ABD, Venezuela’nın petrol gelirine el koyacak.

38
reklam alani

Amerika Birleşik Devletleri, Venezuela devlet petrol şirketi PDVSA’ya (Petroleos de Venezuela) yaptırım kararı aldı.

Beyaz Saray’da düzenlenen basın toplantısında, Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ile ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, söz konusu yaptırım kararını açıkladı.

Bolton, bu kararın “Nicolas Maduro yönetiminin Venezuela halkının varlıklarını yağmalamasına engel olmak amaçlı” olduğunu ifade etti.

Bolton, Maduro’nun kendileri nezdinde artık meşruiyetinin kalmadığını ve “geçici devlet başkanı” olarak Juan Guaido’yu tanıdıklarını belirtti.

Petrol parasına el konulacak

ABD Hazine Bakanı Steve Mnuchin de Venezuela petrolü satışlarından elde edilen kazancın Nicolas Maduro hükümetinin elinden alınacağını söyledi. Buna göre söz konusu şirket ve onuna bağlantılı tüm varlıklar yaptırım listesine girdi.

Mnuchin, “PDVSA uzun bir süredir Venezuelalı yetkililer ve iş insanlarının yolsuzlukları, zimmetlerine para geçirmeleri için bir aracı oldu. Bugünkü PDVSA ile ilgili karar, Venezuela’nın mal varlıklarını Maduro’da alıp, ait oldukları yere, Venezuela halkına temin edecektir.” dedi.

Bolton: Ordu, Maduro’dan Guaido’ya yetki aktarımının barışçıl ve demokratik yollardan yapılmasını sağlamalı

Öte yandan Amerikan yönetiminden Venezuela Ordusu’na da çağrı geldi. Beyaz Saray, Ordu’nun ABD’nin başkan olarak tanıdığı Guaido’ya Maduro’dan yapılmasını istediği yetki aktarımını ‘anayasal’ yollardan gerçekleştirmeyi kabul etmesini istedi.

ABD’den Venezuela’ya tehdit

Geçtiğimiz gün Bolton, Venezuela’da bulunan ABD’li diplomatlara veya Venezuela Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido’ya yapılacak şiddet eylemlerine sert bir şekilde cevap vereceklerini belirtmişti. Ulusal Güvenlik Danışmanı tüm seçeneklerin masada olduğunun da altını çizmişti.

Nicolas Maduro Venezuela devlet başkanlığını kabul etmeyen ABD ile diplomatik ve politik ilişkileri kestiğini açıklamıştı. Maduro, daha sonra yaptığı başka bir açıklamada, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkinin bittiğini fakat ticari ilişkinin süreceğini ifade etmişti.

Paylaş