Rusya’dan Kıbrıs açıklaması

38
reklam alani

Rusya Dışişleri Bakanlığı, BM Genel Kurulu çerçevesinde Rusya’nın Kıbrıs sorunu dâhil bir dizi konu üzerindeki politikası hakkında kendi web sayfasında bir açıklama yayımladı.

Yapılan açıklamada, Kıbrıs sorunuyla ilgili Rusya Dışişleri Bakanlığı “Rusya’nın Kıbrıs sorununa dış baskılar olmadan adadaki iki toplum tarafından alınacak kararı destekleyecek” denildi.

Açıklamada, adadaki iki toplum tarafından alınacak olan karar, “BM Güvenlik Konseyi kararları temelinde, tek vatandaşlık, tek egemenlik ve tek uluslararası kimliği olan, iki toplumlu, iki bölgeli bir federasyon öngören bir karar olmalıdır” ifadesine yer verildi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, devamla, iki toplumun güvenliğiyle ilgili garantiler sisteminin anakronik bir sistem olduğunu ve güvenlik konusunun BM Güvenlik Konseyi’nin kontrolü altında olması gerektiğini vurguladı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı ayrıca, BM Genel Kurulu toplantısı çerçevesinde Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ile Rum Lider Nikos Anastasiadis arasında yapılan görüşme hakkında bir açıklama yaptı.

Açıklamada, Anastasiades- Lavrov görüşmesinde Güney Kıbrıs ve Rusya arasındaki bir dizi konudaki mevcut durum ve ikili ilişkilerin geliştirilmesi beklentilerinin de ele alındığı kaydedildi.

Açıklamada, Anastasiadis ve Lavrov’un ayrıca Kıbrıs sorunundaki gelişmeler ve Doğu Akdeniz’deki son durum dâhil bir dizi ortak konu üzerinde görüş teatisinde bulundukları belirtildi.

Paylaş