Verem aşısı bizde neden yapılmıyor?

228
reklam alani

Dünyada en çok ölümle sonuçlanan 10 hastalıktan biri olarak kayıtlara geçen tüberküloz veya halk dilindeki adıyla verem, ülkemizde pek ciddiye alınmıyor.

Dünyanın hatırı sayılır bir kısmındaki sağlık otoriteleri, bir bebeğin hayata geldiği ilk dört ayda verem aşısı olması gerektiğine dikkat çekse de, ülkemizde verem aşısı yok ve bu nedenle yapılamıyor.

Kıbrıs Türk Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanı (KTSÇHB) Remzi Gardiyanoğlu, bu durumu Sağlık Bakanlığı’nın aşılama politikası olmamasına bağlıyor.

“DOKTORLAR AŞIYI BULMA NOKTASINDA CİDDİ SIKINTILAR YAŞIYOR”

Veremle mücadele konusunda KKTC’nin konumuna ilişkin Kıbrıs Postası’na bilgiler veren Gardiyanoğlu, ülkemizde aşı yerine, ilkokul çağındaki yüzlerce çocuğa verem testi yapıldığını, çocukların pozitif ve negatif olarak ayıklandığını ve test sonucu pozitif çıkan çocukların da yalnızca kısa bir tedavi sürecine tabi tutulduğunu ifade etti.

Ülkede verem aşısı konusunda ciddi sıkıntılar yaşandığına işaret eden Gardiyanoğlu, doktorların aşıyı bulma konusunda çok zorlandığını, aşılanmak isteyen vatandaşın da aşıyı ya Türkiye’den ya da Güney Kıbrıs’tan tedarik etmek zorunda kaldığını söyledi.

“İNGİLTERE’DEKİ KIBRISLI TÜRKLER ADAYA GELMEDEN ÖNCE VEREM AŞISI YAPTIRMAK ZORUNDA”

Sağlık Bakanlığı’nın verem vakalarına KKTC’de pek rastlanmadığı savunmasını yaptığını fakat test yapılan çocukların belli bir oranında bu hastalığa rastlandığını ve İngiltere’de yaşayan Kıbrıslı Türklerin, KKTC’yi ziyaret etmeden önce, İngiliz hükümetinin talimatı gereği verem aşısı yaptırmak zorunluluğu olduğunu belirten Gardiyanoğlu, “Buna rağmen Sağlık Bakanlığı halen verem konusunda risk grubunda olmadığımızı söylüyor. Risk grubunda değilsek neden ilkokulun başında ve sonunda testler yapılıyor?” sorusunu yöneltti.

“BİZ BAKANLIĞA HER YIL KAÇ VAKA GÖRDÜĞÜNÜ SORMUYORUZ…”

Sağlık Bakanlığı’nın verem konusunda doğruları söylemediğini savunan Gardiyanoğlu, “Biz Bakanlığa her yıl kaç vaka gördüğünü sormuyoruz; her yıl yapılan testlerde kaç çocuğa bu tespitin konulduğunu soruyoruz” diyerek, “Biz kendimizi hangi kategoriye koyuyor, neden dünyadan soyutluyoruz? Bakanlığa bir sorum da şu; testi pozitif çıkan bu çocukların akıbeti ne oluyor? Bunu açıklasınlar…” şeklinde konuştu.

“YA BİZ YA DA DÜNYA…”

“Ya biz ya da dünya veremle mücadele konusunda yanlış yapıyor” diyen Gardiyanoğlu, virüsün bir kez vücuda girmesi halinde bir daha çıkmadığını ve bağışıklık sisteminin gardını düşürdüğü anda virüsün yeniden aktif hale geldiğini ifade etti.

Kıbrıs Postası – Ertuğrul SENOVA

Paylaş