Turanlı’nın alacağı yok borcu var, blöf yapıyor

43
reklam alani

Maliye Bakanı Serdar Denktaş, Taşyapı Direktörü ve T&T Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı’nın “Devletten KDV alacağım var, CAS alacağım var, asker yolculardan dolayı havayollarından alacağım var” şeklindeki iddialarına  yanıt verdi.

Turanlı’nın devletten herhangi bir alacağı bulunmadığı gibi borcu olduğunu söyleyen Denktaş, Turanlı’nın “Asker kaynaklı paramızı almazsak uçuşları durduracağım” şeklindeki ifadelerinin ise ulaşımı kesmesi halinde kendisinin de zarar edeceği gerçeğinden dolayı blöf olduğunu kaydetti.

 

“Sorununu CAS ve ilgili hava yolu şirketi ile çözecek”

Havadis Gazetesi’nden Duygu Alan’a röportaj veren Maliye Bakanı Serdar Denktaş, Taşyapı Direktörü ve T&T Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı’nın CAS’tan alacağı olduğunu ve bunu Maliye Bakanlığı’ndan talep ettiğini belirtti.

Denktaş, Turanlı’nın asker gösterilip de asker olmayan yolculardan kaynaklı bir havayolu şirketinden alacağı olduğunu söylediğini, bu alacağını da Maliye Bakanlığı’ndan talep ettiğini dile getirdi.

Ne CAS’ın ne de ilgili hava yolu şirketinin Turanlı’ya olan borcunun muhatabının Maliye Bakanlığı olmadığını dile getiren Denktaş, şunları kaydetti:

“CAS’ın kendisine borcu olduğunu söylüyor ve bu borcu benim ödememi istiyor. Ne münasebet. CAS, devletin şirketi değil ki, borcunu devlet ödeyecek. Bir hava yolu şirketinden asker alacakları varmış. Bu alacak da asker diye gösterilip de asker olmayan yolculardan kaynaklı bir alacakmış, fakat bu da beni bağlayan bir konu değil. Bu sorunu da ilgili havayolu şirketiyle çözmek durumundadır. Ne CAS ile ilgili ne de söz konusu hava yolu ile ilgili alacak meselesinin benimle hiçbir alakası yoktur.”

 

“Blöf yapıyor”

Bakan Denktaş, iş insanı Emrullah Turanlı’nın “Asker kaynaklı paramızı almazsak uçuşları durduracağım” şeklindeki ifadelerinin ise blöf olduğunu dile getirdi.

Denktaş, “Uçuşları durduracağını söylemiş. Ulaşımı keserse zaten kendinin alacağı da düşecek, bu da blöftür. Durduracaksa da durdursun” dedi.

 

“Kurdele kesme derdim yok”

Maliye Bakanı Serdar Denktaş, Taşyapı Direktörü ve T&T Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı’nın “Ben havaalanını 15 Kasım’a hazır hale getireceğim. Ama açılış yapar mıyız yapmaz mıyız o zaman göreceğiz. Ben söz verdim mi yaparım” şeklindeki açıklama yaptığını ancak bu konuda tam anlamı ile ne ifade etmeye çalıştığını anlayamadığını söyledi.

Denktaş, “Bu ifadeleri, açılış yapmayacağına yönelik bir tehdit gibi algılamadım, açılış yapıp yapmayacağı da kendisinin bileceği iş. Açılış yapılsın da gidelim, kurdele keselim gibi bir derdim de zaten yok. Kaldı ki hiçbir açılışa zaten gitmem” dedi.

 

“Hiçbir taahhüdüm olmadı”

Maliye Bakanı Denktaş, Turanlı’ya gerek KDV, gerek CAS’tan alacağı gerekse askeri kaynaklı alacakları konusunda hiçbir taahhütte bulunmadığını söyledi.

Denktaş, “Maliye Bakanı olarak bana geldiğinde, şundan,  bundan alacağım var dedi. Ancak bunlar bizi ilgilendirmez. Uçuşları da durduracaksa durdursun ben bunları kendisine de açık bir dille ifade ettim.  ‘Hayır. Uçuşları durdurma da bakalım, biz ilgilenelim, halledelim’ gibi taahhüdüm veya konuşmam da olmadı” dedi.

 

“Ben şartname ne ise ona uyarım”

Maliye Bakanı Serdar Denktaş, Taşyapı Direktörü ve T&T Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı ile imzalanan sözleşmenin dışına çıkmak gibi bir durumun söz konusu olmadığını belirtti.

Denktaş, “Benim önünde bir şartnamem var. İmzalanan bir sözleşme var. Ben kâr payı ortağıyım. Neyse ortaya çıkan rakam, üstüme düşen kâr payının zamanında ödenmesini isterim. Geciktiği her gün için de ceza uygulanır” dedi.

 

“KDV’den mahsuplaşma olamaz, KDV alacağı da yok”

Denktaş, Turanlı’nın ısrarla devletten KDV alacağı olduğunu söylediğini ve KDV’den mahsuplaşmak istediğini kaydederek, “KDV alacağı yoktur, olsa bile KDV’den mahsuplaşma mümkün değildir” dedi.

Maliye Bakanı Serdar Denktaş, şunları söyledi: “Bizden alacağı yok, vereceği var. Borcunu ödemediği her için de cezaya girer, günün sonunda cezalı öder. KDV alacağı olduğunu söylüyor, mahkemeye gittik, dava kazandık. Yasa belli, anlaşması belli. İleriye yönelik bir düzenleme yapıyoruz ama geçmişe yönelik hiçbir şey yapılamaz bu mümkün değil. İnatla KDV alacağı olduğunu söylüyor. Muhasibi, avukatı ve müdürü ile geldi, oturduk, konuştuk. Vergi Dairesi Müdürünü de çağırdım. Muhasibi, avukatı, müdürü ‘Devlet haklıdır’ diyor, kendisi ısrarla ‘Hayır, benim alacağım var’ diyor. Türkiye’de öyleymiş ama burada öyle değil. Kaldı ki sadece bu durumda olan T&T de değil. Başka kurumlar da var. Fakat bunların ödediği KDV’yi mahsup edeceği bir yer yok.

 

“Yasalarımda yok”

Burada olay nedir örneğin inşaat malzemesi alır ve KDV’lerini öder. Bileti sattığında onun KDV’si yok. Uçaklara hizmet verdiğinde onun KDV’si yok. Dolayısıyla kendi ödediği KDV’yi geri alamıyor. Bunun dediği, ‘33 milyon Euro vereceğim var, 35 milyon Euro da KDV’den alacağım var, mahsuplaşalım, üstünden de bana para ver’. Yok öyle bir dünya. Yasalarımda da yok böyle bir şey.”

Paylaş