Amerika ve Avrupa, Venezuela’da demokrasi için darbe yapılmasını istiyor.

72
reklam alani

ABD’nin Venezuela muhalif liderini geçici devlet başkanı sıfatıyla ataması, Caracas sokaklarında da karşılık buldu. Halkın ABD yanlı olan kesimi sokakları yakıp yıktı.

Venezuela’da Devlet Başkanı Nicolas Maduro ABD tarafından “vali atanır gibi” görevinden azledilmek isteniyor. Bu nedenle gece saatlerinde Beyaz Saray Venezuela Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido’yu ülkenin “geçici devlet başkanı” olarak tanıdığını duyurdu.

Kararın açıklanmasının hemen ardından ortalık karıştı. Amerikancılar ve Maduro yanlıları sokaklara indi.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kendisini telefonla aradığını ve desteklerini ilettiğini açıkladı. Maduro balkon konuşmasında, “Türkiye Cumhurbaşkanı beni aradı. Türkiye halkı Venezuela halkının yanındadır. Bugün tarihi bir gün.” açıklamasını yaptı.

Erdoğan'dan Maduro'ya destek mesajı

ERDOĞAN’DAN MADURO’YA: DİK DUR YANINDAYIZ

 

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: “Cumhurbaşkanımız, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’yu arayarak, ‘Maduro kardeşim! Dik dur, yanındayız’ dedi.”

RUSYA’DAN DA MADURO’YA DESTEK

Maduro’nun, yasal bir şekilde Venezuela Devlet Başkanı olarak  seçildiğini vurgulayan Klimov, “Rusya da Maduro’yu, Venezuela’nın yasal bir  şekilde seçilmiş devlet başkanı olarak tanımaktadır ve bu yaklaşımda bir  değişiklik olmayacak.” dedi.

AB KONSEYİ TRUMP’IN MESAJINA SESSİZ KALMAYIP MADURO’YA KARŞI OLDUKLARINI DUYURDU

Twitter hesabından bir mesaj paylaşan Tusk, “Umarım tüm Avrupa, Venezuela’daki demokratik güçlere destek verir. Maduro’nun aksine Ulusal Meclis ve Juan Guaido, Venezuela vatandaşlarının verdiği demokratik yetkiye sahip.” ifadelerini kullandı.

Erdoğan'dan Maduro'ya destek mesajı

Guaido, ülkenin başkenti Caracas’taki hükümet karşıtı gösterilerde destekçilerine yaptığı konuşmada, “Yönetimin gasbedilmesine son vermek, geçici hükümeti kurmak ve özgür seçimler düzenlemek için resmi olarak Venezuela’dan sorumlu devlet başkanlığı görevini üstlenmeye yemin ediyorum.” dedi.

Erdoğan'dan Maduro'ya destek mesajı

TRUMP DARBEYİ DESTEKLEDİ

ABD Başkanı Donald Trump da yazılı bir açıklama yaparak Guaido’yu, Venezuela’nın geçici devlet başkanı olarak tanıdığını duyurdu.
Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ise Trump’ın muhalefetin kontrolündeki Ulusal Meclis Başkanı Guaido’yu “geçici devlet başkanı” olarak tanımasının ardından ABD ile tüm ilişkileri kestiklerini açıklayarak, ABD’nin ülkede meşru hükümete karşı bir darbe tertiplediğini savundu.

ABD Başkanı Trump’ın muhalif lider Juan Guadio’yu geçici başkan olarak tanıdığını duyurmasının ardından, Venezuela lideri  Nicolas Maduro ABD ile ülkesinin ilişkileri kestiğini duyurdu.

MADURO DESTEKÇİLERİNE SESLENDİ

ABD’nin ülkede meşru hükümete karşı bir darbe tertiplediğini savunan Maduro da ülkesinin ABD ile ilişkisini kestiğini açıkladı. Caracas’taki Miraflores Sarayı dışında toplanan destekçilerine hitap eden Maduro, ülkesindeki Amerikalı diplomatlara da ülkeyi terk etmeleri için 72 saat süre verdiğini söyledi.

Maduro, ABD ile diplomatik ilişkileri kesti

TRUMP: JUAN GUAİDO’YU VENEZUELA’NIN GEÇİCİ BAŞKANI OLARAK RESMEN TANIDIM

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, Venezuela’nın meşru devlet başkanı olarak muhalif lider Juan Guadio’yu tanıdığını açıkladı.
Trump, Twitter hesabından şu mesajı paylaştı:
“Venezuela vatandaşları, gayri meşru Maduro rejiminin elinde çok uzun süre acı çekti. Bugün, Venezula Ulusal Meclisi Başkanı Juan Guaido’yu Venezuela’nın geçici başkanı olarak resmen tanıdım.”

Maduro, ABD ile diplomatik ilişkileri kesti

DESTEK AÇIKLAMALARI

ABD ve Kanada’nın ardından Peru, Arjantin, Kolombiya, Brazilya, Şili ve Paraguay da muhalefet liderini geçici devlet başkanı olarak tanıdığını belirtti. Maduro’ya ilk destek açıklaması Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales’ten geldi. Molares, Twitter’dan Venezuela lideri Maduro’ya destek çağrısında bulundu.

Paylaş