Guterres, beşli görüşme için çok acele etmeme mesajını verdi

22
Berlin dönüşü açıklama yapan Cumhurbaşkanı Akıncı, beşli görüşme hakkında değerlendirmelerde bulunarak, “Gerçekçi beklenti bahardan sonra yeniden bir hareketlenme başlamasıdır” ifadelerini kullandı.
reklam alani

 

Berlin zirvesi sonrası yurda dönen Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, basın açıklaması, bundan sonraki süreç ile ilgili seçimlerden sonrasını işaret etti ve beşli görüşme için baharı işaret etti.

Bu süreçten sonraki beklenti hakkında açıklama yapan Cumhurbaşkanı Akıncı, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in çok açık bir şekilde olarak ortaya koyduğunu ve “uygun bir aşama” kelimesini kullandığını anımsattı.

“GERÇEKÇİ BEKLENTİ BAHARDAN SONRA”

2020 Nisan’da yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimi olacağını, İngiltere’de de seçim olacağını, yeni oluşmuş bir Yunan hükümeti olduğunu, Türkiye’nin de kendisine göre gündemi olduğunu aktaran Akıncı, “Guterres beşli görüşme için çok acele etmeme mesajını verdi. Gerçekçi beklenti bahardan sonra yeniden bir hareketlenme başlamasıdır” değerlendirmesini yaptı.

“BERLİN ÖNCESİ TÜRKİYE YETKİLİLERİ İLE TEMAS KURMADIM”

Berlin öncesi Türkiye yetkilileri ile bir görüşme olup-olmadığı sorusuna yanıt veren Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Berlin görüşmesi öncesi Türkiye yetkilileri ile bir temas olmadığını vurguladı ve TC Büyükelçisi ile her zaman temaslar olduğunun altını çizdi.

“GÖRÜŞME YARARLI GEÇTİ”

Berlin’de Guterres ile önce ayrı ayrı bir araya gelindiğini, sonrasında üçlü olarak bir araya gelindiğini söyleyen Akıncı, görüşmelerin yararlı geçtiğine inandığını savundu. Görüşmeyi ‘olumlu bir adım’ olarak değerlendiren Cumhurbaşkanı, “Savunduğumuz ilke ve kavramların Guterres’in belgelerinde de yer aldığını belirtmek istiyorum” dedi.

“BİR KEZ DAHA FEDERASYON, HEDEF OLARAK BELİRLENDİ”

İki kesimli iki toplumlu federasyon fikrinin bir kez daha net olarak hedef olarak belirlendiğine dikkat çeken Akıncı, “Kıbrıs Türk halkı bölünmeyi istemiyor” şeklinde konuştu.

“ÖNCELİKLE STRATEJİ BELİRLENECEKTİR”

Müzakerelerin artık ucu açık bir biçimde olmayacağını belirten Mustafa Akıncı, “Öncelikle strateji belirlenecektir. Sürecin sonuç odaklı olması gerektiği açıklamada yer almıştır” ifadelerine yer verdi.

“GUTERRES BEŞLİ TOPLANTI İÇİN ÇABALIYOR”

Guterres’in sürece desteği, ilgisi ve katılımının son derece önemli olduğunu işaret eden Cumhurbaşkanı, “Referans kavramlarının tamamlanması ve ardından beşli toplantı için Guterres çabalıyor. Bu konuda çeşitli spekülasyonlar yapılıyor, 5+1 derken iki taraf, üç garantör ve BM kastedilmektedir” dedi.

“EN ÖNEMLİSİ İKİ TOPLUMUN SÜRECE DESTEK OLMASI”

Kolektif bir çabaya ihtiyaç olduğunu, BM, AB ve garantörlerin, uluslararası toplumun desteğinin çok önemli olduğunu anlatan Akıncı, “Ancak en önemlisi iki toplumun sürece destek olması, sahip çıkmasıdır” değerlendirmesini yaptı.

Cumhurbaşkanı Akıncı, şunları söyledi:

“Guterres’e toplantı, aldığı inisiyatif, yakın ilgi ve yakın katılım ve davet için teşekkür ediyorum.

Alman hükümetine teşekkür ederim. TC Berlin Büyükelçisi nezaket göstermiştir, ona da teşekkür ederim.

Berlin’de benimle birlikte yoğun çaba gösteren ekibime ve basın mensubu arkadaşlarımıza teşekkür ederim”

Paylaş