İngiltere’nin yeni Başbakanı Boris Johnson: 31 Ekim’de Brexit tamamlanacak

41
reklam alani

İngiltere’de Boris Johnson’ın iktidardaki Muhafazakar Parti’nin başına geçmesi ve başbakanlık koltuğuna oturmasının ardından çözmesi gereken ilk konu ülkenin Avrupa Birliği’nden ayrılma (Brexit) sürecini yönetmek olacak.

İngiliz Parlamentosu’nun daha önce 3 defa reddettiği anlaşmasız ayrılık, Brüksel’in ekim ayına kadar tanıdığı sürede çözülecek mi merak konusu.

Parti içinde yapılan oylamayı rakibi Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt karşısında ezici çoğunlukla kazanan 55 yaşındaki Johnson, sonuçların ilan edilmesinin ardından yaptığı ilk konuşmada, “Brexit’i 31 Ekim itibariyle tamamlamış olacağız ve yeni bir ‘yapılabilir’ ruhunun getireceği tüm fırsatları değerlendireceğiz.” ifadesini kullandı.

“Uyuyan dev uyanacak ve olumsuzluklardan ve kendimizden şüphe etmekten sıyrılacağız” diyen Johnson, kampanyasının sloganı olan, “Brexit’i gerçekleştir, ülkeyi birleştir ve İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn’i mağlup et” sözünü yerine getireceğini kaydetti.

Brüksel’den tebrik ve uyarı: Zorlu bir süreç var, Brexit yeniden müzakere edilmeyecek

Brüksel ile yeniden masaya oturmayı deneyeceğini ancak Brexit’i anlaşmalı ya da anlaşmasız her halükarda yerine getireceğini ifade eden Boris Johnson’a Avrupa Birliği’nin yanıtı gecikmedi.

İngiltere’nin yeni başbakanını tebrik eden Brüksel, zorlu sürecin devam ettiğinin altını çizdi ve Johnson’a seçim kampanyası sırasında Brexit’i yeniden müzakere edeceği sözünün mümkün olmayacağını hatırlattı.

Brexit’in öncü isimlerinden olan Johnson’la çalışmak istediğini belirten Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve AB’nin diğer liderleri, ancak sınırların çizili olduğunu ve zamanın da daraldığını anımsattı.

Johnson’ı tebrik eden ve kasımdan itibaren Avrupa Komisyonu’nun başına geçecek olan Alman muhafazakar Ursula von der Leyen, Paris’te Macron’la görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, “Önümüzde zorlu bir süreç var. Avrupa ve Birleşik Krallık’taki insanlar için iyi bir şeyi teslim etme yükümlülüğümüz var.” diye konuştu.

Macron, Johnson’la Brexit, İran ve diğer uluslararası güvenlik konularında çalışmak istediğini söyledi.

Avrupa Konseyi Başkanlığına seçilen Belçika Başbakanı Charles Michel de “Belçika ve İngiltere, ticaret ve güvenlik alanlarında komşular ve yakın ortaklardır. Ancak önümüzde Brexit gibi ciddi zorluklar da bulunuyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Boris Johnson’ın başbakanlık koltuğuna oturduktan sonra nasıl adım atacağı merak konusu.

Zira muhalefetin yanı sıra Muhafazakar Parti içerisindeki birçok isim, anlaşmasız Brexit’e karşı çıkıyor.

Johnson ise kabinesine alacağı bakanların en başından itibaren anlaşmasız ayrılığı kabullenmiş isimler olması gerektiğini belirtiyor.

Geçmişi

1964 New York doğumlu Johnson’ın tam adı Alexander Boris de Pfeffel. Kariyerine The Times dergisinde gazetecilik ile başlamış olan Johnson bir röportajı çarpıtarak aktarması nedeniyle kovulduktan sonra The Daily Telegraph gazetesinin Brüksel muhabirliğini yaptı.

Burada yükselen Euroskeptisizm (AB şüpheciliği) konularını ele alan Johnson ilerleyen yıllarda gazeteden ayrılarak The Spectator’da editör oldu ve bu görevi 2005 yılına kadar sürdürdü.

Siyasi kariyerine ise 2001 yılında atılan Johnson genel olarak muhafazakar parti politikalarına destek verse de bazı konularda sol liberal eğilimleri oldu. 2008 – 2016 yılları arasında iki dönem Londra Belediye Başkanlığı yapan Johnson’ın popülaritesi özellikle bu dönemde yükseldi.

Toplu taşıma vasıtalarında alkol tüketimini yasaklayan Johnson, yeni otobüs seferleri ve tramvay hatları oluşturmasının yanı sıra Londra’nın başarılı şekilde olimpiyatlara ev sahipliği yapmasını sağladı.

May ile yolları çabuk ayrıldı

Yakın bir süre öncesine kadar dışişleri bakanlığı da yapmış olan Johnson, iki yıl boyunca sürdürdüğü bu görevi Brexit konusunda başbakan ile yaşadığı görüş ayrılıkları nedeniyle Temmuz 2018’de istifa ederek sona erdirdi. Johnson May’in Brexit anlaşmasını sert şekilde eleştirenlerden biri oldu.

Türk İçişleri Bakanı Ali Kemal’in torununun oğlu

Ülkesinin 77. başbakanı olacak olan Johnson’ın aile soy ağacı da oldukça ilginç ve çeşitli. İngiltere Kralı II. George ile akrabalığı bulunan Johnson’ın anne tarafından büyük büyükbabası ise bir Ortodoks Yahudi Hahamı.

Türkiye açısından en ilginç olan tarafı ise baba tararfından büyük büyükbabasının Türk olması. Osmanlı İmparatorluğu’nun son dahiliye nazırı (İçişleri Bakanı), öldürülen Ali Kemal’in torunu Stanley Johnson’un oğlu olan Boris Johnson konuşmalarında geçmişi ile gurur duyduğunu birçok kez dile getirmişti.

Ali Kemal Bey kimdi?

1897’de Osmanlı’nın Brüksel elçiliğinde ikinci katiplik yapan Ali Kemal Bey 1903 senesinde Londra’ya tatile gidiyor ve burada Winifre Brun isimli İngiliz bir kadınla tanışarak evlenmeye karar veriyor. Johnson ve Brun’un iki çocukları oluyor: Osman ve Selma. Kısa bir süre sonra eşini kaybeden Ali Kemal Bey vatanına dönüyor fakat buradaki siyasi olaylar nedeniyle sürekli ülke ve pozisyon değiştirmek durumunda kalıyor.

Neticede 1919’da kurulan Damat Ferit Paşa hükümetinde içişleri bakanlığı alan Ali Kemal, Kuvay-ı Milliye ve Mustafa Kemal Paşa aleyhine emirler yayınlıyor ve İngiliz Muhipler Cemiyeti’nin kurucularından biri oluyor. İstiklal mücadelesi kazanıldıktan sonra yanıldığını ifade eden yazılar yayınlasa da dönemin genç subayları tarafından 6 Kasım 1922’de linç edilerek öldürülüyor.

Ali Kemal Bey’in çocukları ise İngiltere’de yetişiyor, yaşamlarını ve soylarını burada sürdürüyorlar.

Yüz kızartıcı gaflarla dolu bir geçmiş

Kariyeri süresince Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da dahil olmak üzere pek çok ülke lideri ve siyasi figür hakkında alaycı ve hakaretvari söylemlerde bulunmuş olan Boris Johnson son birkaç senedir kendisine her hatırladıldığında “Bunlar çok uzun zaman önce mizahi olarak söylemiş olduğum çılgınca şeyler, herşey çok değişti ben de çok değiştim” diyerek geçiştiriyor.

Hakkında bilinmesi gerekenler

  • Katı Brexitçi. ‘Küresel İngiltere’ sloganı ile ülkesini Avrupa dışı dünyaya açmayı hedefliyor.
  • Türkiye’nin AB üyesi olması halinde 70 milyon insanın İngiltere’ye akın edeceğini ileri sürerek Brexit kampanyası yaptı.
  • 31 Ekim’de yeni bir Brexit anlaşması olsa da olmasa da üyelikten çıkılacağını taahhüt ediyor.
  • Sempatik tavırları ve sade dili muhattaplarının ona sempati duymasına neden oluyor.
  • Sır saklamayı bilmediği bu nedenle dışişleri bakanıyken Başbakan May’in talimatı ile en gizli sırların kendisine verilmediği ileri sürülüyor.
  • Çok sayıda kez bariz şekilde yanlış bilgi verdiği ve doğruları söylemediği ortaya çıktı.

2015’te PKK’yı desteklediğini açıklamıştı

2015 yılında belediye başkanı olduğu dönemde PKK’ya katılmaya hazırlandığı sırada Kuzey Londra’da yakalanan ve 21 ay hapis cezası alan Silhan Özçelik ile ilgili ITV kanalına yaptığı bir açıklamada PKK’nın terörö örgütü olarak ülkesi tarafından kabul gördüğünü bilmesine rağmen “PKK konusunda bir sempati beslediğini” belirtmişti.

Paylaş