Başbakanlık’a kağıt üzerinde bağlı, kimse polise karışamıyor

24
reklam alani

TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli , polisin Başbakanlık’a bağlı olmadığını, kağıt üzerinde bağlı göründüğünü ancak kimsenin polise karışamadığını ifade ederek, bu konuda geçmişte polis ile yapılan öneri ve görüşmeleri anlattı.

 Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, 395 milyon 813 bin 300 TL’lik Polis Genel Müdürlüğü bütçesini oy birliğiyle onayladı.

Polis bütçesiyle ilgili söz alan Angolemli, bu konudaki gerçeklerin bilinerek hareket edilmesi gerektiğini, geçici 10. madde değişmediği, polis sivilleşmediği sürece bu konuda adım atılamayacağını ifade ederek, TDP’nin bu konudaki görüşünün belli olduğunu ancak bugün hükümette 4 ortak bulunduğunu o yüzden bazı işlerin kolay olmadığını söyledi.

KKTC’nin dışta bu maddeden dolayı “Türkiye’nin alt yönetimi” olarak görüldüğünü, bu yüzden bazı işlerin bu Meclis’te kolay olmadığını, Meclis’in oturup Anayasa’yı çalışması gerektiğini ifade eden Angolemli, Anayasa’da yer alan “geçici” 10. maddenin adının üstünde olduğunu vurguladı.

Angolemli, iç güvenliğin çok önemli olduğunu ve polisin artık sivilleşmesi gerektiğini, ancak bu konuda olumlu bakamadığını söyledi. Hüseyin Angolemli, Anayasa değişikliği ve bu madde değişmezse bir sonuç ortaya çıkmayacağını, o yüzden UBP çalışma yaparsa arkadaşları ile birlikte destek vereceğini ifade etti.
Poliste yaşanan sıkıntıları anlatan ve bazı sıkıntıların polis bu yapıda olduğu sürece aşılmasının zor olduğunu ifade eden Angolemli, Türkiye’de polisin sivile bağlı olduğunu, sivil özel güvenlik görevlileri olduğuna dikkat çekti.
Ülkede artan yükseköğrenim öğrencisi sayısına işaret eden Angolemli, bu insanların kim olduğunu sordu, ülke gençliğine zarar vermeye başladığını, uyuşturucu, cinayet her türlü suça bulaştırdığını ifade ederek, ülkede öğrenci sayısının artmasının ülkeye gençliğe ve halka zarar vermesinin önüne geçilmesinin önemine vurgu yaptı.

Angolemli, üniversite izinleri verilirken vergiden kaçınılmaması ve alınması gerekliliğine işaret ederek, bunun güvenlik için kullanılması gerektiğini söyledi.
Devletin bu konuda adım atması ve polise gereken önemi vermesi gerekliliğine işaret eden Angolemli, poliste huzurun sağlanması ve halka yansıtılması gerektiğini kaydetti.

 

Başbakan Tufan Erhürman da, tüm milletvekillerini dinlemesinin ardından konuşmalara cevap verdi.

Suçlarla mücadelede önemli yer tutan polisin geliştirilmesi ve güçlendirilmesinin önemli olduğunu ifade eden Erhürman, ülkede nüfus yanında 102 bin üniversite öğrencisi bulunduğunu, buna ek olarak 47 bin çalışma izinli aileleriyle birlikte 150 bin, yüzbinlerce de turist eklenince polisin iş yükünün ağırlığının ortaya çıktığını kaydetti.

Suç ve suçlulukla mücadelede en etkin role polisin sahip olduğunu, bu konuda bazı üniversitelerle bir konferans düzenlemeyi düşündükleri, bu kişilere karşı ırkçı davranışlara varan davranışlar olduğunu ancak bunları tasvip etmediğini, bu yüzden eğitici önlemler almayı planladıklarını anlatan Erhürman, polisin teknik, teçhizat personel açısından güçlendirileceğini belirtti.

Polise gereken önemi verdiklerini, sorunları saptadıklarını, çözümü yönünde adım attıklarını, istihdam yaptıklarını ancak bazı çalışanların kamu sınavlarına girip daire değiştirdiğini ifade eden Erhürman, bunun önüne geçecek adımlar atmak için çalıştıklarını, istihdam edilen kişilerin belli bir süre içinde bu sınavlara katılamayacağını söyledi.

Erhürman, özel güvenlik için eğitimlerin başlayacağını, polis okuluyla ilgili gerekli adımların atılacağını, açılışının yapılması için polisin gerekli adımları atacağını, atışların orada olmayacağını, Lefke ve Karpaz bölgesinde girişimlerin yapıldığını, çalışmaların yürütüldüğünü anlattı.

Başbakan Erhürman, itfaiyenin araç sıkıntısının Girne için giderilmesi çalışmalarının sürdüğünü, Lefkoşa ve Mağusa’da bu aracın bulunduğunu, polisin içinde kurulan Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Şubesi’nin de çalışmalarını sürdürdüğünü anlattı.

“KADINA YÖNELİK ŞİDDET ŞİKAYETLERİNİN ARTIŞI ÜZÜCÜ”

Erhürman, bu birime Ekim ayına kadar 205 başvuru olduğunu ancak 26 kasımdan bugüne 74 şikayet daha geldiğini kaydetti. Bunun üzücü olduğunu, ama bu başvuruların şubedeki personelin işini güven içerisinde güven vererek yaptığını gösterdiğini ifade eden Erhürman, çalışanlara teşekkür etti ancak şikayetlerin artışının üzücü olduğunu vurguladı.

Erhürman, ülkede güven yaratmanın denetimlerle artırıldığını, huzur operasyonlarının önemli olduğunu, bu çalışmaların güveni huzuru artırdığını ifade ederek, sürdürüleceğini vurguladı.

Başbakan Erhürman, polis teşkilatına teşekkür ederek, katkı koyan herkese teşekkür etti.

Paylaş