“İnşaat İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Tüzüğü” yürürlükte

47
reklam alani

17 Eylül 2019 tarihinde Resmi Gazete’de  yayınlanan, ” İnşaat İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Tüzüğü”,  90 gün sonra resmen yürürlüğe girdi.

18  Aralık 2019 tarihinde, İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası kapsamında  yürürlüğe giren  tüzük,  inşaat alanlarında ve işlerinde  alınacak asgari  iş sağlığı ve  güvenliği şartlarının düzenlenmesini amaçlıyor.

Tüzük kapsamında,  inşaat sürecine dahil olan  gerçek ve tüzel kişilerin  yükümlülükleri,  proje hazırlık ve uygulama aşamalarında   inşaat sertifikalı iş sağlığı ve güvenliği uzmanının yükümlükleri,   sağlık ve güvenlik  koordinatörünün yükümlülükleri  ile inşaat alanında  sağlık ve güvenlikle ilgili alınacak tedbirler konusunda çalışanların  bilgilendirilmesi  ile ilgili kurallar yer alıyor.

İnşaat İşlerinde  İş Sağlığı ve  Güvenliği Tüzüğü ile,  inşaat işlerinde alınacak önlemler ve yeni uygulamalar arasında,  sağlık ve güvenlik planının  ve dosyasının hazırlanması, inşaat sektöründe  yetkilendirilen iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarından hizmet alınması koşulları yer alıyor.

Tüzük çerçevesinde, inşaat alanının  tüm çevresinin en az  2 metre yükseklikte  dayanıklı ve sert malzeme ile perdelenmesi,  inşaatlarda yapı iskeletlerinin TS EN 12 810 veya EN 12 810-1’e uygun olması, iskele etrafının iskele filesi ile kaplanması, toplu koruma yöntemlerinin kullanılması; inşaatlarda  iskele kurulum-söküm işleri ile görevlendirilen bir sağlık ve güvenlik koordinatörü   olması gibi yükümlülükler getiriliyor.

Yürürlüğe giren tüzük, ayrıca inşaattan sorumlu ana işverenin,  beton  dökümü öncesinde, kalıbın sağlamlılığının  sağlık güvenlik koordinatörü tarafından kontrol edilmesini ve kaydının tutulmasını zorunlu kılarken; işverenlere inşaat alanında toz, gürültü titreşim gibi zararlılar ile ilgili kişisel maruziyet ve ortam ölçümlerinin yapılması zorunluluğu getiriyor.

Çalışma Dairesi tarafından  inşaatlarda yapılan iş sağlığı ve güvenliği denetimleri, İnşaat İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği  Tüzüğü’nün 18 Aralık 2019 tarihinden itibaren yürürlüğe girmesiyle, tüzük kapsamındaki kurallara göre yapılacak.

Paylaş