Verimli geçti

22
reklam alani

Rum Liderı Nikos Anastasiadis, bugün Güney Lefkoşa’da bulunmakta olan BM Genel Sekreteri’nin Özel Görevlisi Jane Holl Lute ile görüştü

Başkanlık Sarayında yapılan görüşme saat 12.30’da tamamlandı. Lute, görüşmenin ardından açıklamada bulunmadı

Rum Hükümet Sözcüsü Prodromos Prodromou,  Anastasiades ve BM Genel Sekreteri’nin Özel Görevlisi  Jane Holl Lute  arasında yapılan görüşmeyi “verimli” olarak niteledi.

Ve Bayan Lute’nin istişarelere devam edilmesi konusunda pazartesi günü karar verileceğini açıkladı. Sözcü,  iki lider;Anastasiades ve Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın katılımıyla üçlü bir görüşme yapılması olasılığı olduğunu belirtti.

Başkanlık Sarayında yapılan görüşmenin ardından açıklamada bulunan Sözcü, görüşmenin verimli olduğunu, Kıbrıs sorunundaki müzakerelerin yeniden başlaması amacıyla  Lute’nin görev tanımının hazırlanması için yaptığı çalışmalara odaklanıldığını belirtti.

Anastasiades’in görüşme sırasında Kıbrıs sorunundaki müzakerelerin yeniden başlaması için kendi görüş ve yaklaşımlarını Lute’ye aktardığını ifade eden Sözcü,  Anastasiades’in ayrıca Türkiye’nin Kıbrıs Rum Yönetimi’nin sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi’ndeki yasadışı eylemlerini ve yaratığı gerginliği gündeme getirdiğini ifade etti. Sözcü,  Anastasiades’in Mağusa ile ilgili Kıbrıs Türk tarafınca yapılan açıklamaları da Lute’nin dikkatine sunduğunu belirtti.

Sözcü devamla,  Lute’nin öğleden sonra Akıncı ile görüşeceğini ve üçlü bir görüşmenin yapılmasının olası olduğunu vurguladı.

Lute’nin BM Genel Sekreteri’nden bir mesaj veya öneri getirip getirmediği ile ilgili bir soruya Sözcü,  Lute’nin BM Genel Sekreteri’nden talimat aldığını; bunun bilinen bir olgu olduğunu,  Lute’nin müzakerelerin yeniden başlaması için görev tanımının belirlenmesi amacıyla çalışmalarına devam ettiğini kaydetti.

Pazartesi günü yeni görüşmeler yapılıp yapılmayacağı ile  ilgili başka bir soruya Sözcü, bunun  Lute’ye bağlı olduğunu,  Lute’nin Kıbrıs ziyaretinin yarın da devam ettiğini ancak istişarelere nasıl devam edileceği ile ilgili her hangi bir açıklamanın daha sonra yapılacağını söyledi.

Görev tamını konusunda gelişmeler olup olmadığıyla ilgili bir soruya ise Sözcü, “9 Ağustos’ta zaten BM, Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiades ve Kıbrıs Türk Toplumu Lideri Mustafa Akıncı’nın ortak yaklaşımlarını içeren bir açıklama yaptı” yanıtını verdi.

Paylaş