin artık evrensel boyutu olduğunu, ilk günden beri bir imar planı olması gerektiğini ve bu yönde atılacak adımların yanında olacaklarını ortaya koyduklarını belirtti.

İmar planı konusunda, UBP’nin hükümet ortağının yaptığı çalışmaya hayır demesini eleştiren Akansoy, gece kulüpleri konusuna da değinerek, gece kulüplerinin bu haliyle ülkenin yüz karası olduğunu ve kapatılması gerektiğini dile getirdi.

Akansoy, gece kulüpleri konusunun yeniden değerlendirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Paylaş